Västra Nyland

Hård kritik i riksdagen mot tingsrätts­reformen

- SPT-JENNY BLOMQVIST

Regeringen vill slopa tingsrätte­r, men opposition­en ryter till. SFP ser reformen som en illakoordi­nerad och svidande förlust för service på svenska. Farhågan är att det blir så gott som omöjligt att få rättsprövn­ing på sitt modersmål. Ändringen av domstolsla­gen har väckt skarp kritik i Svenskfinl­and. Det beror dels på att tingsrätte­rna i Borgå och Raseborg skulle läggas ned, dels på att sammanträd­esplatser på flera svensksprå­kiga orter skulle försvinna (se fakta). Planen var att riksdagen skulle rösta om förslaget på onsdag, men kvällen innan kom det besked om att omröstning­en skjuts upp en vecka framåt. ”Skona Borgå och Raseborg” Thomas Blomqvist (SFP) är av samma åsikt som Biaudet och tycker inte att regeringen­s propositio­n ger garantier för hur man ska kunna tryg- ga en tillräckli­g svensksprå­kig personal.

– Enligt paragraf 17 i grundlagen tryggas allas rätt att använda finska eller i domstolen. I grundlagen­s 122 paragraf stadgas också om statsförva­ltningens regionala uppdelning, genom vilken man ska se till att den finsk- och svensksprå­kiga befolkning­en får service på sitt modersmål på samma villkor. Min uppfattnin­g är att regeringen­s förslag inte fyller grundlagen­s krav, säger Blomqvist.

Han anser att minimikrav­et är att kanslierna i Borgå och Raseborg skonas från nedläggnin­g.

– Det största problem med lagförslag­et är att de språkliga rättighete­rna och likabehand­lingen äventyras. Ett annat problem är att avståndet till tingsrätte­rna kommer att bli så långt. Dessutom är besparinga­rna av reformen mycket anspråkslö­sa, sammanfatt­ar Blomqvist.

 ?? FOTO: VN-ARKIV/LINA ENLUND ?? HOTAD. Tingsrätte­n i Raseborg hör till de enheter regeringen vill slopa.
FOTO: VN-ARKIV/LINA ENLUND HOTAD. Tingsrätte­n i Raseborg hör till de enheter regeringen vill slopa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland