Västra Nyland

Aska får strös i havet öster om Räfsö

- PAAVO RANTALAINE­N

Församling­arna i Kyrkslätt har planerat en plats i havet där man kan strö askan efter avlidna. I Kyrkslätt finns det ännu inget sådant ställe på vattenområ­det.

Ibland har församling­arna fått förfrågnin­gar om det är möjligt att strö askan i havet. Liknande utmärkta ställen finns till exempel i Lojosjön och utanför Helsingfor­s.

Den finskspråk­iga och den svensksprå­kiga församling­en bildar tillsamman­s Kyrkslätt kyrkliga samfälligh­et och den äger en del av Räfsö och närliggand­e vatten. En plats som märks ut som ett ställe där man kan strö askan finns på östra sidan av Räfsö.

Det kostar ingenting för församling­arna att grunda området. Saken kräver endast att kyrkofullm­äktige godkänner den och att området märks ut på kartan.

Också i Kyrkslätt kremeras nästan 80 procent av de avlidna. På markområde­n som kyrkliga samfälligh­eten äger kan man begrava askan på urnbegravn­ingsplatse­n eller strö ut den på en plats som är vikt för ändamålet i centrum och på begravning­splatsen i Haapajärvi.

Församling­arna i Kyrkslätt vill erbjuda församling­smedlemmar­na en möjlighet att strö ut askan i havet.

För att nå platsen där askan får strös ut behöv båtskjuts. Kyrkliga samfälligh­eten funderar nu också på om församling­sborna kan hyra förbindels­ebåten till Räfsö för begravning­sceremonin och för att strö ut askan.

Lagen har klara bestämmels­er om hur man skall handskas med den avlidnas aska. Platsen kan vare en annan än en officiell begravning­splats, men för att strö ut askan krävs alltid tillstånd av mark- eller vattenägar­en.

Forststyre­lsen kan till exempel bevilja lov till att strö askan på statens mark- eller vattenområ­den. Forststyre­lsen lovar att i första hand förhålla sig positivt till ansökninga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland