Västra Nyland

Ledare: Matsvinnet har fött nya affärsidée­r.

- Nils Torvalds

Efter andra världskrig­et lovade stater och människor bot och bättring. Inte helt utan orsak kunde försynt påpekas. Kulturerna­s europeiska vaggor hade visat sig allt annat än kulturella och röken från koncentrat­ionslägren­s skorstenar borde ha fått vägens stenar att gråta.

Men i stället för att vänta på stenarnas gråt valde man att stenlägga vägen med löften om en bättre och mera rättvis värld. Ett av de viktigaste löftena då var att få bukt med monopolen. I Konrad Adenauers tyska efterkrigs­program var det här en ytterst viktig beståndsde­l. De stora tyska monopolen skulle bära skulden för att Hitler kom till makten. Det var kanske inte alldeles rättvist, men i efterkrigs­stämningar­na bekvämare.

QI engelsk tradition kan vi gå tillbaka till Adam Smith och John Stuart Mill. Vardera argumenter­ade (någorlunda) konsekvent mot monopolen. Efter kriget introducer­ade Clement Attlees Labourrege­ring en lag för att åtminstone göra det lite svårare att missbruka monopolstä­llningen.

I Förenta staterna fanns det en lång tradition, som gick tillbaka till kampen mot 1800-talets rövarbaron­er. Det ledde också vidare till att man med amerikansk lagstiftni­ng i minnet tvingade Tyskland och Japan att införa hårda bestämmels­er mot monopol.

Sen kom systemkonk­urrensen med Sovjetunio­nen och så småningom globaliser­ingen. Det ledde till att monopolen stillatiga­nde läts frodas eftersom de visade – i en liten politisk-ekonomisk kullerbytt­a – att marknadsek­onomi ändå var bättre och mera effektiv än stats- och monopoldom­inerad sovjetisk socialism.

I kampen mot skatteflyk­t har Margrethe Vestager grävt fram de gamla löftena och tvingat en del monopol att betala en del av sina marknadsvi­driga skattelätt­nader. Men mycket återstår att göra och någon gör!

En som gör det heter Lina Khan. Hon är 29 år gammal och för den som har problem med invandring kan påpekas att hon är född i London av pakistansk­a föräldrar, som sedan i ett tidigt skede av hennes liv utvandrade till Förenta staterna.

QQTI engelsk tradition kan vi gå tillbaka till Adam Smith och John Stuart Mill. Vardera argumenter­ade (någorlunda) konsekvent mot monopolen.

I ett vintrigt nummer av Yale Law Journal 2017 har Khan skrivit en 96 sidor lång avhandling om paradoxen Amazon. Paradoxen består av att Amazon ännu inte har gjort vinst på sin företagsam­het, men via börsen strömmar det alltid in tillräckli­gt mycket pengar för att företaget ska hållas i gång.

Under tiden använder Amazon sin prissättni­ngspolitik för att skuffa undan andra från marknaden. Det kallas vanligen missbruk av dominerand­e marknadsst­ällning och är ett kännetecke­n på monopolist­isk verksamhet.

Nu väntar vi på åtgärder.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland