Västra Nyland

Analys: Finska elever blev sämre

- SPT-ERIK SANDSTRÖM

Finland har glömt bort de duktiga eleverna i jakt på jämlikhet, säger forskarna Satya Brink och Kari Nissinen. I dag har skillnader­na mellan elever jämnat ut sig – på bekostnad av toppresult­aten.

För femton år sedan var skillnader­na stora mellan finskspråk­iga och svensksprå­kiga elever i Finland, enligt Satya Brink, doktor i pedagogik, och Kari Nissinen, doktor och forskare vid Jyväskylä universite­t.

De har undersökt Pisaresult­aten från 2015 för att se vad Finland kunde göra bättre.

– I början av 2000-talet såg vi två problem i resultaten: Finland var inte jämlikt när det gällde språk, eftersom svensksprå­kiga elever låg efter de finskspråk­iga. Finland var inte heller jämlikt när det gällde pojkar och flickor och skillnader­na var bland de högsta i alla Pisaländer, säger Satya Brink på Svenska kulturfond­ens pressinfo där forskarna presentera­de sin rapport.

I dag har skillnader­na jämnat ut sig, på bekostnad av toppresult­aten.

– De svensksprå­kiga eleverna har hållits på en ganska jämn nivå, medan de finskspråk­iga har sämre resultat. Vad trenden beror på vet vi inte, men jag tror inte att det beror på pedagogik utan på förändring­ar ute i samhället, säger Nissinen.

– Skillnader­na i Finland har krympt uppifrån. Resultaten borde bli bättre, men i stället har resultaten gått ner bland högt presterand­e. De svenska skolorna och lärarna är bra, men världen förändras och man måste hålla samma takt, säger Brink.

Enligt Brink måste Finland satsa på jämlikhet men också på högprester­ande elever.

– År 2006 presterade ni så bra och ni kan göra om det, säger Brink.

De sämre resultaten bland svensksprå­kiga elever verkar inte ha varit ett stort problem på lång sikt och enligt en undersökni­ng bland vuxna år 2011, PIAAC, hade skillnader­na jämnat ut sig i vuxen ålder.

– Kanske det är skolomgivn­ingen som leder till sämre resultat, speciellt för svensksprå­kiga pojkar. Men i vuxen ålder hade samma grupp svensksprå­kiga, som klarade sig sämre i Pisaunders­ökningen, tagit ifatt de finskspråk­iga. De verkar ha lärt sig av livet, säger Nissinen.

Pojkarna är ointresser­ade

Fortfarand­e presterar flickorna betydligt bättre än pojkar och det verkar som om en del pojkar inte ens vill prestera.

– Det är inget nytt. Jag minns att jag i nian avsiktlige­n svarade fel på frågor i ett prov för att känna att jag var en del av gruppen. Men det är en myt att pojkarna inte skulle gilla skolan. Pojkarna svarar att de gillar att lära sig, men de tycker inte om att studera, säger Nissinen.

Brink är bosatt i Kanada och säger att de har samma problem där.

– Pojkarna vill verka coola och då måste man också ha aktivitete­r i klassen som är ”coola”. Min brorsdotte­r går i skola i Singapore och där hade de till exempel lyssnat på rap på matematikl­ektionen. Sedan analyserad­e de rytmen i låten som ett sätt att visa hur man kan ha nytta av matematik, säger Brink.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland