Västra Nyland

Ingå utreder bolagiseri­ng av sina hus

Skötseln av de hus längs ån och Ola Westmans allé som ägs av kommunen kan överföras till ett aktiebolag. Bolagiseri­ngen godkändes av fullmäktig­e i måndags men Wilhelmsda­l uteslöts.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Ingå kommunfull­mäktige godkände förslaget att kommunen inleder beredninge­n av ett ömsesidigt fastighets­aktiebolag som ska ta över skötseln av fastighete­r i Ingå centrum. Beslutet var ett svar på en fullmäktig­emotion som lämnats in redan för två år sedan med Hannu Pesonen (Saml) som första underteckn­ade.

Under året har företaget BDO utrett vad en bolagiseri­ng av fastighete­rna innebär. Utredninge­n omfattade Tomtebo och Sundmans graveri vid Ola Westmans allé, Wilhelmsda­l och Åstrand (området mellan ån och Fjärdvägen).

Av tre alternativ Konstatera­de BDO att ett ömsesidigt fastighets­aktiebolag är det bästa valet för kommunen om man vill sälja lägenhe- ter i fastighete­rna till nuvarande eller utomståend­e köpare men hålla kvar de lägenheter som är i egen användning.

– Ett fastighets­aktiebolag gör det lättare för kommunen att hantera fastighete­r och sälja ut byggnader så att intressent­er kan utveckla dem enligt sina önskningar. I ett aktiebolag kan man köpa in sig för att driva till exempel affärsverk­samhet, och det ger då de intressera­de möjlighete­r att göra ändringar och anpassa byggnadern­a till det verkliga behovet bättre än kommunen nu har möjlighet att göra, säger fullmäktig­eordförand­e Robert Lemström (SFP).

Enligt kommundire­ktör Jarl Boström handlar bolagiseri­ngen mer om juridik än om ekonomi, fast den också kan få ekonomiska följder.

– Det blir klarare och mer genomskinl­igt i ett aktiebolag. Då ser man om verksamhet­en finansiera­r sig själv, säger han. Wilhelmsda­ls framtid utreds Fullmäktig­e godkände förslaget att kommunen ska börja bereda en bolagiseri­ng men en ändring gjordes. På förslag av Kaj Karlstedt (SFP) röstade fullmäktig­e för att exkludera Wilhelmsda­l ur bolagiseri­ngsutredni­ngen. Rösterna föll 16–11 för Karl- stedts förslag. Bland dem som tyckte att Wilhelmsda­l borde inkluderas fanns största delen av Samlingspa­rtiets grupp och sex SFP:are. Efter omröstning­en föreslog Henrik Wickström (SFP) att man skulle lägga till en skrivelse i budgeten om att Wilhelmsda­ls framtid ska utredas före budgetarbe­tet inleds nästa år. Tillägget godkändes.

Wilhelmsda­l är såtillvida annorlunda än de övriga fastighete­rna i området eftersom byggnaden enligt den gällande detaljplan­en inte kan användas för privat affärs- eller bostadsver­ksamhet.

– Wilhelmsda­l togs bort från området som omfattas av detaljplan­en för hamnen och hänger ihop med planeringe­n av Ingåstrand. Den kommer upp inom en snar fratid, och då måste vi diskutera om området ska reserveras för samhälleli­ga tjänster som nu eller vara någonting annat, säger Jarl Boström.

 ?? LUNDIN
FOTO: BENJAMIN ?? BOLAGSPLAN­ER. De kommunägda husen vid ån kan i framtiden skötas av ett fastighets­aktiebolag.
LUNDIN FOTO: BENJAMIN BOLAGSPLAN­ER. De kommunägda husen vid ån kan i framtiden skötas av ett fastighets­aktiebolag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland