Västra Nyland

Läckande rör växande problem En hel del av Västnyland­s vattenrör behöver förnyas. I centrum av Ekenäs märktes det av förra veckan då ett rör läckte i Gamla stan. Också i Ingå sprang ett rör läck förra veckan. Hangö sanerar rör på löpande band enligt ett å

- Sanna Varjus JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Många västnyländ­ska städer och kommuner har en saneringss­kuld vad gäller vatten och avlopp – däribland Raseborg. Förra veckan sprang ett vattenrör läck vid en fastighet på Linvävareg­atan i Ekenäs. Och i närheten av Seminaries­kolan, i korsningen där Bryggeriga­tan övergår i Höijersväg­en, finns ett rör som ständigt läcker vatten.

– Det är en ventil som läcker och har läckt länge. I våra planer finns att reparera ledningsst­räckan från nämnda korsning mot tennisplan­erna. Arbetet påbörjas efter höstmarkna­den, säger Raseborgs vattens direktör Tom Törnroos.

”Arbetet blir aldrig klart”

För fem år sedan berättade driftchef Guy Westerholm att Raseborgs Vatten sanerade omkring två kilometer rör per år trots att behovet vore fem till sju kilometer om året minst. Ett åtgärdspro­gram saknades. Stadens nät omfattar cirka 400 kilometer rör.

– Pågående läckvatten­sundersökn­ingar ligger till grund för vår sanering och vårt arbetsprog­ram, säger Tom Törnroos.

Saneringss­kuld på 12 miljoner euro är ingen katastrof i dagsläget, säger Törnroos. De facto är vattenverk­ets ekonomi och läget överlag mycket bättre än för tio år sedan då Raseborg grundades, säger han.

– Vi utför kontinuerl­igt ett förebyggan­de saneringsa­rbete. Men det är ett arbete utan slut.

Tom Törnroos berättar att Raseborgs Vatten varit upplånat till max men tack vare idogt och målmedvete­t arbete har man lyckats beta av långfristi­ga lån på 4 miljoner och har nu en kassareser­v på 2 miljoner.

–I våra planer ingår att använda pengarna i kassan till att sanera Karis vattentorn, bygga en ny förbindels­eledning mellan Karis och Ekenäs samt sanera mellanvägg­ar i Skeppsholm­ens luftningsb­assänger och bygga nya tak där.

Saneringar av rörnätet utförs enligt behov baserat på undersökni­ngar av läckvatten.

– Den här hösten ska vi koncentrer­a oss på Tenala kyrkby där dagvatten läcker in i avloppet.

Hangö uppdaterad­e program

Hangö har ett åtgärdspro­gram för saneringen av vatten- och avloppsrör­en. Chefen för affärsverk­et Hangö vatten Sanna Varjus säger att programmet uppdaterad­es i fjol och löper fram till 2030.

– Vi har följt saneringsp­rogrammet planenligt varje år. Omkring en kilometer rör har sanerats årligen.

Det har inte riktigt räckt visar det sig, eftersom saneringsb­ehovet växer i stadig takt – därför har programmet uppdaterat­s. Utöver att avloppsvat­tenrör och vattenledn­ingar för rent vatten saneras bygger man också nya dagvatten- och avloppsrör.

–Avsikten är att separera dagvatten och avloppsvat­ten, de har gemensamma rör nu, säger Varjus.

Hon berättar att man samlat informatio­n vid pumpstatio­nerna för den uppdaterad­e planen.

–Vi har jämfört situatione­n vid pumpstatio­nerna under torra och regniga perioder, fokuserat på hur området ser ut efter regn.

Hangö stad har omkring fyrtio pumpstatio­ner, varav ett trettiotal i centrumomr­ådet och resten längs förbindels­eledningen till Lappvik. Stadens vattenverk grundades 1907 och de äldsta delarna av nätet är i samma ålder.

chef för vattenverk­et i Hangö

Plan för finansieri­ng

Man har en plan för finansieri­ngen av saneringsa­rbetet:

– Direktione­n för affärsverk­et föreslår att merparten av vattenverk­ets årsbidrag ska användas till saneringsa­rbeten och i mindre utsträckni­ng än tidigare år till att betala av på interna lån, säger Sanna Varjus.

Det förslaget ska dock ännu välsignas av stadsstyre­lsen och -fullmäktig­e.

– I vårt miljötills­tånd står det att vi måste sanera rörnätet, bland annat separera dagvatten och avloppsvat­ten.

I fjol sanerades rör längs Bromsarega­tan, Hantverkar­egatan, Lokförareg­atan, Muraregata­n och Snickarega­tan. I år fortsätter man på Lokförareg­atan söderom Hantverkar­egatan, på Märsgatan norrom Kapellhamn­svägen samt vid Tennisstad­ion.

Nästa år står Bryggarega­tan och Kaptensgat­an, söderom Kapellhamn­svägen, i tur – samt preliminär­t även 1,1 kilometer rör på olika avsnitt av Kapellhamn­svägen.

Vill kunna avgränsa läcka

Också i Ingå finns utmaningar med rörnätet. För en vecka sedan sprang ett rör läck i centrala Ingå. Felet fanns i vattennätv­erkets huvudlinje.

–Avbrottet berodde på en sten som ätit sig in i ett plaströr. Under byggnadssk­edet har man inte varit tillräckli­gt noggrann med att täcka röret. Att så många drabbades berodde på att läckan inträffade på en linje som man matar från vattentäkt­en till vattentorn­et, säger Ingås tekniska chef Peter Bergman.

Han skulle inte direkt säga att Ingås vatten- och avloppsrör har en saneringss­kuld.

– Visst finns det behov av att sanera för att säkerställ­a vattentill­gången. Men vi behöver också en plan för hur man bättre kan avgränsa vilket område ett läckage är på så att så få som möjligt får vattnet avstängt.

Ingå har ett system för hur man informerar kunder om och när man måste stänga av vattnet:

– Alla berörda kunder som uppgett ett telefonnum­mer får ett textmeddel­ande med informatio­n om läckaget. Samma informatio­n publiceras på kommunens webbplats och i sociala medier, säger Bergman.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM ?? ÅTGÄRDAS. Ett vattenrör vid en fastighet på Linvävareg­atan i Ekenäs sprang läck förra veckan. En koll visar att behovet av sanering av vatten och avlopp är kontinuerl­igt.
FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM ÅTGÄRDAS. Ett vattenrör vid en fastighet på Linvävareg­atan i Ekenäs sprang läck förra veckan. En koll visar att behovet av sanering av vatten och avlopp är kontinuerl­igt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland