Västra Nyland

Vargar avbröt barnens ridlektion

Två vargar kom in på en ridplan i Snappertun­a i tisdags. Ridläraren blev varnad om vargen av en förälder och hann få in barnen och ponnyerna i stallet i tid.

- SARAH GRÖNSTRAND vnred@vastranyla­nd.fi

I tisdags då ridläraren höll en lektion för fyra barn fick hon ett samtal av en förälder.

Mamman sa att två vargar som var helt orädda för hennes bil är på väg in på gården. Ridläraren sa genast åt flickorna att de ska stiga av ponnyerna och leda in dem i stallet. – Flickorna reagerade snabbt. Stallet är cirka femton meter från ridplanen. Ridläraren gick in sist.

– Då jag vände mig om för att stänga dörren var vargarna inne på ridplanen och snusade runt på ponnyernas spår. Ridläraren ringde nödcentral­en. – De tog mig på allvar och skickade genast en patrull.

Ett av barnen filmar vargarna med telefon. Filmen ges till polisen.

– Barnen var skräckslag­na. Några var helt tysta, några grät lite.

Ett jaktlag och polisen kom snabbt till platsen, men vargarna var inte kvar på ridplanen. Jaklaget fick lov att skjuta i luften för att skrämma vargarna.

I situatione­n kände hon sig lugn, men har i efterhand funderat på vad som kunde ha hänt.

– Hästar är flyktdjur. Även om inte vargarna hade attackerat så skulle antagligen ponnyerna ha skenat i väg och då kunde det ha gått tokigt för barnen fast de är duktiga ryttare.

På plats kunde polisen samla informatio­n för att skriva en rapport och ge fördrivnin­gsorder.

– Det är jätte svårt för oss att göra något eftersom vargen är så skyddad, säger Maria Sainio från polisen.

Polisen kan ge lov att avliva en varg som hotar människor, men då måste de vara säkra på att det är vargen som orsakat faran som avlivas.

Sainio kan inte säga om det var en sådan situation i tisdags, men eftersom vargarna inte fanns kvar när polisen kom var det ändå inte möjligt att ge order att avliva dem.

– Vi hoppas att folk ringer så snabbt som möjligt i en hotfull situation så hinner vi kanske reagera och ge lov att avliva, säger Sainio.

Det är Finlands viltcentra­l som i första hand bestämmer om vargarna.

– Det är väldigt svåra ärenden. Vi försöker göra något åt saken tillsamman­s med viltcentra­len.

Enligt Visa Eronen som är jaktchef för viltcentra­len i Nyland är det ett problem att vargarna är orädda.

– När vargen inte är rädd för människor ökar sannolikhe­ten för situatione­r där vargen rör sig nära människor och det ökar sannolikhe­ten att något oväntat händer.

Har vargarnas beteende påverkats av att alfahanen sköts?

– Jag kan inte bedöma om det har påverkat situatione­n eller inte. Vargarna har rört sig nära människor och på gårdsplane­r också innan alfahanen sköts.

Polisen och Eronen kommer att diskutera händelsen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland