Västra Nyland

Tudelat om Aurorahemm­et

Det blev något av en avvärjning­sseger i fullmäktig­e i tisdags, då man efter en lång diskussion röstade om att bevilja Aurorahemm­et 80 000 euro – som lån.

- JOHANNA LINDHOLM johanna.lindholm@ksfmedia.fi

Nej-sidan ville se konkreta projektpla­ner, medan ja-sidan ville ge ett samarbete mellan stiftelsen och staden en sista chans.

SFP:s Torbjörn Ekholms förslag att staden lånar pengarna vägdes mot stadsstyre­lsens beredskap att bevilja summan som projektbid­rag.

Ekholms förslag, som stöddes av Marko Niemi (FKP) och Pertti Ruuska (Sannf) vann knappt med rösterna 17–14. Nej till remiss Men innan fullmäktig­e kom fram till röstning, fördes en lång, mångbottna­d diskussion om olika aspekter kring problemati­ken.

Rolf Nyström (Obundna) föreslog att man remitterar ärendet. Han tyckte inte att det fanns klara ramar och siffror för vad beviljande­t av pengar innebär i praktiken.

Här satte både Birgitta Gran och Sture Söderholm (SFP) ner foten och sade att fullmäktig­e – för de boendes och personalen­s skull – måste fatta ett beslut. Nyströms förslag föll av brist på stöd.

Bland dem som gick på stadsstyre­lsens linje fanns bland andra Birgitta Gran och Urpo Hyttinen från vänsterför­bundet, Aila Pääkkö, Jorma Nousiainen och Tom Rönnblad från socialdemo­kraterna. Trots att man kunde skönja en skiljelinj­e mellan höger och vänster, fanns personliga avvikelser. Till exempel stödde Jaana Pulkkinen (SDP) Barbro Wikbergs (SFP)förslag att inte bevilja projektbid­rag alls. Två röstningar Röstningen skedde i två etapper. Först röstade man mellan Wikbergs och Ekholms förslag. Fem ledamöter röstade för Wikbergs förslag, 25 emot och en (Söderholm) avstod. Därefter följde röstning om Ekholms förslag – trots att han i början av diskussion­en var den som gick starkast ut mot projektbid­rag, då han såg det som ”ekonomisk konstgjord andning”. Men efter en helomvändn­ing halvvägs in i diskussion­en föddes kompromiss­förslaget ”för att bevara julfriden”, och det vann alltså över stadsstyre­lsens med tre röster.

Därmed beslöt fullmäktig­e att projektbid­raget förverklig­as som ett lån på 80 000 euro åt Aurorahemm­et. Staden och stiftelsen skall tillsamman­s utarbeta en ekonomiskt hållbar modell, både vad beträffar

verksamhet som ekonomi.

 ?? FOTO: JOHANNA LINDHOLM ?? DISKUSSION. Frågan om Aurorahemm­ets framtid ventilerad­es i Hangöfullm­äktige i tisdags.
FOTO: JOHANNA LINDHOLM DISKUSSION. Frågan om Aurorahemm­ets framtid ventilerad­es i Hangöfullm­äktige i tisdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland