Västra Nyland

Ny tandklinik för specialbeh­ov

- KARIN SANDELL 044 7835820 karin.sandell@ vastranyla­nd.fi

INGÅ Är du i behov av att få bettet korrigerat, eller önskar du bara att dina tänder var vitare och vackrare? Nu finns en ny tandklinik ute på landsbygde­n i Ingå. Pohjolan implanttik­eskus har verkat som forsknings­och utbildning­senhet i Ingå sedan 2006. Nu tar man också emot patienter i behov av tandkirurg­i, implantat, estetisk tandvård och plastikkir­urgi.

– Tanken är att ta emot remisspati­enter och samarbeta med de lokala tandläkarn­a och hälsovårds­centralern­a, säger Ykä Kumpula, tandläkare och munkirurg.

Han räknar med att ta emot patienter fem till sex dagar per månad. Implantatv­ård På Storberget 1 i Ingå ligger enheten som har utrymmen för både utbildning, forskning och en specialutr­ustad mottagning.

– Påbyggnads­utbildning- en är till för tandläkare som vill specialise­ra sig inom im- plantatvår­d.

Vid enheten arbetar utö- ver Ykä Kumpula också tandskötar­e Nina Pettersson-Perklén och en assistent. Man söker också efter en tandhygien­ist.

Implantatc­entralen har gjort tandimplan­tat sedan 1991 och Ykä Kumpula har arbetat i många europeiska länder.

– Man kan säga att mitt verksamhet­sområde sträcker sig från Málaga i Spanien till Rovaniemi.

Han har också utbildat andra tandläkare i implantatv­ård sedan 2000, bland annat på en stor klinik i Estland. Trauma och estetik Många av Ykä Kumpulas patienter är traumapati­enter som varit med om trafikolyc­kor eller utsatts för våld. Det kan också vara fråga om personer som fått så nedslitna tänder att bettet påverkas. Han påpekar att det i dag också finns många som helt enkelt önskar sig ett vackrare leende. Även vid svårare problem med vis- domständer­na kan enheten i Ingå vara till hjälp.

– Vi gör inte rotbehandl­ingar eller lagar hål, vi gör bara det som hör till vårt specialomr­åde.

Ykä Kumpula konstatera­r att finländarn­a i allmänhet väntar länge innan de söker hjälp.

– Det är lättare att korrigera ett fel ju snabbare man gör något åt saken.

På enheten utförs också en del plastikkir­urgiska ingrepp. Enligt Ykä Kumpula använder man sig endast av patientens egen vävnad och inga nervgifter för att till exempel fylla ut rynkor.

Pohjolan implanttik­eskus verkar på åtta orter runtom i Finland. I Ingå erbjuds patientern­a vård på både svenska och finska.

 ?? FOTO: KARIN SANDELL ?? Ykä Kumpula och Nina Pettersson-Perklén tar emot patienter i behov av specialise­rad tandvård.
FOTO: KARIN SANDELL Ykä Kumpula och Nina Pettersson-Perklén tar emot patienter i behov av specialise­rad tandvård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland