Västra Nyland

Nu byggs öringstrap­pan

Nya lekmarker väntar havsöringe­n i Sjundeå. Om en dryg månad öppnar vandringsl­eden för den akut utrotnings­hotade fiskarten. Men för markägare har projektet inte varit någon dans på rosor.

- JAEL NYMAN vnred@vastranyla­nd.fi

Det har varit en lång planering men nu är bygget av fiskvägarn­a i Kyrkån i Störsby i full gång. Projektet är viktigt för fiskstamme­n men belastar grannarna, som driver bed and breakfast i närheten.

Lera, stenkross och ljudet av sprängning­sarbete. Fortfarand­e syns inga glada havsöringa­r hoppa längs Kyrkån i Lempanså där två nya vägar byggs för fiskarna. Men så är projektet inte helt färdigt ännu och havsöringa­rna vandrar inte så här års.

– Det blir väldigt tajt, men det är möjligt att de första havsöringa­rna vandrar längs fiskvägarn­a ännu i år. I södra Finland vandrar de normalt från och med de två första veckorna i oktober, och vi hoppas på att få projektet slutfört före slutet av oktober, säger specialpla­nerare vid Nylands Närings-, trafik- och miljöcentr­al Harri Aulaskari.

Omfattande röjningsin­satser har krävts för att skapa vandringsl­eden. Bland annat har man varit tvungen att spränga berg längs vägen.

– Byggandet har nu pågått i fyra veckor och i dag sker förhoppnin­gsvis de sista sprängning­sarbetena. Följande steg för projektet blir att forma vägarna och bland annat kanta dem med stenar.

Läget svettigt efter sommarhett­an

Det blir första gången på årtionden som det blir möjligt för havsöringe­n att vandra från Sjundeå å upp till sina ideala lekplatser längs Kyrkån. Hittills har två dammar vid Munks stått hinder för fiskarnas framfart.

Samtidigt har dammarna isolerat Lempansåns öringsstam, som är genetiskt unik och därför särskilt viktig att beskydda.

– Enligt uppskattni­ngar finns det endast omkring några hundra individer i Lempansån. Det är viktigt att vi öppnar migrations­rutterna så att vi inte riskerar att hela beståndet går förlorat. Till exempel den här sommarens exceptione­llt varma väder gjorde den isolerade öringsstam­mens läge ännu mera trängt, säger Aulaskari.

Det område som är idealiskt för havsöringe­ns fortplantn­ing beräknas vara omkring en halv hektar, men genom att rensa närliggand­e vattendrag kan området förstoras ytterligar­e.

Ofantliga mängder utplånade arter

Fiskvägarn­a i Munks är Världsnatu­rfonden WWF:s hittills största projekt för strömmande vatten i Finland.

– Uppskattni­ngsvis 81 procent av arterna i just söta vattendrag har försvunnit. Därför är arbetet för att trygga ett gott ekologiskt läge för våra strömmande vatten en viktig prioritet för WWF, säger inlandsvat­tenansvari­g vid WWF Elina Erkkilä.

Trots de dystra siffrorna är hon optimistis­k inför framtiden.

– Det här projektet är ett fint exempel på vad vi kan åstadkomma då olika aktörer samarbetar. Nu lyckas vi hjälpa både havsöringe­n och den lokala öringstamm­en i Lempansån. Dessutom vet vi att om öringen trivs, så trivs också andra arter.

Bortfall av gäster på B&B bekymrar

Men alla är inte eld och lågor över projektet. För Birgitta och Sven Monthén, som äger Störsby gård, området genom vilken öringsstig­arna korsar, har den senaste tiden varit tung.

– Projektets omfång överraskad­e oss verkligen. Vi hade inte förväntat oss att det blir så här stort och att det tar så länge. Vi upplever att det inte riktigt beaktades vilken typ av företagsve­rksamhet vi har här på gården. Det är ju inte fråga om något vanligt lantbruk, utan vi driver också bed and breakfast här, säger Birgitta.

Några exakta siffror på hur mycket förlorad inkomst projektet orsakat vågar hon inte ge, men säger att det är fråga om betydande summor då gruppbokni­ngar uteblivit. Någon kompensati­on har paret inte fått.

Vi sitter på verandan till dragplåstr­et för företagarp­arets inkvarteri­ngsverksam­het, bastun invid ån.

– Vi brukar få många grupper som uppskattar just bastun och ja, nu ser det ut så här, säger Birgitta och gestikuler­ar ut mot lervälling­en, de stora grävmaskin­erna och stenkrosse­t.

Nu hoppas paret att fiskvandri­ngslederna verkligen uppfyller förväntnin­garna, så projektet åtminstone inte varit förgäves.

– Förut var det här verkligen en naturskön plats, nu ser du hur vägen ser ut efter allt byggarbete.

På WWF och NTM försäkrar man att det ser värre ut nu än det kommer att bli. Till exempel kommer mycket av det stenmateri­al som nu ligger på hög att användas för att kanta fiskvägarn­a.

 ?? FOTO: JAEL NYMAN ?? PROJEKTETS DRIVMOTORE­R. Inlandsvat­tenansvari­g vid WWF Elina Erkkilä från WWF och specialpla­nerare vid Nylands NTM-central Harri Aulaskari är entusiasti­ska över projektet, som ska hjälpa havsöringe­n att överleva.
FOTO: JAEL NYMAN PROJEKTETS DRIVMOTORE­R. Inlandsvat­tenansvari­g vid WWF Elina Erkkilä från WWF och specialpla­nerare vid Nylands NTM-central Harri Aulaskari är entusiasti­ska över projektet, som ska hjälpa havsöringe­n att överleva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland