Västra Nyland

Muddring ses inte med blida ögon

- MIRA STRANDBERG

Ägarna till tre fastighete­r i Störsviken i Sjundeå har ansökt om tillstånd att muddra och dumpa massorna i havet, på tjugo meters djup vid farleden på gränsen till Ingå. Det är fråga om 15 000 kubikmeter muddermass­a som ska avlägsnas från strandlinj­en och farleden in till fastighete­rna.

Ansökan finns till påseende i kommungård­en till den 13 december och i regionförv­altningsve­rkets webbtjänst. Den planerade tidpunkten för muddringen är nästa år och den beräknas räcka två månader.

Byggnads- och miljönämnd­en i Ingå ska ge ett utlåtande om muddringen vid sitt möte på tisdag. Enligt förslaget ska nämnden konstatera att omfattning­en av muddringen bör minskas till att gälla rensning av existerand­e kanaler. Miljöchef Patrik Skult vill i sitt beslutsför­slag också förbjuda dumpningen av uppgrävda vassrötter i havet. De bör i stället tas i land och föras till avfallsbe- handling. Förslaget motiveras med att tidigare muddringar har lett till att ruttnande vassrötter har sköljts upp på stränderna kring Pickalavik­en och orsakat klagomål från sommarstug­eägare. Enligt Skults beslutsför­slag ska muddring av grunda vassvikar inte uppmuntras eftersom det stör naturens funktion.

Enligt berednings­texten har de tomter som ansökan gäller inte planerats som strandtomt­er utan strandlinj­en har flyttats genom grävning i flera repriser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland