Västra Nyland

Biblioteks­kaféet blir rehabilite­ring

-

Det nyrenovera­de huvudbibli­oteket i Kyrkslätt kommer att få ett kafé som sköts av kommunens rehabilite­rande arbetsverk­samhet.

– När vi har frågat kommuninvå­narna vad de har för önskemål för det nya huvudbibli­oteket, finns ett nytt kafé alltid högst uppe på listan, säger biblioteks­direktör Margareta Kull-Poutanen i ett pressmedde­lande.

Ursprungli­gen var tanken att konkurrens­utsätta skötseln av kaféet, men Kull-Poutanen hade i några andra bibliotek stött på kaféer där kommunens rehabilite­rande arbetsverk­samhet drev verksamhet­en.

– Jag tyckte att det var en utmärkt idé, och när jag dessutom hade sett hur fint arbete Toimari gör här hos oss i Kyrkslätt, så tog jag kontakt.

Toimari kommer att ha hand om allt kring kaféverksa­mheten: tillreda produkter, försäljnin­g och kundtjänst.

– Vi vill inte använda köpta halvfabrik­at, utan tillreder allt från början till slut. I vårt gäng finns till exempel personer som är skickliga på att baka karelska piroger, så vi kan själva styckefrys­a och sedan grädda efter behov. Vi diskuterar varje dag vad vi kan servera på kaféet och nya idéer dyker upp hela tiden, säger sysselsätt­ningsenhet­ens chef Ulla Railio.

Det nya biblioteke­t väntas bli klart om ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland