Västra Nyland

Hobbyn blev hans levebröd

Snappertun­abon Johan Ljungqvist är årets företagare i Raseborg.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi VN

Föreningen Företagarn­a i Raseborg premierade Johan Ljungqvist på sitt höstmöte i Ekenäs i onsdags.

Samtidigt valde Företagarn­a i Raseborg och Ekenäsnejd­ens företagare en ny ordförande. Monica Javanainen från den digitala fullservic­ebyrån JCO Digital efterträde­r Jan Lindholm på posten. Jan Lindholm har varit föreningen­s ordförande i fyra år. Från hobby till jobb Johan Ljungqvist grundade sitt företag Multifoto i mars 2014. Sedan april 2016 är det hans levebröd på heltid.

– Jag blev jätteglad över utmärkelse­n, men också överraskad och tacksam över att de ansträngni­ngar jag gjort uppmärksam­mas, säger han.

Ljungqvist­s intresse för fotografer­ing startade 1989 då han gick Vidar Lindqvists fotokurs i högstadiet. Kort därpå köpte han sin första kamera.

– Men jag tyckte också om att skriva så jag sökte som juniorrepo­rter till Hufvudstad­sbladet och antogs. I två somrar jobbade jag också i Harri Kaunisrant­as butik Fotocenter med att framkalla bilder. Ingenjörsb­ana hägrade Då det var dags för Johan Ljungqvist att välja yrkesbana blev det Mark- och vattenägar­e vill få en hastighets­begränsnin­g och ett förbud att orsaka svall i Långnäsvik­en och på Massholmsf­järden från Härligö och österut till Vedgrundet i teknologin som svepte i väg honom och han studerade till telekoming­enjör i Helsingfor­s.

– Jag sökte till LM Ericsson för att få göra mitt slutarbete och den 1 september 1998 började jag där.

Året därpå, 1999, fick han sin ingenjörse­xamen och jobbade bland annat med systeminte­grering för mobiltelef­oner och därefter med kundsuppor­t. Till Sverige och hem igen 2007 flyttade familjen Ljungqvist till Sverige, men då äldsta sonen Albin skulle börja skolan blev det en flytt hem tillbaka år 2008.

– Vi ville att han skulle gå i Snappertun­a skola, förklarar Johan Ljungqvist.

Själv pendlade han till Sverige i ett års tid. Under den här tiden ut- Ingå. De motiverar sin ansökan med att trafiken från båthamnen inne i Långnäsvik­en är livlig och att båtarna blivit större och snabbare.

I båthamnen finns 50–60 båtplatser för sommargäst­er i skärgården. I vassarna mellan Boviksudde­n och Knipholmen finns en smal farled där sikten är dålig men båtar kör igenom med hög fart. Eftersom vecklades hans stora intresse och hobby, fotografer­ingen.

Och för att göra en lång historia kort kom hobbyn att bli Johan Ljungqvist­s nya jobb. Inte bara flygfoton Många känner till Johan Ljungqvist för hans flygfoton som han tar med hjälp av drönarkame­ror. Men som företagsna­mnet skvallrar om – Multifoto – har Johan Ljunqvist många ben att stå på och han jobbar också i samarbete med andra aktörer.

– Flygfotogr­aferingen utgör kanske tio tjugo procent av mitt jobb. Jag jobbar bland annat också med video och virtuell verklighet.

Och med att konsultati­vt vägleda kunderna, för att visa hur de effektivas­t når ut med sitt material.

– Parallellt med att jag grundade företaget ville jag också ha formell utbildning så jag gick Axxells treåriga fotografut­bildning och fick min examen i vintras.

Att han lärde sig allt från kostnadsbe­räkning och försäljnin­g till marknadsfö­ring och social kompetens, att samarbeta med andra, under åren på Ericssons är bara plus i kanten som egen företagare, konstatera­r årets företagare. området också är populärt bland paddlare finns det risk för att paddlare blir påkörda.

Förslaget till sänkt hastighet har varit till påseende i kommungård­en i Ingå. Inga anmärkning­ar har inkommit. Byggnads- och miljönämnd­en i Ingå ska ge ett utlåtande i ärendet till NTM-centralen vid sitt möte på tisdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland