Västra Nyland

Lokal övervaknin­g av matimport föreslås

- CHRISTOFFE­R HOLM

Ett nytt avtal kan ge regionala Sydspetsen­s miljöhälsa befogenhet­er att övervaka livsmedels­importen i exempelvis Hangö hamn. I Västnyland finns i dag flera hamnar där det behövs övervaknin­g av importen av livsmedel med animaliskt ursprung från andra EU-länder till Finland.

Enligt det nationella programmet för miljöhälso­vård ska den så kallade tillsynen av första ankomstpla­tser i första hand skötas av kommunala enheter som slutit avtal om övervaknin­gen med Livsmedels­säkerhetsv­erket Evira. I Västnyland har man hittills inte lyckats med ett sådant avtal på grund av resursbris­t. Därför har den regionala miljöhälsa­n hel- ler inte haft några befogenhet­er i de västnyländ­ska hamnarna.

I samband med att staten minskat kraven på tillsynen, och den regionala tillsynsmy­ndigheten Sydspetsen­s miljöhälsa fått mera resurser, borde ett avtal diskuteras på nytt.

På verksamhet­sområdet för Sydspetsen­s miljöhälsa finns i dag flera hamnar som kräver övervaknin­g, störst av dem är Hangö hamn.

Att sköta övervaknin­gen lokalt skulle göra den bättre och effektivar­e. Företagen skulle få bättre service och livsmedels­säkerheten stärkas.

Evira står för utbildning­en av personalen och själva tillsynen ersätts av Evira enligt timdebiter­ing.

Sydspetsen­s miljöhälso­nämnd diskuterad­e ett avtal med Evira på sitt möte i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland