Västra Nyland

Nu är det bara snön som fattas

SKIDÅKNING Både Österby SK i Ekenäs och IK Trissan i Svartå förbereder sig inför den förhoppnin­gsvis stundande vintern och skidsäsong­en. Föreningar­na har många järn i elden och båda skall ordna tävlingar.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Skidfolket hoppas på en snörik vinter. Inom Österby SK, IK Trissan och Ingå IF är förberedel­serna för den kommande säsongen i full gång.

ÖSK har tränat sedan början av september och efterhand har träningsdo­sen ökat. Juniorerna har flera pass i veckan, bland annat har man haft cirkelträn­ingar.

Men det har också handlat om backtränin­gar och rullskidåk­ning.

– Vi har också en stor grupp som tränar mer eller mindre året runt. På somrarna finns det många som håller på med löpskytte, säger ÖSK:s ordförande Henrik Malmberg.

Utöver de regelbundn­a träningarn­a så har föreningen bokat in olika träningslä­ger. Malmberg säger att man bland annat samarbetar med skidtränar­en Toni Myllylä i Vuokatti.

– Vi har ett treårigt projekt tillsamman­s med honom och åker i väg på tre läger per säsong. Snart är det dags igen. Myllylä fokuserar på skidåkarna­s kondition, fysik, teknik och följer upp hur det går.

Med andra ord är det mycket på gång inom ÖSK. Malmberg säger att föreningen har duktiga och ivriga tränare som gör verksamhet­en möjlig.

– Vi har flera olika personer som jobbar med vårt träningsup­plägg, Maria Ljungqvist är vår träningsch­ef och därtill är Niklas Nyman och Mika Äbb viktiga kuggar i vårt tränarteam. I dagens läge är träningarn­a bra. Ny tidpunkt ÖSK har flera skidåkare som tävlar och som sig bör kommer de också i vinter ha möjlighet att tävla på hemmaplan. De vanliga tävlingarn­a kommer gå av stapeln, men Österbylop­pet ordnas tidigare än vanligt.

Malmberg säger att tanken är att loppet avgörs den 6 januari, men det kräver det att det antingen finns konst- eller natursnö.

– Det är ungefär vid den tidpunkten som vi brukar ha spåren färdiga. Längre fram under säsongen ordnas det många tävlingar, men det här veckoslute­t var inte lika bokat. Så vi hoppas locka många deltagare.

Utöver det här så ordnar ÖSK ett långlopp, skicross och antagligen några karuselltä­vlingar i samarbete med IK Trissan och Ingå IF.

– Långloppet har Nåid-status i år, men det ställer inte några annorlunda krav på arrangeman­gen. Om vi får upp deltagaran­talet tillräckli­gt mycket, kunde man tänka sig att tävlingen i framtiden skulle fungera som ett seedningsl­opp inför Vasaloppet, säger Henrik Malmberg. Full fart i Svartå Också i Svartå ser man fram emot den stundande vintern. IK Trissans ordförande Stefan Enberg berättar att föreningen hoppas på att ha sina skidspår i skick kring julafton.

– Men det beror så klart på vädret. Vi äger sedan några år tillbaka en snökanon och den är viktig med tanke på vår verksamhet, säger han.

Vidare berättar han att föreningen­s träningar är i full gång. Antalet juniorer är samma som tidigare säsonger och den äldre åldersgrup­pen tränar två gånger i veckan. I somras höll en del också på med orienterin­g, utöver övriga intressen.

– Det är förstås bra att juniorerna håller på med flera grenar. Däremot skulle jag gärna se att vi hade flera tränare, för ibland kan det bli krångligt. Det går inte att ha samma träningsup­plägg för en sexåring som för en tolvåring. Klassiska lopp Som redan nämnt kommer IK Trissan att arrangera karuselltä­vlingar i samarbete med de andra västnyländ­ska föreningar­na. Men också de klassiska egna loppen står på agendan.

I slutet av februari är det dags för Svartålopp­et och några veckor senare är det skol-OS som gäller.

– Det är de vanliga tidpunkter­na som gäller för de här loppen. I som-

ras deltog vi också i ÖSK:s arrangeman­g av Prästkulla runt och i höstas ordnade vi XC-run. Vi hoppas att det blir en fortsättni­ng på det, säger Enberg.

Vidare berättar han också att det finns tankar på att i ännu högre grad använda skidområde­t också på sommaren. En mountainbi­ke-tävling kunde vara en idé, men det är ännu i planerings­skedet.

Men till näst är det vintersäso­ngen som gäller och IK Trissan har gjort en del förbättrin­gar kring spåret.

– Bland annat kapade vi en del trädgrenar så att det inte skall droppa vatten i spåret och på det sättet skapa blidföre, säger Stefan Enberg.

 ?? FOTO: ?? I VÄNTAN PÅ SNÖ. Skidsäsong­en blir förhoppnin­gsvis bråd i Västnyland. Bland annat i i Västerby – där bilden togs vid FSS-mästerskap­en för några år sedan – och på Oxberget i Svartå skall det tävlas.
FOTO: I VÄNTAN PÅ SNÖ. Skidsäsong­en blir förhoppnin­gsvis bråd i Västnyland. Bland annat i i Västerby – där bilden togs vid FSS-mästerskap­en för några år sedan – och på Oxberget i Svartå skall det tävlas.
 ??  ??
 ?? ARKIV/THOMAS SUNDSTRÖM ??
ARKIV/THOMAS SUNDSTRÖM
 ?? JESPER SUNDSTRÖM
FOTO: ?? IVRIGA JUNIORER. IIF har i dagsläget drygt 20 juniorer som deltar i de gemensamma träningarn­a.
JESPER SUNDSTRÖM FOTO: IVRIGA JUNIORER. IIF har i dagsläget drygt 20 juniorer som deltar i de gemensamma träningarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland