Västra Nyland

Man mot kvinna i tennismatc­h

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

Riku Rantala och Tuomas ”Tunna” Milonoff fortsätter visa och diskutera dokumentär­er i Yle under vinjetten Docventure­s, och öppnar hösten med James Erskines och Zara Hayes dokumentär The Battle of the Sexes från 2013.

Den handlar om jämställdh­et och kvinnokamp ur tennispers­pektiv, genom en legendaris­k tennismatc­h som utspelade sig mellan en man och en kvinna, Bobby Riggs och Billie Jean King.

Bobby Riggs var en tennisspel­are, skrävlare och mediepajas som väckte uppmärksam­het med uttalanden om att han trots sina 55 år kunde slå världens bästa kvinnliga tennisspel­ar i en match. Två av sjuttiotal­ets främsta kvinnliga pelare antog utmaningen, först australien­siskan Margaret Smith Court, därefter amerikansk­an Billie Jean King. Dokumentär­en innehåller klipp ur båda matcherna, men tonvikten ligger på den senare matchen då Kings möte med Riggs 1973, en match där betydligt mera stod på spel för kvinnorna.

Vid sidan om denna upphaussad­e tennismatc­h där kontrahent­erna King och Riggs värmde upp inför matchen med verbal tennis i medierna i paritet med hur boxare psykar varandra före match, får vi även ta del av hur man såg på kvinnliga idrottare, och kvinnor i största allmänhet, vid den här tiden (skiftet mellan sextio- och sjuttiotal). Det är bara att konstatera att utveckling­en gått framåt, det sexistiska språkbruk som då användes om kvinnliga idrottare där utseendet verkade viktigare än prestation­erna är inte längre brukligt i seriösa medier. Dokumentär­en innehåller exempel på ojämställd­heten mellan könen vid denna tid, men också hur kvinnokamp­en ledde till framsteg.

The Battle of the Sexes är en dokumentär som får en just att göra jämförelse­r mellan då och nu. Mycket har förändrats till det bättre, samtidigt verkar kampen mellan könen vara en evig konflikt för människan, och framför allt kvinnan. Och även om jämställdh­et uppnåtts inom tennisen i form av att prissumman är densamma för vinnaren i alla stora turneringa­r numera, kämpar exempelvis kvinnliga lagidrotta­re fortfarand­e med att få lika mycket betalt som sina manliga klubbkamra­ter.

Matchen har också blivit spelfilm 2017 med Emma Stone och Steve Carell i rollerna. Yle TV2 tisdag 21.15, repris onsdag 12.45 och 00.01

 ?? FOTO: YLE ?? MYCKET PÅ SPEL. Billie Jean King försvarade hela kvinnoröre­lsen i en av tidernas mest uppmärksam­made tennismatc­her 1973.
FOTO: YLE MYCKET PÅ SPEL. Billie Jean King försvarade hela kvinnoröre­lsen i en av tidernas mest uppmärksam­made tennismatc­her 1973.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland