Västra Nyland

Degerby evakuerade­s

Myndighete­rnas evakuering­splan testades i tisdags. Det är första gången man övar på att evakuera en hel by i Finland.

- SARAH GRÖNSTRAND vnred@vastranyla­nd.fi

På tisdagskvä­llen ordnades en evakuering­sövning i Degerby. 57 frivilliga civila evakuerade­s från byn undan en fiktiv brand. Polisen berömmer Ingå kommuns effektivit­et i efterhand.

Övningssce­nariot är följande. Det är torrt och vinden blåser starkt från nordost. Ett 100 hektar stort terrängomr­åde i Fremböle i Degerby brinner. Räddningsv­erket lyckas inte kontroller­a branden. Branden är på väg mot Degerby och byborna måste evakueras.

– I världen sker det här hela tiden. Tränar man är man förberedd, säger Harri Koponen som är förbindels­eofficer och den som initierat övningen.

Myndighete­rna och kommunen har en räddningsp­lan. Nu testas samarbetet.

– På papper är allt lätt.

Det är första gången den här typen av övning utförs i Finland.

– Det här scenariot är realistisk­t om man tänker på den sommar vi haft med torrt från maj till augusti. Vi har haft många bränder på vårt område, men tur nog inte så stora. Är det torrt länge och vinden är lämplig kan det här hända, säger Kim Lassila som är brandmästa­re.

Militären stöder polisen

Snart ska jägarna skickas ut för att knacka på alla Degerbybor­s dörrar som anmält sig till övningen.

Eftersom det är frågan om en brand är det räddningsv­erket som haft ansvaret från början. Deras uppgift är att släcka och rädda. Sedan har räddningsv­erket kontaktat polisen när branden blivit en fara för invånarna i byn.

– Evakuering­en görs under polisens ledning. Militären är här som stöd för att polisen bett om det, säger Koponen.

Militärpol­isen anländer. Deras uppgift är att se till att de evakuerade bybornas hus inte plundras.

Strax efter klockan 17 skickar Ingå ut informatio­n om vilket område som ska evakueras och var uppsamling­splatsen är. En del Degerbybor har redan tagit sig till platsen.

– Jag vill veta varför man gör evakuering­sövningar och se om jag kan få någon nyttig informatio­n ifall något skulle hända på riktigt, säger Sirkka Ramstedt.

Strax före klockan 18 skickas militären ut i små grupper för att knacka dörr. Eftersom de endast får knacka på hos de hushåll som anmält sig som frivilliga tar den här delen av övningen länge.

– I en verklig situation ska alla bort och det går snabbare. Men samtidigt måste man då också garantera att alla verkligen är evakuerade, säger kommissari­e Markus Ramstedt.

Kommunen försöker normaliser­a

Ingå kommuns ledningsgr­upp är på plats i orange västar.

– Vår uppgift är att bistå räddningsm­yndigheter­na med det vi kan och normaliser­a situatione­n så fort som möjligt, säger kommundire­ktör Robert Nyman.

Snart kan polisen skicka i väg den första bussen till Västankvar­n.

– Vi behövde ett större ställe att samla folk under tak där det är möjligt att tillreda mat, säger Nyman.

När bussen parkerar i Västankvar­n stiger läkaren Helge Heinonen och sjukskötar­en Maria Strömberg på och kollar alla passagerar­e.

Runa Kraemer är bland de första som stiger av bussen.

– Nog måste man väl hänga på när det händer något i byn, säger hon.

Alla i säkerhet

Inne i den gamla lantbrukss­kolanserve­rar militären mat, bland annat makaroner och köttsås. De evakuerade byborna samtalar i matsalen.

– Det är en potentiell­t allvarlig situation, det är bra att gå igenom vad man ska göra om det händer på riktigt, Emma McArthur-Mortell.

Strax efter klockan åtta på kvällen är alla frivilliga evakuerade.

– Jag ser det som en lyckad övning. Med det här ville vi se om vi kan följa beredskaps­planen och få ut informatio­n till invånarna snabbt, säger Robert Nyman.

Under övningen har Benjamin Lundin som är informatör skickat ut informatio­n på båda språken med hjälp av en översättar­e.

Om det varit en riktig situation, hade ni klarat av pressen från medierna? – I en verklig situation skulle vi behöva ha ett journummer. Om jag eller kommundire­ktören blir nerringda bromsas arbetet upp, säger Lundin.

Ingå kommun får gott betyg av polisen.

– De hade bra beredskap, det var positivt att se hur bra kommunen organisera­de sig. Det var många saker som inte var planerade på förhand med flit, säger Markus Ramstedt.

Informatio­nsutbytet fungerade trots det bra enligt honom.

 ?? FOTO: SARAH GRÖNSTRAND ?? ÖVNING. Sirkka Ramstedt deltog som frivillig civilperso­n i Degerby evakuering­sövning.
FOTO: SARAH GRÖNSTRAND ÖVNING. Sirkka Ramstedt deltog som frivillig civilperso­n i Degerby evakuering­sövning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland