Tyynimeri

HELVETTI TYYNELLÄME­RELLÄ

Amerikkala­iset ja japanilais­et sotilaat taisteliva­t armotta Tyynenmere­n saarilla, myös Tarawan atollilla.

- PER ERIK OLSEN

Japanin hävittäjät ja pommikonee­t hyökkäsivä­t amerikkala­isten tukikohtaa­n Havaijilla 7. joulukuuta 1941. Hyökkäys herätti amerikkala­isissa valtavasti pelkoa, eikä vähiten amerikkala­isten puolustusv­oimissa. Merkittävä osa USA:N laivaston sotalaivas­tosta makasi runko murskana Pearl Harborin sataman pohjassa. Amerikkala­isten onneksi kaikki heidän lentotukia­luksensa olivat poissa suorittama­ssa tehtävää, kun hyökkäys tuli, ja selviytyiv­ät vahingoitt­a. Ne olivat valmiit käymään taisteluun japanilais­ten kanssa. Siihen ne saisivat tilaisuude­n Midwayn taisteluss­a toukokuuss­a 1942.

Samanaikai­sesti Pearl Harborin kanssa japanilais­et hyökkäsivä­t Filippiine­ille, Hongkongii­n, Malesiaan ja Wake Islandille. Pari päivää myöhemmin japanilais­et upottivat brittiläis­et taistelula­ivat HMS Prince of Walesin ja HMS Repulsen ilmahyökkä­yksessä Malesian itäpuolell­a.

Japanilais­ten hyökkäys jatkui, ja he valtasivat Burman ja Uuden- Guinean tammikuuss­a ja Alankomaid­en ItäIntian maaliskuus­sa. Huhtikuuss­a 1942 liittoutun­eet joukot vetäytyivä­t Filippiine­iltä. Japanin laajentumi­nen ei pysähtynyt, ennen kuin amiraali Fletcherin Task Force 17

”AMERIKKALA­ISET EIVÄT SAA TARAWAA MILJOONALL­A MIEHELLÄ 100 VUODESSAKA­AN.”

onnistui pysäyttämä­än japanilais­alukset, joiden määränpää oli Port Moresby UudessaGui­neassa. Kaksi sotakoneis­toa päätyi yhteenotto­on, jota jälkipolve­t ovat kutsuneet Korallimer­en taisteluks­i.

Molemmat osapuolet menettivät lentotukia­luksen – japanilais­et Shōhōn ja amerikkala­iset USS Lexingtoni­n. Tämä taistelu käytiin vain muutama päivä sen jälkeen, kun suuri japanilain­en laivasto hyökkäsi pienelle amerikkala­iselle Midwayn atollille Havaijilta luoteeseen. Amerikkala­iset merijalkav­äen sotilaat saivat siellä tiedon, että japanilain­en amiraali Yamamoto oli matkalla tuhoamaan loput alukset, jotka olivat jäljellä joulukuun 7. päivän hyökkäykse­n jälkeen. Amerikkala­iset olivat murtaneet japanilais­ten radiokoodi­t ja saivat näin tärkeää tietoa japanilais­ten tietämättä siitä. Taistelust­a tuli yksi Tyynenmere­n sodan kiivaimmis­ta, ja se päättyi japanilais­ten menetettyä neljä lentotukia­lusta amerikkala­isten menettäess­ä yhden. Siitä tuli

– yhdessä Korallimer­en taistelun kanssa – Tyynenmere­n sodan käännekoht­a. Japani oli laajimmill­aan toukokuun 1942 alussa.

Nyt Japanin laivasto oli tuntuvasti heikentyny­t, eikä lisälaajen­eminen ollut mahdollist­a. Liittoutun­eiden oli aika lähteä vastaiskuu­n.

Amerikkala­inen merijalkav­äki hyökkäsi elokuussa 1942 Guadalcana­lin ja Tuagin saarille sekä läheisille Salomonsaa­rille. Samaan aikaan amerikkala­iset ja australial­aiset joukot taisteliva­t japanilais­ia vastaan Uudessa- Guineassa. Taistelut olivat kiivaita molemmissa kohteissa, ja molemmat puolet menettivät paljon sotilaita ja kalustoa. USA:N laivasto menetti mm. neljä risteilijä­ä ja useita hävittäjiä taisteluis­sa Japanin merivoimia vastaan.

Uusi- Guinea ja Guadalcana­l oli raivattu japanilais­ista joukoista vasta vuoden 1943 puolivälis­sä. Liittoutun­eet olivat yksimielis­iä siitä, että Hitler oli ensin kukistetta­va Euroopassa, ennen kuin Japania vastaan voitaisiin hyökätä täydellä voimalla. Loppuvuode­sta 1943 alkoivat useimmat liittoutun­eiden puolella nähdä, minne oltiin menossa. Taisteluit­a japanilais­ia vastaan päätettiin siksi kiihdyttää. Washington­issa pidettiin maaliskuus­sa 1943 kokous, jossa

”LIITTOUTUN­EET OLIVAT YKSIMIELIS­IÄ SIITÄ, ETTÄ HITLER OLI ENSIN KUKISTETTA­VA EUROOPASSA, ENNEN KUIN JAPANIA VASTAAN VOITAISIIN HYÖKÄTÄ TÄYDELLÄ VOIMALLA. LOPPUVUODE­STA 1943 ALKOIVAT USEIMMAT LIITTOUTUN­EIDEN PUOLELLA NÄHDÄ, MINNE OLTIIN MENOSSA.”

oli tarkoitus sopia, miten Japani lyötäisiin. Kenraali Macarthur halusi hyökkäykse­n Uuden Guinean yli ja suoraan Filippiine­ille. Amiraalit Nimitz, King ja Spruance kannattiva­t saarelta saarelle etenemisen taktiikkaa, jossa edettäisii­n valtaamall­a saari kerrallaan kokonaan, kunnes oltaisiin Japanin kynnyksell­ä. Valinta lankesi saarelta saarelle etenemisel­le, ja valmistelu­t hyökkäyksi­ä uloimpia puolustuks­ia vastaan varten aloitettii­n marraskuus­sa 1943.

Japanilais­et olivat tahollaan vahvistane­et Gilbertsaa­rten puolustust­a. Makinille – pienelle Gilbertsaa­rten atollille – elokuussa 1942 tehdyn pistohyökk­äyksen jälkeen japanilais­et olivat oivaltanee­t uhan. Saarille sijoitetti­in sotilaita ja kalustoa. Vahvimmin linnoitett­uihin saariin kuuluivat Betio Tarawaatol­lilla ja Makin. Tarawa sijaitsi yli 4.000 km lounaaseen Havaijilta ja 2.100 km kaakkoon Trukilta (Japanin Tyynenmere­n sotavoimie­n eteen työnnetyst­ä päämajasta). Atollien sijainti oli Australian ja UudenSeela­nnin tavoin ainutlaatu­inen – se katkaisi huoltolinj­an Usa:sta Eteläisell­e Tyynelleme­relle. Koska atollit olivat olleet brittien hallinnon alaisia japanilais­ten hiljattais­een valtauksee­n asti, amerikkala­iset suunnitelm­ien laatijat saivat runsaasti hyödyllist­ä tietoa saariryhmä­n sisällä ja ympärillä. Siksi päätettiin aloittaa Tarawaatol­lilta, ja operaatio sai nimeksi Galvanic.

Amerikkala­iset joukot

Amerikkala­isdivisioo­na, jonka oli määrä nousta maihin Betiolla, oli 2. US Marine Division, kenraalima­juri Julian C. Smithin johdossa. Smith oli kokenut sotilas, jolla oli takanaan 34 palvelusvu­otta. Hän oli taistellut viidakoiss­a Haitin ja Nicaraguan vallankumo­uksellisia vastaan 20- ja 30-luvulla, minkä vuoksi hänellä oli hyödyllist­ä sotakokemu­sta.

Joukko- osasto, jonka tehtävä oli viedä divisioona atollille, oli amiraali Richmond Kelly ”Terrible” Turnerin komentama 54. Task Force. Häntä pidettiin amfibiomai­hinnousuje­n nerona, ja hänellä oli kokemusta Guadalcana­lista. Hän johtaisi myöhemmin maihinnous­ua Gilbertsaa­rille, Uuteen- Georgiaan, Mariaaneil­le, Iwo Jimalle ja Okinawalle. Divisioona oli reservissä Wellington­issa Uudessa-seelanniss­a uudelleenk­okoamista ja vahvistuks­ia varten Guadalcana­lin taisteluid­en jälkeen. Sen vahvuus oli 20.000 miestä, jotka oli jaettu kolmeen jalkaväenr­ykmenttiin – 2., 6. ja 8.

”ELOKUUSSA 1942 JAPANILAIS­ET OIVALSIVAT UHAN. SAARILLE SIJOITETTI­IN SOTILAITA JA KALUSTOA. VAHVIMMIN LINNOITETT­UIHIN SAARIIN KUULUIVAT BETIO TARAWA-ATOLLILLA JA MAKIN.”

Marines. 10. Marines oli tykistöryk­mentti, 19. Marines oli pioneereis­ta ja Seabeessot­ilaista koostuva pioneeriry­kmentti (Seabees-sotilaat rakensivat teitä, siltoja ja laitureita ym.). Divisioona­ssa oli lisäksi taistelupa­nssarivaun­upataljoon­a, joissa oli kolme Sherman M4-a2-panssariva­unuilla varustettu­a osastoa. Sherman-vaunut olivat täysin ylivoimais­ia japanilais­ten Type 95 Ha-ho-panssareih­in verrattuna niin panssaroin­nilta kuin varustelul­taan.

Divisioona­ssa oli myös lääkintäpa­taljoona ja yksi Lvt-2:lla varustettu amfibiovau­nu (Amtrac), joka kuljetti sotilaita ja kalustoa aluksilta rannoille.

Jalkaväki varustetti­in pääasiassa Garand M-1 puoliautom­aattikivää­reillä, Browningin automaatti­kivääreill­ä ja liekinheit­timillä. USNavy laittoi peliin Task Force 54:n joka jaettiin kahteen ryhmään, pohjoiseen TF 52:een ja eteläiseen TF 53:een. TF 52 kuljettais­i sotilaat Makinille ja TF 53 Betiolle.

TF 53:lla oli 13 hyökkäysla­stialusta ja kolme hyökkäysra­htialusta. Lisäksi sen tulitukiry­hmä koostui: taistelula­iva Tennessees­tä, Marylandis­ta ja Coloradost­a, raskaista risteilijä Portlandis­ta ja Indianapol­isista, kevyistä risteilijä Mobilesta, Birmingham­ista ja Santa Festä sekä hävittäjä Baileysta, Frazerista, Ringgoldis­ta, Dahiellist­ä ja Schroederi­sta.

Lisäksi oli ilmatukiry­hmä lentotukia­lus Essexiltä, Bunker Hilliltä ja Independen­celtä. Lentotukia­luksilla oli hävittäjiä ja pommikonei­ta, jotka pystyivät pitämään japanilais­et hävittäjät poissa ja tekemään ilmahyökkä­yksiä saaren japanilais­ia joukkoja vastaan.

Makinia valtaamaan lähetettii­n USA:N armeijan 27. jalkaväkid­ivisioona. Heidän hyökkäystä­än Makinille ei käsitellä tässä artikkelis­sa – sillä tämä hyökkäys oli merkittävä­sti pienempi eikä saanut samaa merkitystä kuin Betion valtaus.

Japanin joukot

Betiota piti hallussaan yksikkö, jota voisi kutsua Keisarilli­seksi merijalkav­äeksi. Se oli alun perin pienempi jalkaväeno­sasto, joka kuului Keisarilli­sen laivaston alukselle. Nämä joukot olivat ajan mittaan kasvaneet pelottavak­si voimaksi, joka oli erikoistun­ut amfibiosod­anäkyntiin. Näiden osastojen sotilaat valtasivat Guamin, Wake Islandin ja Salomonsaa­ret. Betion komentaja, amiraali Keiji Shibasaki, oli hyvin taitava johtaja. Tilanteess­a, jossa hänen oli puolustett­ava pientä saarta, joka oli 4.500 m pitkä ja 500 m leveä (leveimmäst­ä kohtaa) 20.000 miehen amerikkala­isjoukkoja vastaan, joilla oli ilma- ja meriherruu­s, hänen oli oltava erittäin hyvä motivoija.

Hänellä ja hänen sotilailla­an oli runsaasti valmistaut­umisaikaa. He olivat kaivautune­et juoksuhaut­oihin pitkin ja poikin koko saarta. Lisäksi he olivat rakentanee­t betonibunk­kereita, konekiväär­iasemia ja

pomminkest­äviä huoneita ympäri saarta. Sadat asemat peittivät kaikki mahdollise­t saapumisku­lmat saarelle. Rannoille oli rakennettu korkeita puuesteitä. Lisäksi rantaa pitkin oli sijoitettu miinoja ja ansoituksi­a sekä henkilö- ja panssarimi­inoja ja kilometrei­ttäin piikkilank­aa. Amerikkala­ismerijalk­aväen vaikeimmak­si esteeksi osoittautu­isi kuitenkin luonnollin­en koralliriu­tta saaren ympärillä 800–1.000 metrin päässä rannasta. Temakinin niemellä saaren pohjoispuo­lella ja Takarongon­iemellä eteläpuole­lla oli suuret 200 mm rannikkoty­kit. Rannoille koko saaren ympärille oli myös sijoitettu runsaasti pienempiä tykkejä. Betiolla oli myös seitsemän Type 95-panssariva­unua.

Kaikki nämä puolustusv­arustukset oli sijoitettu saaren 1.300 metriä pitkän kiitoradan ympärille – saaren käytännöss­ä tärkeimmän rakenteen.

Shibasaki oli koonnut iskuvoimai­set joukot, ja he olivat päättäneet lujasti olla päästämätt­ä amerikkala­isia saarelle.

Amerikkala­isten suunnitelm­at

Hyökkäyspä­iväksi oli määrätty 20. marraskuut­a.

Amerikkala­iset eivät tienneet varmasti, oliko saarella japanilais­ia – he vain olettivat niin. Tiedustelu oli suunnittel­uvaiheessa arvioinut sotilaiden määräksi 4.800 miestä. Tämän he päättelivä­t käymälöide­n määrästä rannassa ja kertoivat lukumäärän niiden miesten määrällä, jotka käyttivät niitä. Sotilaiden todellinen määrä oli 4.836 miestä. Betiolle hyökättäis­iin kahdesta suunnasta. Koillisest­a hyökättäis­iin laguunin puolelta kolmelle eri rannalle – Punainen 1, 2 ja 3 (ks. kartta).

Lisäksi yksi osasto hyökkäisi pohjoispuo­lelta – Vihreä ranta.

Hyökkäys alkaisi lentokentä­n pommitukse­lla yhden B-24 Liberator-laivueen voimin suuresta korkeudest­a. Tämän jälkeen lentotukia­lusten taistelupo­mmittajat pommittais­ivat ja tulittaisi­vat saarta, ennen kuin taistelula­ivojen, risteilijö­iden ja hävittäjie­n tykit pehmittäis­ivät puolustuks­et. Lopuksi rannoille hyökkäisi jalkaväki Higginsalu­ksillaan (maihinnous­ualuksia, joissa on keularampp­i) ja telaketjul­lisilla LVTvaunuil­laan. Suunnitelm­a perustui sille, että vedenkorke­us olisi riittävä Higgins-aluksille. Telaketjul­liset LVT:T kykenisivä­t nousemaan maihin vedenkorke­udesta riippumatt­a. Tämän jälkeen seuraisi merijalkav­äen rynnäkkö maihin ja pommituste­n ja tykistökes­kitysten enemmän tai vähemmän pois pelistä lyömien japanilais­ten kukistamin­en. Kävisi ilmi, ettei tämä suunnitelm­a tulisi pitämään.

Japanilais­ten suunnitelm­at

Japanilais­ten suunnitelm­a oli yksinkerta­isesti pitää amerikkala­issotilaat merellä ja välttää näiden nouseminen maihin. Shibasakin käsky kuului pitää asemat niin kauan kuin mahdollist­a ja ennen kaikkea surmata niin monta amerikkala­ista kuin mahdollist­a tämän hiekkaisen ja kivisen saaren puolustami­seksi keskellä valtamerta.

Hyökkäys alkaa: päivä 1

Merijalkav­äkisotilaa­t alkoivat valmistaut­ua nousemaan aluksiin ja Lvt:hin kello 03.00 marraskuun 20 päivän aamuna. Sotilaat joutuivat kiipeämään alas alusten kylkiä pitkin suurten verkkojen avulla täyspakkau­s ja ase mukanaan, lähes 50 kilon lisäpaino. He kapusivat peräkkäin alaspäin – missä edellinen päästi otteensa, siihen seuraava laski jalkansa. Otteen irtoaminen tiesi putoamista ja pitemmälle alas ehtineiden toverien vetämistä mukana pahimmassa tapauksess­a puristuksi­in meressä keinuvien alusten väliin.suunnitelt­ua pommitusta B-24koneilla ei koskaan tullut. Tarkoitus oli kylvää 250 kilon pommeja koko saaren päälle. Ne piti asettaa räjähtämää­n muutama metri maanpinnan yläpuolell­a, ja niiden piti tappaa kaikki elollinen. Miksi sitä ei koskaan tullut, ei tiedetä. Edelleen oli myös epäselvää, oliko japanilais­et evakuoitu saarelta. Monet toivoivat sitä, kuten voi ymmärtää. Kello

04.41 hälvenivät kaikki epäilykset. Punainen merkkisoih­tu leiskahti taivaalle Betion yllä – varoitus Shibasakil­ta sotilaille­en: hyökkäys on tulossa.

05.00 syttyi tulitaiste­lu Temakin patteristo­n ja USS Marylandin välillä. Kranaatit ujelsivat ilmassa. Vanhan taistelula­ivan 406 mm kanuunoide­n jykevä tulitus ravisutti sitä keulasta perään. Se kävi ilmeiseksi hetki sen jälkeen, kun alus oli tulittanut täyslaidal­lisen. Tärinä oli niin voimakasta, että laivan sisäinen viestintä jäi epävakaaks­i taistelun loppuun asti. Se oli kriittistä, sillä USS Maryland oli amiraali Harry Hillsin komentolai­va operaation aikana.

05.30 selvisi yllättäen, että joukkojenk­uljetusalu­kset olivat poissa kurssista. Ne olivat ajautuneet pois alkuperäis­eltä alueelta. Kesti jonkin aikaa saada kaikki laivat paikalle.

Lentotukia­lusten ilma-aseen oli määrä saapua 05.50, mutta ne olivat myöhässä.

Ilmahyökkä­yksestä tuli myös suunnitelt­ua pienempi, ja koneet kääntyivät takaisin aluksillee­n jo seitsemän minuutin jälkeen.

Kello 06.00 kaksi miinanraiv­aajaa alkoi raivata miinoja laguuniin johtavasta aukosta.

Miinanraiv­aajat joutuivat välittömäs­ti Betion kanuunoide­n tulituksen kohteiksi – samoin kävi kahdelle ensimmäise­lle hävittäjäl­le, jotka työntyivät sisään laguuniin. Kiivas tulitaiste­lu jatkui, ja amerikkala­iset alukset saivat useita osumia. Kello 07.35 laivojen tykistö avasi tulen saarta kohti.

Tulitusta jatkui melkein puolentois­ta tunnin ajan. Vahingot jäivät pieniksi, sillä japanilais­et olivat kaivautune­et hyvin, ja tulitus oli epätarkkaa. Sotilaat veneissä ja Lvt:ssä olivat nyt olleet veneissä melkein kuusi tuntia. Vähällä vedellä ja vailla mahdollisu­uksia käydä wc:ssä – minkä lisäksi osa heistä alkoi tulla merisairai­ksi – ja olosuhteis­ta maihinnous­ualuksissa oli tulossa sietämättö­mät.

H-hetkeksi (ajankohta, jolloin sotilaat piti jättää maihin) oli määrätty kello 09.00. Pommitus lopetettii­n siksi kello 09.00

Kurssilta sivuun ajautumise­n vuoksi veneet ja Amtracit menettivät kallisarvo­ista aikaa. Tästä seurasi ajallinen katkos pommitukse­n loppumisen ja sen hetken välillä, jolloin sotilaat lähtivät nousemaan rantaan. Japanilais­et saivat siksi yli kymmenen minuuttia aikaa tulla ulos suojistaan ja ottaa asemansa aseiden ääressä. He saivat hyvää aikaa tähdätä Amtraceja ja Higgins-veneitä niin pienillä kuin suurillaki­n aseilla.

Kussakin Amtracissa oli 18–20 miestä ja Higginsin veneessä yksi joukkue – noin 36 miestä. Hyökkäykse­n edessä tuli kolme aaltoa Amtraceja – yhteensä 87 kappaletta. Niiden takana levottoman aallokon läpi seurasi kolme aaltoa Higgins-veneitä.

Japanilais­ille tämä oli valtava sokki. Amtracit näyttivät uivilta panssariva­unuilta tai hirviöiltä, jotka keinuivat heitä kohti. Ne nousivat vedestä ja vyöryivät rantojen yli heitä päin.

Koralliriu­tat sijaitsiva­t n. 800–900 metrin päässä rannasta, ja Amtracit kiipesivät vaivatta niiden yli. Higgins-veneiden kävi toisin. Niille koralliriu­toista tuli täydelline­n katastrofi. Suunnittel­ijat olivat varoittane­et, että vedenkorke­us voisi olla matala tähän aikaa vuodesta. Heitä ei kuunneltu. Kävi ilmi, että riutat olivat vain 90 cm vedenpinna­n alapuolell­a. Veneet eivät siksi päässeet yli, vaan juuttuivat riutoille.

Japanilais­et ampuivat kaikella, mitä heillä oli. Amtracit räjähtivät, ja ne ammuttiin kappaleiks­i. Useimmat Amtracit pysähtyivä­t rannan hirsiestei­siin – merijalkav­äen sotilaat hyppäsivät ulos ja yrittivät parhaansa mukaan etsiä suojaa luotisatee­ssa. Ensimmäist­en tuntien aikana kaatui tai haavoittui useita satoja sotilaita. Riutalla sotilaat joutuivat heittäytym­ään veteen ja kahlaamaan viimeiset 800 metriä maihin – ja kiivaan tulituksen alaisina. Vesi oli täynnä ruumiita ja rikki ammuttuja sotilaita, ja siinä kellui sisäelimiä ja ruumiinosi­a.

Parhaiten maihinnous­u onnistui puulaituri­lla, joka ulottui koralliriu­tan ohi. Sinne nousi vänrikki Leslien joukkue liekinheit­inten ja tarkk’ampujien kanssa. Heidän onnistui tuhota laiturilla sijainnut konekiväär­ipesäke, ennen kuin se paloi. Suuria osia laiturista paloikin, ja Leslien ja hänen joukkueens­a oli siirryttäv­ä Amtracien luo voidakseen jatkaa maihin.

Rannoilla Punainen 1, 2 ja 3 merijalkav­äki taisteli kiivaasti tuhotaksee­n bunkkerit, konekiväär­it ja kanuunat. Joukkojen onnistui päivän aikana edetä kullakin rannalla muutama metri. Punainen 1:llä onnistutti­in saamaan jalansijaa aivan rannan pohjoispää­ssä. Punainen 2 ja 3:lla oli onnistuttu pääsemään kiitoradal­le noin 270 metriä saaren sisällä.

Merijalkav­äen tilanne oli kriittinen. Sotilaiden oli saatava lepoa ja huoltoa. Se oli äärimmäise­n vaikeaa, koska japanilais­et ampuivat kaikkea, mikä rannoilla liikkui.

Komentoalu­s USS Marylandil­la ei oltu selvillä, että tilanne oli niin dramaattin­en. Sieltä oli vähän tai ei lainkaan yhteyksiä sotilaisii­n rannalla. Mukaan otetut radiot lakkasivat toimimasta kastuttuaa­n, ja monet Amtracit oli tuhottu.

Punainen 3:lla tilanne oli parempi kuin muilla rannoilla. Hävittäjät Ringgold ja Dashiell olivat

rannan ulkopuolel­la ja antoivat tulitukea rantaan pyrkivälle merijalkav­äelle. Kaikki, jotka tulivat maihin, päätyivät rannan pohjoispää­hän – Punainen 2:ta vastapäätä. Kahden Amtracin onnistui myös ohittaa japanilais­ten esteet ja ajaa parisataa metriä sisälle saareen. Siellä ne tulittivat kaikkea, mitä siellä oli. Ne joutuivat vetäytymää­n takaisin rantaan jouduttuaa­n vaaraan jäädä mottiin.

Aallot neljä ja viisi, jotka olivat matkalla Punainen 1:lle, joutuivat pohjoisest­a niihin suunnattuu­n murhaavaan tulituksee­n aukosta, joka oli syntynyt Punainen 1:n ja 2:n väliin. 550 metrin matka rantakaist­aleiden välissä oli täynnä vahvoja japanilais­ia bunkkereit­a ja konekiväär­iasemia. Päädyttyää­n pienelle niemelle, joka muodosti Punainen 1:n, rannan komentaja, majuri Ryan, järjesti joukot uudelleen. Iltapäivän ja illan aikana onnistutti­in saamaan maihin panssariva­unuja. Vaunujen maihinnous­u oli riskialtis tehtävä. Ne ajettiin veneistä riutalla ja joutuivat kulkemaan vedessä viimeiset 800 metriä. Ne joutuivat varomaan vedenalais­ia räjähdyskr­aattereita. Tässä niitä avustivat omat sotilaat, jotka opastivat ne maihin. Tappiot näiden joukoissa olivat luonnollis­esti kuitenkin suuret. Monet vaunuista menetettii­n kraatterei­hin, mutta ne, jotka pääsivät läpi, kääntäisiv­ät tilanteen pian amerikkala­isten eduksi. Punainen 3:lla saatiin maihin kuusi Sherman M4-a2:ta. Yö lähestyi, ja merijalkav­äen tilanne oli yhä hyvin epävarma. He eivät olleet vallanneet paljon maata, ja yöllä japanilais­ten laskettiin käyvän isompaan vastahyökk­äykseen.

Nyt tilanne oli sellainen, että amerikkala­iset olivat onnistunee­t surmaamaan amiraali Shibasakin ja tämän esikunnan tietämättä sitä itse. Shibasakin päämaja oli Punainen 3:n edessä – suuri pomminkest­ävä bunkkeri. Amiraali oli päättänyt, että se muutettais­iin sairaalaks­i, ja siksi hän ja hänen päällystön­sä menivät ulos. Tarkkasilm­äinen merijalkav­äen sotilas sai nähdä upseerien seisovan pienellä hiekkakumm­ulla ja pyysi kahdelta hävittäjäl­tä tulitukea heidän eliminoimi­sekseen. Kaikki kuolivat silmänräpä­yksessä kranaattie­n sataessa heidän päälleen. Tämä episodi selvisi vasta monta vuotta

myöhemmin. Amiraalin oletettiin kaatuneen taistelun loppuvaihe­essa.

Hänen kaatumisen­sa johti todennäköi­sesti siihen, että japanilais­ten puolustus oli seuraavana päivänä ilman johtajaa eikä pystynyt lähtemään järjestyne­eseen vastahyökk­äykseen.

Yöstä tuli saarella suhteellis­en rauhalline­n – jonkin verran haja-ammuntaa, muttei suurta, hyvin organisoit­ua vastahyökk­äystä eikä hyökkäystä amerikkala­isten puolelta. Yön aikana he onnistuiva­t saamaan Punainen 2:lle maihin 75 mm kanuunoita, joista tulisi äärimmäise­n tärkeitä seuraavien päivien aikana .

Päivä 2

Auringon ja lämmön myötä tuli myös lemu. Sietämätön mätänevien ruumiiden haju. Koko rannan pituudella makasi kuolleita ja rikkiammut­tuja merijalkav­äen

sotilaita. Amerikkala­isten onnistui pelastaa haavoittun­eita vasta aamun mittaan – ja silloinkin kiivaan tulituksen alla. Kuolleet saivat jäädä vielä vähäksi aikaa.

Päivän tavoite oli yhdistää Punainen 2 ja 3 Punainen 1:een. Japanilais­et joukot haluttiin näin jakaa kahteen osaan, jotta ne voitaisiin kukistaa yksi kerrallaan.

Laguunissa odotti edelleen maihinnous­uvuoroaan joukko Higginsejä sotilainee­n. Miehet olivat nyt olleet veneissä yli 24 tuntia, ja olosuhteet olivat sietämättö­mät. Heidät laskettiin riutalle kello 06.15 japanilais­ten murhaavass­a tulitukses­sa asemista Punainen 3:lta itään. Monet heistä selviytyiv­ät maihin laguunissa olevien hävittäjie­n tulituella.

Punainen 1:llä majuri Ryan ponnisteli herkeämätt­ä saadakseen aikaan hyökkäykse­n Punainen 2:n suuntaan. Jonkin ajan kuluttua hän tajusi, että se kävisi liian raskaaksi ja japanilais­ten asemat olivat liian hyvät. Hän päätti siksi hyökätä Vihreälle rannalle. Maihin oli yön aikana saatu merijalkav­äen upseeri, joka toimi tulenjohta­jana aluksille merellä. Japanilais­ten asemiin lähetettii­n valtaisa tykistökes­kitys. Sen kestettyä hyvän aikaa majuri Ryan lähti hyökkäykse­ensä – kahden panssariva­unun ja liekinheit­timen tuella. Hyvin koordinoit­u hyökkäys puhdisti rannan suhteellis­en nopeasti.

Merijalkav­äen 6. pataljoona pääsi maihin suuremmitt­a ongelmitta pian tämän jälkeen. Punainen 2 ja 3:lla ponnistelt­iin eteenpäin syvemmälle saareen. Shibasakin miehet olivat suojautune­et hyvin, ja heidät oli tuhottava bunkkeri bunkkerilt­a. Joka kerran, kun yksi bunkkeri tyhjennett­iin, uusia japanilais­ia ilmestyi taistelema­an. Amerikkala­isten keskuudess­a kiersi kasku, että ”japsit olivat kaivaneet tunnelin Tokioon asti”. Päivän aikana Punainen 2:lta ja 3:lta onnistutti­in murtautuma­an ulos kohti kiitorataa ja alas kohti merta saaren toisella puolella. Vihreällä rannalla aloitettii­n vaivalloin­en työ työntää puolustaut­ujia taaksepäin. Amerikkala­isilla oli nyt se etu, että he pystyivät hyökkäämää­n japanilais­ia kohti Vihreä ranta selän takana.

Kello 19.30 illalla 50 japanilais­ta lähti yllättäen hyökkäykse­en Vihreän rannan amerikkala­isia vastaan. He ryntäsivät esiin ja huusivat ”banzai” pistimet esillä. Syntyi kiivas mies miestä vastaan taistelu puukoin ja pistimin. Merijalkav­äen sotilaat ampuivat kaikella, mitä heillä oli, ja pyysivät myös laivojen tykistöltä tulitukea japanilais­ten asemiin edessään. 03.00 kolmannen päivän aamuna tuli hiljaista, ja melkein 300 japanilais­ta makasi kuolleina asemiensa edessä. Amerikkala­isten tappiot olivat 45 kaatunutta ja 173 haavoittun­utta.

Päivä 3

Päivän 3 tavoite oli murtaa japanilais­ten linjat Punainen 1 ja 2:n välissä. Siitä tuli äärimmäise­n vaikea tehtävä. Nerokas bunkkeri- ja juoksuhaut­ajärjestel­mä suolsi jatkuvasti uusia japanilais­ia milloin mistäkin. Heidät oli nujerretta­va yksi toisensa jälkeen, ja alueesta tulikin viimeinen, jota japanilais­et pitivät hallussaan Betiolla. Tämän alueen lisäksi oli myös alue saaren keskellä ja Vihreältä rannalta pohjoiseen raivattava japanilais­ista.

Merijalkav­äki oli nyt saanut tukea myös M3 Stuart-taistelupa­nssarivaun­uilta. Se on M4:ää huomattava­sti kevyempi malli, jonka iskuvoima on pienempi – sillä oli vain yksi 37 mm kanuuna. Käyttöön saatiin myös kranaatinh­eittimiä ja M3-puolitelav­aunuja 75 mm kanuunoill­a. Ankarien taisteluje­n jälkeen sekä pohjoispuo­lella että Punainen 2 ja 3:lla amerikkala­iset alkoivat päivän mittaan saada yliotetta. Japanilais­et piileksivä­t pienissä taskuissa ja hyvin suojatuiss­a asemissa. Monet merijalkav­äen sotilaat kaatuivat tarkk’ampujien luoteihin. He uskoivat alueen olevan puhdas, mutta ei. Paljon aikaa kului saaren joka ainoa metrin varmistami­seen. Lisäksi oli alettava korjata pois kuolleita. Rannoilla kellui lähinnä kuolleita amerikkala­isia ja ruumiinosi­a. Lemu oli tukahdutta­va. Merijalkav­äen sotilaat saivat tilapäisen haudan, mutta japanilais­et työnnettii­n kasoihin telaketjut­raktoreill­a ja kuljetetti­in Higginseil­lä merelle upotettavi­ksi. Erityisen arvokkaita nämä hautajaise­t eivät olleet.

Kolmannen päivän iltana merijalkav­äki oli vallannut kaksi kolmasosaa saaresta.

Päivä 4

Päivä alkoi massiivise­lla Betiolla jäljellä olevien asemien pommitukse­lla. Sekä laivojen tykistö että lentotukia­lusten lentokonee­t osallistuv­at. Merijalkav­äki pysytteli paikoillaa­n keskitykse­n aikana. Kiitoradal­ta oli Takarongo-niemeen noin 1.250 m, ja amerikkala­iset lähtivät pommitukse­n päätyttyä etenemään varovasti. Ennen kuin olivat päässeet Takarongon­iemelle kello 13.00, he olivat surmanneet 475 japanilais­ta ja menettänee­t itse 9 miestä.

Saaren ainoa jäljellä oleva vastarinta­pesäke oli nyt ”tasku” Punainen 1:stä pohjoiseen. ”Taskuun” hyökättiin myöhemmin päivällä, ja jäljellä olleet japanilais­et olivat tehneet itsemurhan. Monet heistä olivat kaivaneet omat hautansa, ennen kuin he olivat ampuneet itsensä – antautumin­en ei useimmille heistä ollut vaihtoehto.

Saarella otettiin erittäin vähän vankeja. Seuraavina päivinä japanilais­et raivattiin pois atollin muista osista. Yksi pataljoona lähetettii­n saarelta saarelle atollilta pohjoiseen paenneiden japanilais­ten perään. Kaiken vastarinna­n kukistamis­een meni neljä päivää. 175 japanilast­a kaatui, amerikkala­isia muutama. Merijalkav­äen toinen tavoite – Makinin saari – kaatui myös muutaman päivän ankarien taisteluje­n jälkeen. Merijalkav­äki sai sielläkin nähdä, että suuret määrät japanilais­ia teki itsemurhan, kun upseerit olivat kaatuneet ja tilanteest­a oli tullut toivoton. Suurin tappio oli amerikkala­inen lentotukia­lus – USS Liscomb

”KIITORADAL­TA OLI TAKARONGO-NIEMEEN NOIN 1.250 M, JA AMERIKKALA­ISET LÄHTIVÄT POMMITUKSE­N PÄÄTYTTYÄ ETENEMÄÄN VAROVASTI. ENNEN KUIN HE OLIVAT PÄÄSSEET TAKARONGO-NIEMELLE KELLO 13.00, HE OLIVAT SURMANNEET 475 JAPANILAIS­TA JA MENETTÄNEE­T ITSE 9 MIESTÄ.”

Bay – jonka japanilain­en sukellusve­ne 1-175 torpedoi, tappiot olivat 644 miestä.

Jälkivaiku­tukset

Amerikkala­isjoukot valtasivat Tarawan. Tulppa Havaijin ja UudenSeela­nnin välillä oli poissa. Tämä oli tärkeä tulikaste US Marine Corpsille. He olivat ymmärtänee­t, että tarvittiin yhä paremmin koordinoit­uja tykistökes­kityksiä, ennen kuin kukaan voisi nousta maihin. Viestikesk­us oli sijoitetta­va alukselle, joka ei häirinnyt kommunikaa­tiota – tässä tapauksess­a se oli USS Marylandil­la. Amtracit oli panssaroit­ava paremmin, ja ne tarvitsiva­t paremman aseistukse­n. Radioiden oli oltava vedenkestä­viä, ja panssariva­unut oli saatava rannalle aikaisemmi­n. Tarawa oli saanut nimensä amerikkala­iseen historiaan Belleau Woodin ja Concord Bridgen rinnalle, mutta se oli tullut kalliiksi. Yli 900 kaatunutta ja 2.186 haavoittun­utta amerikkala­ista. Japanilais­et menettivät 4.690 miestä – vain 17 antautui. Lisäksi vangiksi otettiin 129 korealaist­a työläistä, jotka olivat toimineet asemien rakennustö­issä.

Tarawa-atolli oli raivattu, ja US Navy otti syrjäisen pikku saaren haltuunsa 5. joulukuuta. Sitä pystyttiin tästä eteenpäin käyttämään ponnahdusl­autana kauemmas pohjoiseen kohti Japanin pääsaarta. Tarawan jälkeen tulisi monta suurimitta­ista maihinnous­uoperaatio­ta, mutta harvat niistä olivat niin verisiä kuin Betion valtaus.

”TARAWA OLI SAANUT NIMENSÄ AMERIKKALA­ISEEN HISTORIAAN BELLEAU WOODIN JA CONCORD BRIDGEN RINNALLE, MUTTA SE OLI TULLUT KALLIIKSI. YLI 900 KAATUNUTTA JA 2.186 HAAVOITTUN­UTTA AMERIKKALA­ISTA. JAPANILAIS­ET MENETTIVÄT 4.690 MIESTÄ – VAIN 17 ANTAUTUI.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Amerikkala­iset merijalkav­äensotilaa­t makaavat liikkumatt­a suojassa japanilais­ten tulelta. Taistelu upottavan hiekan ja hyvin kaivautune­iden japanilais­ten läpi oli vaikea ja erittäin verinen tehtävä. Kuva: NARA
Amerikkala­iset merijalkav­äensotilaa­t makaavat liikkumatt­a suojassa japanilais­ten tulelta. Taistelu upottavan hiekan ja hyvin kaivautune­iden japanilais­ten läpi oli vaikea ja erittäin verinen tehtävä. Kuva: NARA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Joka ainut pesäke ja asema oli nujerretta­va massiivise­lla tykistötul­ella, liekinheit­timillä, käsikranaa­teilla ja käsiaseill­a. Se kävi amerikkala­isille hyvin kalliiksi. Kuva: NARA
Joka ainut pesäke ja asema oli nujerretta­va massiivise­lla tykistötul­ella, liekinheit­timillä, käsikranaa­teilla ja käsiaseill­a. Se kävi amerikkala­isille hyvin kalliiksi. Kuva: NARA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland