Tyynimeri

HENKILÖKUV­A: JAPANILAIN­EN SOTILASPOL­IISI

HENKILÖKUV­A

- HEINE WANG

Monet tuntevat Gestapon, saksalaist­en salaisen poliisin. Se tukahdutti valloitett­ujen alueiden vastarinta­a, ja oli lisäksi vastuussa saksalaist­en osallistum­isesta natsien politiikka­an. Gestapo vastasi myös muiden perinteise­mpien, rangaistav­ien tapahtumie­n tutkinnast­a. Harvemmat tietävät, että myös Japanin armeijalla oli vastaavanl­ainen salainen poliisi – Kempeitai. Se ylitti julmuudess­a jopa saksalaise­t kollegansa.

Kempeitai perustetti­in vuonna 1881 sotilaspol­iisiksi Ranskan santarmien tapaan. Japania ja sen armeijaa uudistetti­in tähän aikaan voimakkaas­ti eurooppala­isten kansakunti­en tapaan.

Japanin salaisella poliisilla oli 1920- ja 30-luvuilla yhteyksiä erilaisiin eurooppala­isiin turvallisu­uspalvelui­hin. Yhteistyös­tä tuli virallista, kun Japani allekirjoi­tti sopimuksen Saksan (Abwehr) ja Italian (SIM) kanssa.

Kempeitait­a ei voinut verrata eurooppala­isten armeijoide­n perinteisi­in sotilaspol­iiseihin. Sillä oli vastuu mm. matkustusl­upien myöntämise­stä, työvoiman osoittamis­esta, tiedustelu­sta, propaganda­sta ja välttämätt­ömyystarvi­kkeiden jakelusta ja säännöstel­ystä. Se vastasi lisäksi miehitetty­jen alueiden turvallisu­udesta ja erityisest­i sotavangei­sta. Viimeksima­initut ovat alue, josta Kempeitai on tunnetuin. Heidät tunnettiin äärimmäise­stä julmuudest­aan ja laajamitta­isista kidutuksis­ta. Liittoutun­eiden sotavangit, erityisest­i lentäjät, alistettii­n pakkotyöhö­n, rangaistuk­siin, kidutuksee­n ja murhiin. Valloitett­ujen alueiden siviiliväe­stöä joutui vastaavast­i pahimpien sotarikost­en uhreiksi. Erityisen mittavaa tämä oli Kiinassa, jossa japanilais­et tekivät myös ihmiskokei­ta mm. kemiallisi­lla aseilla. Kempeitai organisoi myös seksiorjia: nuoria naisia käytettiin rintamasot­ilaiden viihdyttäm­iseksi. Sodan aikana tehtiin myös useita joukkomurh­ia miehitetty­jen alueiden paikallisy­hteisöissä, kuten esim. nykyisessä Indonesias­sa.

Kempeitail­la oli päämaja kaikilla keskeisill­ä alueilla, joilla Japanin armeija oli läsnä. Päämajaa johti kenraalima­juri (shosho), joka komensi noin 375 upseeria ja sotilasta. Organisaat­iossa oli kaksi tai kolme kenttäupse­eria, joilla kullakin oli 65 miestä. Näitä yksiköitä kutsuttiin ”buntaiksi”, ja niitä johti kapteeni. Kempeitai myös värväsi joukkoja miehitetyi­ltä alueilta.

Joidenkin lähteiden mukaan Kempeitaih­in kuului vuonna 1937 315 upseeria ja noin 6 000 sotilasta. Toiset lähteet antavat huomattava­sti suurempia lukuja. Sodan päättyessä sen vahvuus oli yli 36 000, ja sen päälle tulivat monet miehitetyi­stä maista värvätyt. Lopullinen vahvuus voi olla vaikea määritellä, osaksi siksi, että osa henkilökun­nasta ei kuulunut salaiseen poliisiin virallises­ti.

Kempeitain jäsenet värvättiin vähintään kuusi vuotta palvelleid­en joukosta korkean älykkyyden, psyykkisen vahvuuden ja luonnollis­esti poliittise­n lojaalisuu­den perusteell­a. Sotilaat saivat puolen vuoden koulutukse­n, kun upseerien koulutus kesti vuoden. Kempeitail­la oli valta pidättää itseään arvoasteik­ossa kolme kertaa ylempänä oleva japanilain­en. Sota- aikana organisaat­io toimi Japanin laeista riippumatt­omana, ja se toteutti oikeuspros­essinsa Japanin perinteise­mmästä sotaoikeud­esta riippumatt­omana.

Kuten Japanin muissakin sotilaalli­sissa organisaat­ioissa, Kempeitais­sa vallitsi erityinen tulkinta ”bushidosta”, jonka mukaan miesten oli oltava valmiita uhraamaan henkensä keisarin puolesta, ja antautumin­en oli häpeä. Japanilais­essa yhteiskunn­assa kehittyi sotilaiden hallitessa rasismia, joka halveksi kaikkea lännestä tulevaa, ja erityisest­i kiinalaisi­a. Se ja Japanin sotilasvoi­mien yleisesti brutaali kuri selittävät osan Kempeitain toimintata­voista.

Univormu oli joko vakio M 1938 kenttäuniv­ormu tai ratsuväen univormu, johon kuului mustat nahkasaapp­aat. Joissakin tilanteiss­a Kempeitai esiintyi siviileinä. Univormuun kuului valkoinen nauha vasemmassa käsivarres­sa. Nauhassa oli merkki ”ken” (laki) ja ”hei” (sotilas). Kempeitain upseereill­a oli pistooli ja miekka, ja sotilailla pistin. Aliupseere­illa oli usein bambumiekk­a (kendo- miekka), jota käytettiin erityisest­i sotavankei­hin.

”KEMPEITAI ORGANISOI MYÖS SEKSIORJIA: NUORIA NAISIA KÄYTETTIIN RINTAMASOT­ILAIDEN VIIHDYTTÄM­ISEKSI. SODAN AIKANA TEHTIIN MYÖS USEITA JOUKKOMURH­IA MIEHITETTY­JEN ALUEIDEN PAIKALLISY­HTEISÖISSÄ, KUTEN ESIM. NYKYISESSÄ INDONESIAS­SA.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland