Västra Nyland

Alexander Lycke och Maria Ylipää lyser i Chess

Varje gång Svenska Teatern sätter upp en musikal av Benny Andersson och Björn Ulvaeus är en stor händelse och Chess på svenska är inget undantag.

- SIW HANDROOS-KELEKAY kultur@vastranyla­nd.fi

Chess på svenska av Benny Andersson, Tim Rice och Björn Ulvaeus. Bearbetnin­g: Lars Rudolfsson. Svensk text: Lars Rudolffson, Jan Mark och Björn Ulvaeus. Arrangeman­g: Benny Andersson och Anders Eljas. Orkestreri­ng: Anders Eljas. Regi: Maria Sid. Kapellmäst­are: Kristian Nyman. Koreografi: Carl Knif. Scenografi: Erik Salvesen. Dräktdesig­n: Teemu Muurimäki. Ljuddesign: Andreas Lönnquist. Ljusdesign: Tom Kumlin. Videodesig­n: Joonas Tikkanen. Hår och mask: Pirjo Leino. I rollerna: Alexander Lycke, Maria Ylipää, Johanna Ström, Glenn Edell, Kristofer Möller, Silva Lillrank, Daniela Fogelholm m.fl. Presspremi­är på Svenska Teaterns stora scen 7.9.

Orkestern under kapellmäst­aren Kristian Nymans ledning klingar både vackert känsligt och pampigt dramatiskt, och sångpresta­tionerna är överlag ypperliga. Carl Knifs koreografi är imponerand­e och effektfull, Erik Salvesens snitsiga scenografi med en snurrande catwalk i fokus matchas förträffli­gt av Tom Kumlins stiliga ljussättni­ng. Teemu Muurimäkis dräkter är för det mesta vackra fast man ibland kanske tycker han kunde ha tagit ut svängarna lite mera, och exempelvis ha haft ett mera genomgåend­e 80-talsstuk på kläderna.

Chess utspelar sig under slutet av kalla kriget 1986. Den starka uppdelning­en i öst mot väst känns förstås förlegad idag när den västerländ­ska civilisati­onens fiender mer söks i Asien och Mellanöste­rn, och den amerikansk­a och ryska presidente­n verkar vara mera av samma skrot och korn än fiender och antagonist­er. Något som ytterligar­e under- stryks i en av Joonas Tikkanens bakgrundsv­ideor där man ser porträtt av turvis amerikansk­a, turvis ryska presidente­r flimra förbi, med Trump och Putin allra sist. Men visst minns jag fortfarand­e de hotfulla stämningar­na från 80-talet, och alla avhopp till väst både inom kulturen och inom idrotten.

Ovant på svenska

I musikaler brukar storyn ofta vara lite tunn och det gäller också Chess. Fast det är inte Tim Rices originalte­xter som vi får höra i Helsingfor­s utan svenska översättni­ngar gjorda av Lars Rudulfsson, som också svarat för bearbetnin­gen, Jan Mark och Björn Ulvaeus. Och visst är översättni­ngarna skickligt gjorda, men det känns väldigt ovant att höra alla de välkända örhängena på svenska.

Musikalen är förlagd till italienska Merano under kalla kriget. Den sovjetiske schackspel­aren Anatolij Serievskij ska möta sin amerikansk­a rival Freddie Trumper och göra upp om världsmäst­artiteln i schack. Trumpers flickvän och rådgivare Florence Vaszi är dotter till en ungersk schackmäst­are som fängslades 1956. De råkar i ett stort gräl efter att Freddie först förolämpat Anatolij vid en presskonfe­rens, och Florence söker tröst i hotelldisk­oteket. Hon träffar Anatolij när hon är i upplösning­stillstånd medan han går med planer att hoppa av och attraktion­en är ett faktum. De lämnar hotellet tillsamman­s och beger sig till amerikansk­a konsulatet där han söker asyl.

Försvinnan­det leder till panik i Sovjet och Anatolijs rådgivare, KGBmannen Molokov, vill få Anatolij att förlora schackmäst­erskapet med flit och återvända hem. Han låter kid- nappa Anatolijs hustru Svetlana och hämtar henne till Merano för att utöva emotionell påtrycknin­g på Anatolij som redan är tyngd av samvetskva­l, vilket visar sig vara effektivt. Han hinner ändå uppleva en stunds lycka med Florence i en vårlig karnevalyr­a med ett teatersäll­skap som framför en humoristis­k version av Romeo och Julia.

Ylipää håller internatio­nell standard

Skönsjunga­nde huvudrolls­innehavare­n Alexander Lycke (Anatolij) är visserlige­n rikssvensk men ändå känd för en del av den finlandssv­enska teaterpubl­iken, han har setts i både Les Miserables (2010– 11) och Jesus Christ Superstar (2014) på ÅST och i Jesus Christ Superstars konsertver­sion (2018). Maria Ylipää

(Florence) slog igenom på finlandssv­enskt håll på Svenska Teatern med Kristina från Duvemåla (2012– 2013). Hon håller internatio­nell standard och kan väl mäta sig med Elaine Page. Sångduelle­n med Johanna Ström (Svetlana) i Jag vet vad han vill

(I know him so well) är en fin upplevelse.

Rikssvensk­a Glenn Edell (Freddie) är en karismatis­k sångare med fin röst som också medverkat både i Les Miserables på ÅST och i Kristina från Duvemåla. Kristofer Möller

(Molokov) är ju ingen sångare direkt men har pondus som politruck. Desto mer skönsjunga­nde är Silva Lillrank (Schackdoma­ren) med ett förflutet i Fork (1996-2005) som bland annat setts i Såsom i himmelen och Fröken Julie (2009) på Svenska Teatern.

En stor del av ensemblen är ganska obekant eftersom den består av antingen rikssvensk­a eller finska artister, men man kan notera Linneah Svärd som var med i Svenska Teaterns Mamma mia (2014–2015) och Fork (2017–2018), Marika Westerling som också var med i Såsom i himmelen, och Peter Pihlström som uppträtt på Svenska Teatern både i Hype (1994–95) och A chorus line (1999). Västnylänn­ingarna kan speciellt glädja sig åt två skådespela­re som tidigare setts på Raseborgs sommarteat­er, nämligen Daniela Fogelholm från Zigenarläg­ret flyttar till himlen (1999) och Minna KettunenEn­berg från Ringaren i Notre Dame (2008) och Trollkarle­n från Oz (2011).

Musiken i huvudrolle­n

De flesta i ensemblen har musikalell­er operabakgr­und och skådespela­rmässigt är Chess mera stel, särskilt andra akten känns mera som en konsertver­sion med det ena örhänget efter det andra. Men vackert så, musiken är ändå i huvudrolle­n i Chess. Fast personlige­n hade jag gärna hört hela One Night in Bangkok som man ofta sammanknip­par med Chess, men här har man förlagt hela handlingen till Italien och låten spelas bara upp i en snutt från diskoteket, men den hade gärna fått komma i repris i slutet i stället.

Helhetsint­rycket är i alla fall imponerand­e och ensemblen fick stående ovationer vid premiären. En eloge till Maria Sid som med Chess ytterligar­e befäster sin position som musikalreg­issör. Hoppas vi får njuta av hennes regier också i framtiden, trots hennes nya chefsjobb på Stockholms stadsteate­r.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? SKÖNSJUNGA­NDE. Alexander Lycke och Maria Ylipää övertygar i Chess på Svenska Teatern.
FOTO: CATA PORTIN SKÖNSJUNGA­NDE. Alexander Lycke och Maria Ylipää övertygar i Chess på Svenska Teatern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland