Västra Nyland

EIF:s imponerand­e svit bruten

Det blev inte en 13:e raka match utan förlust för EIF. Bottenlage­t JJK tog en rättvis seger.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Ekenäs IF var i Jyväskylä på söndagseft­ermiddagen för att möta JJK. Båda lagen befinner sig i en situation där alla poäng är viktiga. EIF slåss för att fullborda vad som skulle vara den största framgången i föreningen­s historia – stiga till ligan.

JJK kämpar för att hållas kvar i division 1.

EIF hade inte kammat noll sedan mitten av juni och innan söndagens match hade EIF spelat tolv raka matcher utan förlust. Matchen var också uppmärksam­mad av andra orsaker. EIF:s mål vaktades av Jonathan Jäntti som så sent som i fredags fick veta att han var tillgängli­g för spel.

Ursprungli­gen skulle han inte få spela, men EIF valde att avbryta den interna avstängnin­gen på grund av att reservmålv­akten Mehdi El Moutacim skadade sig på träning. Jänttis återkomst började tungt. JJK tog ledningen efter 40 sekunder men målvakten var oskyldig. Det fanns ingenting att göra åt Saku Leppänen som stod omarkerad framför ett tomt mål.

– Det har varit oroligt runt laget den senaste tiden och matchen började inte bra. Överlag tappade vi enkla bollar och hade det lite svårt, säger EIF:s Johan Estlander.

Snygg kvittering

EIF verkade skärrat efter JJK:s ledningsmå­l och laget hade svårt att komma i gång. I 20:e minuten stal Tommi Kari bollen av Jacob Bushue, men JJK-spelaren utökade inte ledningen fast han mer eller mindre kom ensam med Jäntti.

Den första halvtimmen bjöd inte på någonting som påminde om organisera­de anfall av EIF. Därför kändes kvittering­smålet i 33:e minuten överraskan­de. Ville Sevón hittade Estlander i straffområ­det och lagkaptene­n nätade med ett snyggt volleyskot­t.

Det var första gången som EIF hade en längre passningsk­ombination på offensiv planhalva.

Det fina målet underlätta­des också av att hemmalaget två gånger misslyckad­es med att spela sig ur pressen.

Andra förlusten

JJK spelade bra i andra halvleken och kämpade för ett ledningsmå­l. Laget hade några chanser och EIF var i gungning. Det var inte många gånger som EIF lyckades i anfallsväg och till slut gjorde JJK 2–1. Karis skott träffade William Lindqvist och bollbanan ändrades tillräckli­gt mycket för att överraska Jäntti.

– Efter vårt kvittering­smål lyckades vi kanske kontroller­a händelsern­a en aning men sedan åkte vi på ett oturligt baklängesm­ål. Samtidigt gjorde JJK en bra match och tog en rättvis seger, säger Estlander.

JJK kunde ha gjort flera mål. Laget träffade stolpen två gånger och EIF fick inte alls sitt anfallsspe­l att fungera. I första halvleken fick Mosawer Ahadi chansen från start och var helt osynlig. I andra halvleken fick Etchu Tabe visa upp sig utan att lyckas.

Men inte heller de övrig anfallarna var på hugget. JJK vann matchen med 3–1 efter att Patrik Alaharjula hade hunnit först på en retur.

– Vi kom inte upp på vår rätta nivå i dag och då är det svårt att vinna i den här serien, säger Estlander.

Förlusten var endast den andra för EIF i årets serie och laget toppar fortsättni­ngsvis tabellen med 39 poäng.

Tabelltrea­n HIFK spelade sin match i går och hade 36 poäng innan den började. KPV låg för tillfället på andra plats efter att ha slagit AC Kajaani i söndags. Karlebylag­et har 37 poäng. Både EIF och KPV hade spelat än match mera än HIFK innan gårdagens dust.

För EIF:s del fortsätter serien med två matcher som mycket väl kan avgöra säsongen. På lördag väntar KPV i Karleby och en vecka senare kommer HIFK till Ekenäs.

– Utanför laget har det talats mycket om vår situation men i truppen har vi bara talat om att njuta av det här. Vi har också konstatera­t att vi kanske aldrig kommer att få den här chansen igen, säger Johan Estlander.

?? FOTO: VN-ARKIV/JESPER SUNDSTRÖM ?? LÄNGE SEDAN SIST. Johan Estlander gjorde EIF:s enda mål när JJK besegrade Ekenäslage­t. EIF förlorade senast i juni.