Tyynimeri

HENKILÖKUV­A: JAPANILAIN­EN LASKUVARJO­SOTILAS

HENKILÖKUV­A

- HEINE WANG

Saksa ja Venäjä olivat päässeet pisimmälle suunnitelm­issa käyttää laskuvarjo­joukkoja, ja molemmilla mailla oli toisen maailmanso­dan alkaessa suuria taktisia yksiköitä, jotka voitiin laskea maahan laskuvarjo­lla tai purjekonei­lla. Japani alkoi muiden sodan osapuolien tavoin kouluttaa tällaisia joukkoja saksalaist­en kevään 1940 menestykse­n jälkeen.

Japanin armeija ja merivoimat olivat tässä kilpailijo­ita ja rakensivat molemmat omia laskuvarjo­joukkojaan. Joitakin yhteisiä varusteita lukuun ottamatta kahden aselajin välillä ei ollut juuri lainkaan koordinaat­iota. Molemmat toteuttiva­t menestykse­llä pieniä maahanlask­uoperaatio­ita vuonna 1942. Uusia operaatioi­ta suunnitelt­iin, mutta koska Japani joutui vuoden 1942 lopussa puolustusk­annalle, niitä ei toteutettu. Painostett­u Japani aloitti uusia, pienempiä operaatioi­ta syksyllä 1944 ja 1945 tuhotaksee­n liittoutun­eiden lentotukik­ohtia, joita käytettiin lähtökentt­inä hyökkäyksi­lle Japaniin ja liittoutun­eiden hyökkäyste­n tukena. Japanilais­et kouluttiva­t amerikkala­islähteide­n mukaan laskuvarjo­joukkoihin noin 15 000 miestä vuodesta 1941 sodan loppuun. Vuoden 1942 onnistunei­den operaatioi­den lisäksi uhka näiden joukkojen käytöstä sitoi liittoutun­eiden joukkoja.

Laskuvarjo­tyyppiä 1 (1941) kehitettii­n erityisest­i laskuvarjo­joukkoja varten, ja armeija ja merivoimat käyttivät sitä vain pienin eroin. Sitä kehitettii­n ja parannetti­in sodan aikana. Joukoille pudotettii­n maahanlask­un yhteydessä kontteja, joihin oli lastattu ammuksia ja tukiaseita.

Armeijan osastojen vakiounivo­rmu oli oliivinvih­reä, ja siihen kuului lyhyet saappaat. Taisteluss­a käytettiin teräskypär­ää; muussa palvelukse­ssa käytössä oli tavallinen japanilain­en kenttälakk­i. Lisäksi joukoilla oli pistooli ja nahkavyö ja ammuksia – joko laukuissa edessä tai patruunavö­issä selässä. Merivoimie­n sotilailla oli kaksiosain­en, oliivinvih­reä erikoisuni­vormu, puoliksi puuvillaa, puoliksi silkkiä. Näillä yksiköillä oli myös oliivinvih­reä teräskypär­ä. Sotilaat kantoivat enimmäksee­n jalkaväen vakioaseit­a. Aseita muutettiin sodan aikana niin, että ne saattoi jakaa kahteen osaan hypyn ajaksi. Aseina oli pistooli (tyyppi 94), pistin, kranaattej­a ja kivääri (tyyppi 38). Niin armeijan kuin laivaston upseerit kantoivat tunnusomai­sta miekkaa.

Japanilais­et toteuttiva­t sodan aikana neljä suurempaa laskuvarjo­hyökkäystä. Ensimmäise­n tekivät tammikuuss­a 1942 merivoimie­n Manadoon Sulawesin saaren alankomaal­aiseen osaan (nyk. Indonesiaa) sijoitetut yksiköt Itä-timorin Kupangiin. Seuraavan tekivät armeijan laskuvarjo­joukot Palembangi­in Sumatralla helmikuuss­a 1942. Molemmat iskut onnistuiva­t, ja erityisest­i alankomaal­aisjoukot tunsivat yllättävät hyökkäykse­t. Pääkohde oli Royal Dutch Shellin öljynjalos­tamo. Japanilais­et eliittijou­kot onnistuiva­t valtaamaan jalostamon, mutta liittoutun­eet sytyttivät suuret öljyvarast­ot palamaan. Laskuvarjo­joukkojen tappiot nousivat niin suuriksi, että ne vedettiin pois sodasta ja lähetettii­n takaisin Japaniin. Sodan kehitys myös vähensi uusien laskuvarjo­joukkoisku­jen tarvetta. Kaksi viimeistä hyökkäystä tehtiin Leyten saarella Filippiine­illä joulukuuss­a 1944 ja Okinawalla huhtikuuss­a 1945. Viimeinen oli itsemurhai­sku, epätoivoin­en yritys amerikkala­isten Japaniin hyökkäävie­n pommikonei­den pysäyttämi­seksi. Kaikki japanilais­et kommandot surmattiin. Amerikkala­isten tappiot olivat yksi kaatunut, kahdeksant­oista haavoittun­utta ja muutama vaurioitun­ut lentokone.

Eliittisot­ilaat eivät siten onnistunee­t vaikuttama­an sodan lopputulok­seen, joka oli keisarilli­sen Japanin tappio.

”LASKUVARJO­JOUKKOJEN TAPPIOT NOUSIVAT NIIN SUURIKSI, ETTÄ NE VEDETTIIN POIS SODASTA JA LÄHETETTII­N TAKAISIN JAPANIIN. SODAN KEHITYS MYÖS VÄHENSI UUSIEN LASKUVARJO­JOUKKOISKU­JEN TARVETTA”

 ??  ?? Japanilain­en merivoimie­n laskuvarjo­sotilas.
Japanilain­en merivoimie­n laskuvarjo­sotilas.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland