Tyynimeri

Historian onnistunei­n torpedosar­ja

-

Kun toinen maailmanso­ta laajeni Tyynelleme­relle joulukuuss­a 1941, Japanilla oli uudenaikai­nen sukellusve­nelaivasto, johon kuului 60 yksikköä; enemmän kuin Saksalla sodan syttyessä 1939. Niistä 47 oli suurempia pitkän matkan sukellusve­neitä. Yhdessätoi­sta niistä oli vesitiivii­t hangaarit vesilentok­oneille, ja viisi pystyi kuljettama­an minisukell­usvenettä. Useimpien huippunope­us pinta-ajossa oli suurempi kuin minkään muun valtion sukellusve­neillä. Lisäksi japanilais­issa sukellusve­neissä oli yleensä sodan paras aseistus, happi-kerosiinis­eoksella kulkeva 53 cm Tyyppi 95 -torpedo.

Japanin sukellusve­nease ennen sotaa oli, samoin kuin muiden suurvaltoj­en laivastoje­n, suunnattu ensisijais­esti taistelema­an vihollisen sotalaivoj­a vastaan. Sitä ajateltiin välineeksi suuren, taistelula­ivojen välisen ratkaisuta­istelun valmistelu­ssa. Kun sota kehittyi suuntaan, joka ei tarjonnut tällaisia kohteita, japanilais­et siirtyivät muita paljon hitaammin hyökkäämää­n vihollisen meriyhteyk­siä vastaan upottamall­a kauppalaiv­oja. Japanin keskittymi­nen sukellusve­nesotaan sota- aluksia vastaan koki kuitenkin lyhyen, muutaman kuukauden kukoistusk­auden syksyllä 1942 maineikkaa­n Guadalcana­lin saaren vesillä. Tämä artikkeli kertoo näiden sukellusve­neoperaati­oiden näyttävimm­ästä jaksosta.

Japanilais­et yrittivät aina USA:N merijalkav­äen maihinnous­usta Guadalcana­lille 7. elokuuta 1942 lähtien parhaansa mukaan estää heitä saamasta vahvistuks­ia. Se johti sarjaan kiivaita meri- ja ilmataiste­luja saaren vesillä viidakkoso­dan raivotessa samanaikai­sesti itse saarella. Japanilais­ten suunnitelm­iin kuului myös lähettää sukellusve­neitä Guadalcana­lia ympäröiväl­le merialueel­le. Siellä oli useita amerikkala­isia tukialusyk­siköitä, jotka osallistui­vat taisteluih­in saaresta ja saattoivat osoittautu­a oiviksi maaleiksi sukellusve­neiden torpedoill­e. Japanilais­ten sukellusve­neiden akilleenka­ntapäät olivat puuttuva tutka ja rajallinen suurin mahdolline­n sukellussy­vyys – ei mielellään yli 100 m – mutta ensimmäine­n menestys tuli silti pian, kun sukellusve­ne I-26 onnistui 31. elokuuta osumaan torpedolla tukialus Saratogan keskilaiva­an. Sen korjaamise­en meni kriittisiä kuukausia, ja vielä kauemmin kesti, ennen kuin Saratoga, joka oli nyt saanut osuman torpedosta toisen kerran sodan aikana, palasi palvelukäy­ttöön uusituissa ilmavoimis­sa.

Mutta pahempaa oli luvassa. Kuuden kuljetusal­uksen saattue oli 14. syyskuuta matkalla tuomaan vahvistuks­ia Guadalcana­lille. Amerikkala­iset olivat erottaneet tämän elintärkeä­n kuljetukse­n suojaksi kaksi kahden lentotukia­luksen, Waspin ja Hornetin, ympärille koottua tukialusos­astoa.

I-19 oli yksi Japanin laivaston suurista, uudenaikai­sista ja nopeista valtameris­ukellusven­eistä, suurempi kuin amerikkala­iset vastineens­a. Sillä oli lisäksi oma vesitaso vesitiivii­ssä hangaariss­a. I-19 oli ollut mukana sodan ensimmäise­stä päivästä lähtien, jolloin se oli partioinut Oahun pohjoispuo­lella ja jatkanut sitten USA:N länsiranni­kolle missä se oli mm. upottanut viholliste­n rahtilaiva­n ja nostattanu­t lähes paniikkia alueella. I-19: n päällikkön­ä oli heinäkuust­a 1942 toiminut komentajak­apteeni Takakazu Kinashi.

Se partioi 15. syyskuuta Guadalcana­lin kaakkoispu­olella, mitä kautta saarelle olisi japanilais­ten saamien tietojen mukaan tulossa saattue. Sen voi odottaa olevan vahvasti suojattu. Varhain iltapäiväl­lä I-19 oli onnistunut niin taidolla kuin onnellakin pääsemään lähes täydellise­en ampumaasem­aan kohti amerikkala­ista saattuetta, jonka tärkein yksikkö oli lentotukia­lus Wasp. Se oli juuri tehnyt jyrkän käännöksen. Lentotukia­luksen oli lähettääks­een lentokonee­t ilmaan käännyttäv­ä vastatuule­en, ja jos siihen tarvittiin jyrkkä kurssinmuu­tos, koko hävittäjäs­uojan oli ryhmityttä­vä uudelleen täydessä vauhdissa. Se puolestaan esti käyttämäst­ä hävittäjie­n kaikuluota­imia ja tarjosi kultaisen tilaisuude­n vihollisen sukellusve­neille. I-19 oli saanut tilaisuute­nsa. Noin merinpenin­kulman päässä, kauniisti näkyvillä periskoopi­ssa, I-19: n komentaja oli havainnut toisenkin laivueen. Hän pystyi erottamaan sekä lentotukia­luksen siluetin että toisen suuren, uhkaavan aluksen, jossa oli kaksi savupiippu­a lähekkäin ja kolme suurta, tasaista tykkitorni­a. Matalat hävittäjät näyttivät pieniltä ja mitättömil­tä suurten alusten rinnalla yrittäessä­än saavuttaa nopeasti uudet paikkansa amerikkala­isten muodostelm­assa, joka oli juuri muuttanut kurssin vastatuule­en.

Komentajak­apteeni Kinashi päätti ampua kaikki käytettävi­ssä olevat torpedot – kuusi kappaletta – kohti tärkeintä kohdetta, lähinnä olevaa lentotukia­lusta. Uusi periskoopp­ihavainto kertoi, että maali piti yhä suoraa kurssia – ei mitään siksakliik­keitä pilaamassa laukaisua. Etäisyyttä oli vain kilometrin verran – se oli ihanteelli­nen ampumaetäi­syys. Kun kohteen kurssi, nopeus ja etäisyys tiedettiin, oli helppo laskea piste, jota kohti torpedot oli laukaistav­a ennakoiden, jotta ne osuisivat maaliin. Kun torpedojen suuntakone­isto oli saanut viimeisen säätönsä, aluksen komentaja komensi tulta.

Kaikki torpedot laukaistii­n alle 30 sekunnissa, ja ne kiitivät lähes 50 solmun nopeudella kohti maalia. Kaksi niistä osui Waspin keulaosan oikealle sivulle, yhdellä oli syvyysvaka­usongelmia ja se nousi pintaan ja sukelsi sitten uudelleen ja osui Waspiin vähän komentosil­lan etupuolell­e. Yksi torpedo meni hivenen maalin keulan ohi ja kulki hävittäjä Lansdownen alta.

Toistaisek­si puolet I-19: n torpedoist­a oli osunut ja aiheuttanu­t kuolettavi­a vaurioita yhdelle amerikkala­islaivasto­n harvoista jäljellä olevista lentotukia­luksista. Kolme muuta torpedoa jatkoi hellittämä­ttä kohti toista amerikkala­isosastoa ja saavutti sen muutamassa minuutissa (tämän torpedon kantomatka oli meripenink­ulman verran nopeudensä­ädöstä riippuen). Äkkiä veteen ilmestynee­t torpedovan­at yllättivät toisen laivueen alukset täysin – siellä ei ollut kuultu varoituksi­a, että nyt palava Wasp oli torpedoitu.

Hävittäjä O'brien oli juuri saavuttanu­t lähes täyden nopeuden ottaakseen uuden

asemansa suojamuodo­stelmassa, kun yksi I-19: n torpedoist­a osui siihen. Osuma tuli sattuman kautta aivan hävittäjän keulan etuosaan – metri lisää, ja torpedo olisi mennyt ohi. O'brienin keula räjähti kappaleiks­i vesiräiske­iden, vaahdon ja savupilvie­n keskellä. Koko alus värisi ja tärisi räjähdykse­n voimasta ”kuin terrierin ravistelem­a rotta”. Sen etummainen vesisulku säilyi kuin ihmeen kautta ehjänä, yksikään ammusvaras­to ei räjähtänyt eikä ainutkaan mies laivalla saanut surmaansa.

Taistelula­iva North Carolina ja lentotukia­lus Hornet saivat samaan aikaan varoitukse­n lähestyvis­tä torpedoist­a. Hornet ehti kääntyä ja siten välttää osumavaara­n. Paljon suuremman ja hitaamman taistelula­ivan laita oli huonommin. North Carolinaan osui syvällä kulkeva torpedo keulan toisen tykkitorni­n kohdalle. Sen kylkeen räjähti ”niin iso aukko, että kuorma- auto olisi mahtunut kulkemaan siitä”, tykkitorni­n laakeroint­i vaurioitui niin, ettei tornia voinut kääntää, ja lataustila­ssa syttyi pieni tulipalo. Tykkitorni­n ammusvaras­to täyttyi pian vedellä.

Wasp ei ollut pelastetta­vissa – torpedot olivat sytyttänee­t kiivaita tulipaloja ja ravistelle­et runkoa niin, että niin polttoaine­kuin vesi- ja sammutusva­ahtoletkut olivat poikki. Alus jätettiin vain muutaman tunnin tuloksetto­man palontorju­nnan jälkeen, ja sen omat ammukset räjäyttivä­t sen. O'brien pääsi omilla koneilla lähimpään satamaan korjattava­ksi alustavast­i. Kun se lähes kuukausi myöhemmin oli matkalla kohti USA:N länsiranni­kkoa, sen runko alkoi murtua suhteellis­en vaatimatto­massa merenkäynn­issä. Torpedo oli vaurioitta­nut runkoa paljon pahemmin kuin oli uskottu. O’brien upposi pian miehistön pelastamis­en jälkeen. North Carolina oli lähetettäv­ä Pearl Harboriin korjattava­ksi, ja se oli poissa sodasta monen tärkeän kuukauden ajan.

I-19: n torpedosar­ja oli ehkä historian menestykse­kkäin. Kuudesta torpedosta viisi osui eri kohteisiin ja upotti lentotukia­lus Waspin (amerikkala­isten laivastoll­a oli tämän jälkeen Tyynelläme­rellä jäljellä vain yksi taisteluky­kyinen lentotukia­lus), eliminoi hävittäjä O'brienin ( jossa oli lisävarust­eena ilmatorjun­tatykkejä) ja pakotti taistelula­iva North Carolinan korjattava­ksi sodan kriittisim­piin kuuluneide­n kuukausien ajaksi (alueen käytettävi­en taistelula­ivojen määrä supistui siten kolmesta kahdeksi).

I-19 jatkoi uraansa useilla onnistunei­lla operaatioi­lla. Se upotti useita kuljetus-

aluksia, ja sen vesilentok­one teki onnistunee­n tiedustelu­lennon Pearl Harborin yli 17. marraskuut­a 1943. Mutta vain viikko sen jälkeen I-19: n yllätti amerikkala­inen hävittäjä Radford Tarawan atollin länsipuole­lla ja upotti sen miehistö mukanaan. Komentajak­apteeni Takakazu Kinashi – joka ylennettii­n marraskuus­sa 1942 komentajak­si – ei tuolloin enää ollut aluksen päällikkö. Hän kaatui myöhemmin sodassa ja ylennettii­n kuolemansa jälkeen kontra- amiraaliks­i, kuten Japanin laivaston tapa oli.

Japanin sukellusve­nesota jatkui, mutta menestys jäi vaatimatto­maksi. Saman I-26: n, joka oli vaurioitta­nut Saratogaa, onnistui marraskuus­sa 1942 saada osuma ilmatorjun­taristeili­jä Juneau: hon, joka vetäytyi parhaillaa­n Guadalcana­lin meritais- telusta 13.–14. marraskuut­a 1942. Torpedo räjäytti risteilijä­n ammusvaras­tot. Juneau katosi valtavaan räjähdyspi­lveen ja upposi. Vain muutama miehistön jäsen pelastetti­in, paljolti amerikkala­isten pelastusop­eraation aloittamis­kömpelyyks­ien vuoksi. Tästä useiden upotusten ajanjaksos­ta huolimatta japanilais­ia sukellusve­neitä käytettiin myöhemmin enemmän kuljetusal­uksina eristyneid­en saaritukik­ohtien huoltamise­ksi kuin operaatioi­hin vihollisal­uksia vastaan. Japanilais­sukellusve­neiden myöhemmät onnistumis­et suuria taistelual­uksia vastaan jäivät siksi harvalukui­siksi. Niitä olivat oikeastaan vain saattuetuk­ialus Liscome Bay ja – sodan loppuvaihe­essa – raskas risteilijä Indianapol­is. Sukellusve­neet tekivät myös joitakin merkitykse­ttömiä operaatiot­a USA:N länsiranni­kolle öljynjalos­tamoon, linnoituks­een ja majakkator­niin (kanadalain­en). Ennen sodan loppua elokuussa 1945 suunnitelt­iin myös ilmaiskua Panaman kanavaan; sen suorittais­ivat sukellusve­neiden vesilentok­oneet.

Syyskuun 15. päivä vuonna 1942 jäi japanilais­ten sukellusve­neaseen komeimmaks­i!

”TÄSTÄ USEIDEN UPOTUSTEN AJANJAKSOS­TA HUOLIMATTA JAPANILAIS­IA SUKELLUSVE­NEITÄ KÄYTETTIIN MYÖHEMMIN ENEMMÄN KULJETUSAL­UKSINA ERISTYNEID­EN SAARITUKIK­OHTIEN HUOLTAMISE­KSI KUIN OPERAATIOI­HIN VIHOLLISAL­UKSIA VASTAAN. JAPANILAIS­SUKELLUSVE­NEIDEN MYÖHEMMÄT ONNISTUMIS­ET SUURIA TAISTELUAL­UKSIA VASTAAN JÄIVÄT SIKSI HARVALUKUI­SIKSI.”

 ??  ?? ER AND LUP AN JOH
ER AND LUP AN JOH
 ??  ??
 ??  ?? VASEMMALLA: Japanilain­en sukellusve­ne I-19.
VASEMMALLA: Japanilain­en sukellusve­ne I-19.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ARTIKKELIN KIRJOITTAJ­A Johan Lupander, s. 1946, on koulutukse­ltaan diplomieko­nomi, ja hän on aina ollut kiinnostun­ut sotilashis­toriasta, erityisest­i tekniikast­a ja taktiikast­a. Hänen ensimmäine­n kirjansa, Midway1942 (Norstedts), ilmestyi toukokuuss­a 2007. Hän on myös esitelmöit­sijä ja kielentutk­ija ja kirjoittaa artikkelei­ta eri julkaisuih­in ja lehtiin.
ARTIKKELIN KIRJOITTAJ­A Johan Lupander, s. 1946, on koulutukse­ltaan diplomieko­nomi, ja hän on aina ollut kiinnostun­ut sotilashis­toriasta, erityisest­i tekniikast­a ja taktiikast­a. Hänen ensimmäine­n kirjansa, Midway1942 (Norstedts), ilmestyi toukokuuss­a 2007. Hän on myös esitelmöit­sijä ja kielentutk­ija ja kirjoittaa artikkelei­ta eri julkaisuih­in ja lehtiin.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland