Västra Nyland

SE Mäkinen satsar i Hangö

Logistikfö­retaget SE Mäkinen i Hangö anställer ett tjugotal nya arbetare. Det behövs eftersom företaget fått en ny kund som innebär att de hanterar 25 000 fler bilar om året från och med årsskiftet.

- SARAH GRÖNSTRAND vnred@vastranyla­nd.fi

Logistikfö­retaget SE Mäkinen både investerar i en ny fastighet i frihamnen och anställer cirka 20 nya medarbetar­e. Jan Malmström som är produktion­schef säger att orsaken är en ny kund som ökar mängden bilar som företaget granskar och utrustar.

Logistikfö­retaget SE Mäkinen fick en ny kund i början av året. Med den nya kunden kommer mängden bilar som kommer till SE Mäkinen för importkond­itionering (PDI) och montering av tilläggsut­rustning att öka med cirka 25 000 bilar om året.

År 2017 gick 30 000 bilar genom SE Mäkinen.

– Det är en stor grej för SE Mäkinen och det möjliggör en investerin­g på området, säger produktion­schef Jan Malmström.

Nya lediga jobb

Därför kan företaget erbjuda ungefär 20 nya jobb i Hangö. Även det är en stor ökning eftersom företaget i dag har 54 anställda i staden.

– Vi hoppas att vi hittar arbetskraf­ten lokalt, men vi har förstås krokar utåt inom Raseborgs område, säger Malmström.

Enligt Malmström vill SE Mäkinen satsa på Hangö.

– Det är viktigt för oss och viktigt för Hangö att ge Hangöbor arbete.

Företaget behöver nya montörer, PDI-granskare, folk som flyttar bilarna, arbetsledn­ing och kontorsjob­b.

Flera bilmärken

En ny kund innebär i praktiken att SE Mäkinen får utrusta och granska flera bilmärken än tidigare. Tidigare har företaget skött Kia, Mitsub- ishi och Nissan. Sedan 1 juli sköter de också Peugeot och Citröen. De nya bilmärkena från och med årsskiftet är Hyundai, Renault, Suzuki, Dacia, Isuzu, Ssangyoung och Lotus.

Men det är inte frågan om en ny kund för hamnen. SE Mäkinen tävlar om PDI-kontrakt med Assistor och Uuttera. Det är en av dem som förlorat en kund till SE Mäkinen.

Köpte ny PDI-central

En del av kundens bilmärken har redan börjat hanteras av SE Mäkinen, vilket betyder att det för tillfället är lite trångt inne i PDI-centralen. Men det är ett tillfällig­t problem eftersom företaget har investerat i en till hall i frihamnen.

Hallen har stått tom i flera år, sedan Toyota flyttade sin PDI-verksamhet till Malmö. Sedan dess har ingen hittat en vettig funktion för hallen, men nu behöver SE Mäkinen den och köpte den i början av året.

Hallen renoveras och utrustas för tillfället, men ska vara klar för användning senast vid årsskiftet.

– Den nya fastighete­n gör att vi kan utvecklas och erbjuda utrustning för större skåpbilar.

Investerar i nya system

Utöver nyanställn­ingar och en ny hall investerar SE Mäkinen i sitt system.

– När antalet bilar ökar kraftigt måste vi bättre följa med vilka bilar som ska köras vart.

En testversio­n av ett nytt system som gör det möjligt att följa med exakt var på området en bil är parke- rad, vilken kund den tillhör och vilka åtgärder som ska göras när.

– En kund vill inte alltid ha bilen genast. Därför står den här i förvaring och sköts om tills den behövs.

Exempelvis bilfirmor i Helsingfor­s kan ha det ganska trångt i sina lokaler. Är parkeringe­n för trång ökar risken att bilar skråmas.

– Därför levererar vi bilen när bilfirman har en köpare till bilen eller just före den kan rullas in i försäljnin­gshallen.

Systemet gör det också möjligt att räkna ut exakt hur många bilar som ryms på olika fält på området SE Mäkinen hyr av frihamnen. Systemet testas i Hangö.

 ?? FOTO: SARAH GRÖNSTRAND ?? UTVIDGAR. Jan Malmström är produktion­schef för SE Mäkinen. För tillfället är det lite trångt i företagets PDI-central eftersom de fått en ny kund, men en ny hall renoveras just nu.
FOTO: SARAH GRÖNSTRAND UTVIDGAR. Jan Malmström är produktion­schef för SE Mäkinen. För tillfället är det lite trångt i företagets PDI-central eftersom de fått en ny kund, men en ny hall renoveras just nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland