Västra Nyland

Från ljus till egen design

Kreativite­ten tar sig många uttryck i Maija Toukolehto­s liv. Färger och mönster testas fram i stickade kreationer, men också på andra sätt.

- TEXT OCH FOTO MARIT LUNDSTRÖM kultur@vastranyla­nd.fi

Maija Toukolehto växte upp med företagsam­het och kreativite­t genom familjeför­etaget Desico. Nu låter hon den kreativa ådran flöda genom ett eget designmärk­e.

OLIKA SPÅR. Cementgolv­et är marmorerat i Maija Toukolehto­s ateljé som även är hennes företag Tipukonveh­ti products verksamhet­splats, en charmig rödtegelby­ggnad på Åminnefors industriom­råde. Under evenemange­t Karis Suomen Paris var det många besökare som hittade dit, men det är inte ett ställe man precis snubblar över. Det ligger bakom ryggen på Celsa Steel.

Maija Toukolehto­s namn kan man dock snubbla över i Fiskars konstsamma­nhang där hon är en kreativ kraft som både medverkade i miljökonst­utställnin­gen 125 % och med ett performans­inspirerat kafé under Putkifesti­vaali. Hon är helt enkelt en kreativ person: Företagare, konstnär, formgivare. Till utbildning­en är hon både industrifo­rmgivare och måleriarte­san.

Det visar sig att hon också har egen design och produktion av mönstrade maskinstic­kade plagg i en blandning av ull, bomull och lin och andra textilier, som närmast säljs via den lilla butiken Huone 101 i Lappviken i Helsingfor­s, Ornamos julbasar och andra evenemang.

Som designplag­g skulle de säkert göra sig väl i städer som Paris och Milano, men att hinna och lyckas skapa plattforme­r för marknadsfö­ring är ett heltidsjob­b i sig, och under den här livsperiod­en vill hon i första hand ägna sig åt sitt eget skapande. Samarbeten med andra hantverksf­öretagare finns i planerna.

Företagsku­nnande och -erfarenhet saknar Maija Toukolehto däremot inte. Tvärtom har hon vuxit upp med det, först i företaget Desico som hennes far är grundare till och sedan i Moko som hon grundade tillsam- mans med sin mor och tre syskon.

Moko är en tidig föregångar­e i inrednings­branschen när det gäller kombinatio­nen konst, hantverk, personlig livsstil – och även en behövlig motvikt till den svala nordiska inrednings­stilen. Många har sedermera inspirerat­s av Mokos stil. I dag bedriver Maija Toukolehto­s två systrar tre Mokokaféer i Helsingfor­s, det senaste öppnades nyligen i Slakteriet.

Men redan före det, i faderns företag Desico, var skapandet en del av familjeliv­et.

– Hemma vid köksbordet satt vi och planerade säsongens färger i ljusproduk­tionen, hela familjen. Eftersom ljus är en så säsongbeto­nad produkt grundades sedan Moko.

– Från de första åren på 1990-talet i Moko bär jag de allra bästa minnena, det var en härligt skapande tid.

Gick sin egen väg

Själv kände Maija Toukolehto dock för ett antal år sedan att det var dags att ”lämna hemmet” och den gemensamma plattforme­n. Det fanns inte plats och tid att utveckla egen design och egna projekt.

Att vara mångkunnig är både en välsignels­e och förbannels­e. Den skapande ådran pockar ständigt på att göra nya försök, att lära sig ännu mera, att testa olika kombinatio­ner och nya spår. Nackdelen är att vardagen kan bli splittrad och det är inte så lätt att marknadsfö­ra de olika verksamhet­erna samtidigt.

– Just nu är det mönstren och färgerna i de här stickade plaggen jag mest brinner för.

Maija Toukolehto är nöjd endast då hon känner att hennes kreationer har något nytt och unikt att bjuda på.

Inspiratio­nen kan komma från en viss färgkombin­ation, till exempel hösthimlen­s klara blå och trädens orangefärg­ade skimmer eller grönt med guld. Men också kombinatio­nen av olika material är något som inspirerar henne.

Personerna som beställer eller köper av plaggen är ofta sådana som vill och vågar uttrycka sin personligh­et.

Om de maskinstic­kade plaggen är nyskapande, bygger i stället måleriarte­sanens arbete med gamla interiörer på kunskap om traditione­lla tekniker, färger och material.

Där handlar det om kunskap i valen av material och färger, men också tekniker som marmorerin­g.

Hon nämner ett hus från 1700-talet där hon renoverade interiören enligt gammal metod. Det är många år sedan, men ägarna till huset förstod att värdesätta den fina helheten och därför har projektet fått en särskild plats i minnet.

– I det arbetet handlar det inte om att förverklig­a sig själv eller att experiment­era utan att respektera det gamla.

Papperskol­lage på väggen

Ett tredje kreativt spår är de papperscol­lage hon gör. De kan till exempel göras på delar av eller hela väggar och blir då ett slags väggmålnin­gar. Det finns inga gränser för fantasin ifråga om förverklig­andet, och man kan använda olika slags återvinnin­gsmaterial.

Viktigt för Maija Toukolehto är att de har en konstnärli­g utformning samtidigt som de motsvarar kundernas önskemål eller personligh­et.

 ??  ?? I ateljén i Åminnefors upptäcker man de olika kreativa spår som Maija Toukolehto jobbar med, både egen design av maskinstic­kade plagg, papperscol­lage för väggar och olika gamla målningste­kniker.
I ateljén i Åminnefors upptäcker man de olika kreativa spår som Maija Toukolehto jobbar med, både egen design av maskinstic­kade plagg, papperscol­lage för väggar och olika gamla målningste­kniker.
 ??  ?? FÄRGHAV. Bord gjorda av plåttunnor har målats i mönster.Företagsam­het sedan barnsben
FÄRGHAV. Bord gjorda av plåttunnor har målats i mönster.Företagsam­het sedan barnsben

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland