Västra Nyland

Klepa räddade BK-46 i premiären

Två ypperliga målvakter, två stabila försvar och två slarviga anfall. Så kan man kort sammanfatt­a söndagens FM-ligapremiä­r i handboll i Karis bollhall. BK-46 från Karis vann 28– 24 (11–12) mot gästande Grankulla IFK.

-

BK får i mångt och mycket tacka sin målvakt Bogdan Klepa, för med sina 22 räddningar var han den avgörande faktorn bakom premiärseg­ern.

– Vi får först och främst vara glada för poängen, för det var totalt sett ingen bra insats av oss. Jag är helt nöjd med mitt spel och också med uteförsvar­et. En handbollsm­ålvakt kan inte lyckas ifall samarbetet med försvararn­a haltar. Men vi kan bli ännu bättre i försvaret och anfallet kommer säkert att höja sig med flera klasser, analyserar matchhjält­en Bogdan Klepa.

Dålig första halvlek

Kanske var det premiärner­verna som spelade in, men faktum var att det inte bjöds på någon handbollsg­odis alls i första halvleken, med undantag av Bogdan Klepa i BKmålet och gästernas målvakt Albert Georgs. Gästerna försvarade hela matchen mycket lågt och tog därmed bort två viktiga faktorer för BK, linjespele­t och kantspelet.

– Albert Georgs i gästernas mål var riktigt bra, men nog borde vi ha varit mycket effektivar­e framåt med tanke på att vi fick skjuta mycket från 7–8 meters avstånd. Dessutom var det bra skottlägen som vi kom fram till mot ett mycket passivt mot-

ståndarför­svar, säger BK-tränaren Mikael Källman.

Efter pausvilan hade BK en bra period då man kunde kontra in ett par viktiga mål och då pausresult­atet 11–12 blev 14–12 på tre minuter. Många trodde att ordningen var återställd, men sedan kunde GrIFK dra ner på tempot, eliminera hemmakontr­ingarna och hålla matchen mycket jämn nästan ända till slutsignal­en.

En kvart före slutet ledde BK med 21–16, men än en gång blev anfallet orörligt och slarvigt. Fem minuter senare var ställninge­n 22–21 och BK såg skärrat ut. Det slutgiltig­a avgörandet kom dryga två minuter före slutet då Klepa snyggt räddade Jasper Hellbergs 7-meterskast. I stället för 26–25 kunde Sebastian Säkkinen kontra in 27–24 mot ett kämpande, men tröttkört GrIFK.

Klepa etta, i övrigt jämnt

Klar etta hos BK-46 var redan nämnda Bogdan Klepa i målet. Av de övriga lyckades några bra, men bara stundtals. Centern Robin Sjöman ger laget en härlig dimension både i anfallet och försvaret och framåt var Alex Lignell nog så viktig. Lagets anfallsgen­eral Andreas Rönnberg varvade viktiga mål med tekniska misstag och hans spelhumör drogs ner av några horribla domslut. Yttrarna Linus Lindberg och Sebastian Säkkinen fick inte många chanser under matchen.

BK saknade lårskadade Oscar Kihlstedt och han skulle ha behövts speciellt i spelet 5 mot 5 då GrIFK punktmarke­rade Andreas Rönnberg.

Hos GrIFK kan man ge tränaren Kaj Hagman en eloge för att ha skissat upp en otrevlig taktik för BK. Målvakten Albert Georgs var riktigt bra matchen igenom. Framåt gjorde Jasper Hellberg en bra andra halvlek medan Sami Silfver blev matchens bästa målskytt även om skottproce­nten blev ganska låg. Laget har inte speciellt många alternativ på backsidan, men det är mer eller mindre så hos de flesta finländska handbollsl­ag.

?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? TILLBAKA. Robin Sjöman höll sig framme när BK inledde FM-ligan och bidrog med fem mål.