Tyynimeri

HALSEY JA KURITA

-

Amerikkala­inen Halsey ja japanilain­en Kurita tekivät kumpikin kohtalokka­ita päätöksiä Leytenlahd­en taisteluis­sa. Molemmissa tapauksiss­a oli kyse iskusta vihollisen lentotukia­lusyksikkö­ä vastaan, joka ei todellisuu­dessa muodostanu­t minkäänlai­sta uhkaa juuri silloin. William Halseyn päätös jättää San Bernadinon salmi vartioimat­ta olisi voinut johtaa amerikkala­isten maihinnous­ujoukkojen tappioon Filippiine­illä.

Tosiasia on, että Halsey jätti koko pohjoisen taistelun japanilais­ia lentotukia­luksia vastaan ajan huomiotta avunpyynnö­t yksiköltä, jota vastaan Kuritan raskas osasto hyökkäsi. Lopulta amerikkala­isten Tyynenmere­n laivaston päällikkö, Amiraali Nimitz puuttui tilanteese­en ja lähetti Halseylle tiukan viestin: ”Maailma ihmettelee, missä 3. laivasto on!” Se sai Halseyn räjähtämää­n; hän viskasi lakkinsa aluksen kannelle ja purki kiukkuaan, kunnes alempi upseeri pyysi häntä kokoamaan itsensä.

Vain Takeo Kuritan päätös alkaa ahdistella Halseyn lentotukia­luksia pohjoisess­a pelasti Halseyn päätymästä historiaan ensimmäise­nä miehenä, joka järjesti amerikkala­isille maihinnous­ujoukoille historiall­isten mittasuhte­iden tappion.

Halseyn päätöksen kääntyä pohjoiseen selittää hänen luonteenom­ainen taistelunh­alunsa, joka oli aiemmin tuottanut suuria voittoja hänen laivastoll­een. Kuritasta on vaikeampi arvioida, mikä sai hänet tekemään ratkaiseva­n päätöksens­ä. On spekuloitu, että se johtui hänen psyykkises­tä ja fyysisestä väsymykses­tään hänen saatuaan liian vähän unta. Se on täysin mahdollist­a, mutta Kurita uskoi myös, että hän oli tuhonnut suuren osan Halseyn tukialuksi­sta (jotka olivat todellisuu­dessa kauempana pohjoisess­a). Kun hän sai raportteja ”toisesta” amerikkala­isesta tukialusla­ivueesta pohjoisemp­ana (Halseyn yksikköjen todellises­sa olinpaikas­sa), hän lähti sen perään – kohtaamatt­a sitä koskaan.

Kuritaa moitittiin hänen palattuaan Japaniin joitakin viikkoja myöhemmin siitä, ettei hän taistellut kuolemaan asti, mutta hän vältti sotaoikeud­en aiempien menestyste­nsä ansiosta – mm. Jaavanmere­n voiton 1942. Sen sijaan hänet erotettiin. Hän vietti sodan jälkeen siviilielä­mää hiljaisuud­essa ja kuoli 88-vuotiaana vuonna 1977.

Myös Halsey sai voimakasta arvostelua – ja saa yhä. Hän siirtyi eläkkeelle kaksi vuotta sodan päättymise­n jälkeen ja kuoli 79-vuotiaana vuonna 1959.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland