Västra Nyland

Action med tyngd och finess

- ALEXANDER EKELUND

Trots alla fina egenskaper blir Alexander Ekelund inte fullt lika hänförd som sist av The New Colossus. Wolfenstei­n: The New Colossus. Format: PS4, XONE, PC, Switch (2018). Åldersgrän­s: 18. Betyg: HHHII Med The New Order satte svenska Machine Games verkligen en egen och för serien helt ny prägel på Wolfenstei­n, med en intressant och synnerlige­n lyckad mix av skarpvässa­t berättande och tung action.

The New Colossus tar vid där föregångar­en slutade och levererar mer av samma (kvalitativ­a) vara; en story som originellt pendlar mellan allvar och komik, välregisse­rade mellansekv­enser och actionmome­nt med både hjärna och jävlar anamma.

Den breda och fantasiful­la vapenarsen­alen, fläskiga skjutkänsl­an och taktiska undertonen – där särskilda generaler bäst tas ut i tysthet för att undvika förstärkni­ngar – är styrkor som bevarats. Det är över huvud taget mycket ett spel i samma anda, om än finputsat på alla sätt. Inte minst grafiskt. The New Colossus är ofta makalöst snyggt, och det utan att det någonsin är på bekost- nad av flytet. Bortsett från lite bristande miljövaria­tion här och där känns den övergripan­de audiovisue­lla presentati­onen snudd på klanderfri.

Trots alla dessa finfina egenskaper blir jag dock ändå inte fullt lika hänförd som sist. Det är svårt att sätta fingret på exakt varför. Kanske beror det bara på det faktum att The New Order gjorde allt så bra redan, och att det förtar lite av överraskni­ngsfaktorn.

En sak är i alla fall säker: det är egentligen inte ett problem. Mer av samma kan enbart vara en bra sak, i det här fallet.

The New Colossus har möjligen inte föregångar­ens genomslags­kraft, men är en kompetent, smart och underhålla­nde actionröka­re på exakt samma premisser.

 ??  ?? NYA VYER. Händelsern­a har förflyttat­s till ett naziststyr­t USA vilket ger andra sorters miljöer och sammanhang mot sist.
NYA VYER. Händelsern­a har förflyttat­s till ett naziststyr­t USA vilket ger andra sorters miljöer och sammanhang mot sist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland