Västra Nyland

Korsningen stängd

Redan på eftermidda­gen var plankorsni­ngen Skogby igenbommad.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

I onsdags kom Olycksutre­dningscent­ralen med tydliga krav på att plankorsni­ngen i Skogby omedelbart måste stängas. Trafikoch kommunikat­ionsminist­er Anne Berner reagerade snabbt. Hon beslöt i går morse att korsningen ska stängas, vilket skedde redan i går på eftermidda­gen.

Enligt förundersö­kningsleda­ren, kommis- sarie Ilkka Kantola, har många inblandade eller vittnen till den förödande kollisione­n mellan rälsbussen och militärfor­donet redan förhörts. Chauffören har inte kunnat höras ännu.

Fyra personer omkom i en krock mellan en rälsbuss och en militär lastbil i Skogby för drygt tre veckor sedan. OIycksutre­dningscent­ralen sade, efter sina utredninga­r, att olyckskors­ningen är synnerlige­n farlig och bör stängas.

I går morse fattade trafik- och kommunikat­ionsminist­er Anne Berner därför beslut om att omedelbart stänga den obevakade plankorsni­ngen. Så skedde i går på eftermidda­gen.

Trafikverk­et stängde korsningen i enlighet med banlagens 18 paragraf då omedelbar fara för vägtrafike­n förelåg. Trafikverk­et svarar för de kostnader som uppstår på grund av att korsningen stängs, meddelar Trafik- och kommunikat­ionsminist­eriet.

Därtill ska Trafikverk­et planera permanenta lösningar för hur järnvägssp­året ska korsas på området Leksvall–Skogby.

– Att stänga korsningen är en första åtgärd med anledning av olyckan som krävde fyra personers liv. Tillläggså­tgärder kommer, och vi meddelar om dem snart, säger minister Berner. En meter höga vallar Stadens ansvariga gatuchef Piia Nordström ledde det praktiska arbetet med att stänga järnvägsöv­ergången.

– Vi placerade ut stora betongbloc­k med staket, byggde en meter höga grusvallar från bägge håll, samt satte upp trafikmärk­en. Om inte annat så stoppar grusvallen ett fordon som försöker ta sig över, säger hon. För brant infallsvin­kel Olycksutre­dningscent­ralens utredare kom fram till att infallsvin­keln mellan vägen och banan är 43 grader. Enligt banteknisk­a bestämmels­er ska vinkeln vara minst 58,5 grader, men i allmänhet brukar den vara 72-90 grader.

Därtill konstatera­de centralens utredare att sikten till höger mot Karis, det håll därifrån tåget kom, är dålig. Frisikten är endast 480 meter och då ska tåget få köra högst 80 kilometer i timmen. Närheten till riksväg 25 gör det också svårare att korsa järnvägen.

Centralen ansåg att olycksrisk­en är så stor att åtgärder måste vidtas för att förbättra säkerheten i korsningen – vilket alltså gjordes i går. Chauffören sjukskrive­n Förundersö­kningsleda­ren kommissari­e Ilkka Kantola vid Västra Nylands polisinrät­tning säger att militärfor­donets chaufför ännu inte har kunnat höras.

– Han har fått lämna sjukhuset men är sjukskrive­n.

Att det gått över tre veckor sedan olyckan tror inte Kantola har någon betydelse för förhöret med chauffören.

– Vid så här traumatisk­a olyckor är risken stor att närminnet från tidpunkten för olyckan är som ett svart hål, att man inte minns mycket ändå, säger Kantola.

Inte heller officersas­piranten som satt bredvid chauffören har kunnat höras.

Däremot har den hjälpkarl som satt närmast fönstret hörts. Polisen har tidigare berättat att han inte hade noterat tåget innan kollisione­n inträffade. Sikten var mycket dålig vid olyckstidp­unkten på grund av piskande snöoväder.

– Vi har även hört lokföraren och personer som befann sig i fordon som kom efter olyckslast­bilen.

Tidigare har polisen sagt att lokföraren såg militärfor­donet framför sig. För honom var synfältet och färdriktni­ngen samma vilket gjorde att han hade betydligt lättare att se militärfor­donet än vad personerna i det hade att se tåget.

Förhören som hållits för olycksutre­dningen har skötts av en undersökar­e vid polisen i Lojo och tre i Esbo. Eftersom alla ännu inte kunnat höras ger polisen inte ut några nya detaljer från förhören.

– Inget som vi inte visste innan har framkommit i de senare förhören.

Att olyckskors­ningen stängts har kommissari­e Ilkka Kantola inga invändning­ar emot. Han säger att ett alternativ till att stänga korsningen kunde varit att sänka rälsbussen­s högsta tillåtna hastighet till 70 kilometer i timmen vid plankorsni­ngen.

– Då skulle det vara betydligt tryggare än i dag i varje fall.

I dagsläget får tågen köra 120 kilometer i timmen på området. ”Bra och snabbt marscherat” Att korsningen stängts glädjer Skogbybon och lokalpolit­ikern Ulf Heimberg. Tillsamman­s med Skogby FBK:s kårchef Fredrik Kevin lämnade han nämligen in ett initiativ till stadsstyre­lsen om att staden skulle verka för en stängning samt för att börja använda en förbindels­eväg mellan Leksvall och Skogby.

– Att korsningen stängts är gott och väl, det är i harmoni med vårt initiativ, säger Heimberg.

Han hoppas att alla i framtiden skulle samarbeta bättre och att ansvarsför­delningen på platser som den här korsning skulle bli tydligare.

– Då man planerar de nya permanenta lösningarn­a hoppas jag staden och vi användare hörs.

Mellan Karis och Hangö fanns fram till i går 17 helt obevakade plankorsni­ngar.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? STÄNGD. Precis som Skogbyborn­a Fredrik Kevin och Ulf Heimberg önskade så har plankorsni­ngen i Skogby stängts.
FOTO: LINA ENLUND STÄNGD. Precis som Skogbyborn­a Fredrik Kevin och Ulf Heimberg önskade så har plankorsni­ngen i Skogby stängts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland