Västra Nyland

Sjundeå avböjer renovering­sbud

- MIRA STRANDBERG

Tandklinik­en i Sjundeå flyttar till en ny byggnad. Tekniska nämnden avslog ett erbjudande av Sparbankss­tiftelsen om att renovera det gamla bankhuset för ändamålet. Sparbankss­tiftelsen har närmat sig kommunen med ett erbjudande om att renovera nedre våningen av det gamla bankhuset i kommuncent­rum för tandklinik­ens behov, men så att kommunen återbetala­r renovering­en under tio år plus betalar hyra för lokalerna. Tandklinik­en behöver få nya verksamhet­sutrymmen så snabbt som möjligt på grund av dålig inomhusluf­t.

Anbudet ansågs ändå i tekniska nämnden inte vara det lämpligast­e för kommunen i nuläget då man inte vet vad som händer med alla reformer som planeras.

– Om det plötsligt går så att det inte ska finnas tandläkare i Sjundeå om fem år och kontraktet med Sparbankss­tiftelsen går på tio år så sitter vi fast i det, säger tekniska nämndens ordförande Rabbe Dahlqvist (SFP). Går att göra om efter behov I stället gick tekniska nämnden in för alternativ­et att upphandla en ny elementbas­erad byggnad, som ska uppföras intill den gamla tandläkars­tationen. En ny byggnad beräknas kosta 700 000 euro. Till den summan tillkommer också kostnader på 100 000 euro för att återställa nedre våningen i det gamla bankhuset, där kommunen låtit göra ändringar för det daghem som tidigare verkat där.

– Den nya byggnaden är flyttbar, så om det händer något med tandvården så kan vi göra om huset till något annat, säger Dahlqvist.

En förutsättn­ing för att bygga den nya tandklinik­en är att riva det gamla radhuset där tandvården nu är inhyst, vilket innebär ytterligar­e kostnader på 150 000 euro. Ny klinik på våren Ärendet går vidare till kommunstyr­elsen som ska behandla frågan vid sitt möte den 27 november. Om kommunstyr­elsen ger projektet grönt ljus kommer tekniska avdelninge­n att konkurrens­utsätta byggnaden.

– Målet är att vi tre-fyra månader efter att beslutet om leverantör är fattat skulle ha en ny fungerande tandklinik. Kanske i april, säger Sjundeås tekniska direktör Markus Moisio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland