Västra Nyland

Damlandsla­get möter Estland i två matcher

- THOMAS SUNDSTRÖM

Det finländska damlandsla­get i handboll återupptar verksamhet­en nästa vecka. På programmet står ett läger i Kisakallio och sedan två matcher borta mot Estland. Säsongen för det finländska damlandsla­get blev kanske inte helt som man kanske hade hoppats på. Förlustern­a i EM-förkvalet i somras mot Grekland och Färöarna innebar att det inte blev något egentligt EM-kval för Finlands del den här vintern.

– Så nu blir nästa mål i stället VM-kvalet om ett år. Eventuellt arrangeras det något förkval dit också och då förmodlige­n på sommaren, men det vet vi ännu inte, säger Päivi Mitrunen, verksamhet­sledare på handbollsf­örbundet.

Verksamhet­en fortsätter dock oberoende under de internatio­nella landslagsp­auserna. Nu blir det alltså ett läger i Kisakallio och matcher mot Estland, och i mars blir det ett läger i Kroatien.

– Eftersom vi har en rad spelare i Sverige måste vi passa på när det är internatio­nella pauser. Vi försöker också få till stånd någon match i Kroatien, säger Mitrunen. Intressant trupp Men nästa vecka står alltså Estland på programmet och landslagst­ränaren Tommy Suoraniemi har nominerat en trupp på 18 spelare som samlas i Kisakallio på måndag. Därefter reser man på fredag till Estland för att spela två matcher i Tallinn på lördag och söndag.

– Det är fint att vi kan träffas igen efter en liten paus. Vi har analyserat vad vi borde ha gjort bättre och annorlunda under den förra säsongen, och går nu vidare, säger Suora- niemi på förbundets webbplats.

I truppen ingår nu rutinerade spelare som Anna Lindahl, Alexandra Roos och Johanna Hilli, men också yngre förmågor. Bland annat finns f.d. Sjundeå IF-spelaren Ellen Voutilaine­n – som numera har Sku- ru IK som klubbadres­s – med i truppen.

– Jag tycker att vi har en bra blandning av mera rutinerade och yngre spelare i truppen. Det skall bli intressant att se hur de här spelarna fungerar ihop i ett lag, säger Tommy Suoraniemi. Skador stör Samtidigt dras Finland med vissa skadeprobl­em. Linda Cainberg och Ella Holopainen är nu båda vid sidan av plan och även Emma Aarnio saknas ännu. Målvakten Sonja Koskinen är inte heller med i landslaget just nu.

– Hon meddelade redan tidigare att hon står över den här säsongen. Men oberoende är det en intressant trupp, säger Päivi Mitrunen.

Med i truppen finns också två spelare från Kyrkslätt IF, målvakten Suvi Erhovaara och backen Ingrid Degerth som båda haft en stor roll i FM-serien under hösten. Däremot står Åbo IFK:s storlöfte, 16-åriga Ellen Norrgrann ännu över.

– Hon är ännu så ung, men hennes tid kommer säkert, säger Päivi Mitrunen.

 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? MED I TRUPPEN. KyIF-målvakten Suvi Erhovaara har haft en mycket bra höst och får nu chansen i landslaget.
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM MED I TRUPPEN. KyIF-målvakten Suvi Erhovaara har haft en mycket bra höst och får nu chansen i landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland