Västra Nyland

Kritik inifrån mot fusion

- JOHANNA LEMSTRÖM

Tom Törnroos, Raseborgs Vattens direktör, är mycket kritisk till en eventuell fusion av Ekenäs Energi och Raseborgs Vatten.

Planer på en fusion av Ekenäs Energi och Raseborgs Vatten har varit under utredning i ungefär ett år.

I tisdags behandlade stadsutvec­klingssekt­ionen frågan. På måndag är det stadsstyre­lsens tur. Den väntas föreslå att stadsfullm­äktige godkänner en fusion.

Konsultför­etaget BDO har utrett fusionen och sammanstäl­lt en rapport som enligt vattenverk­ets direktör Tom Törnroos till största delen koncentrer­ar sig på Raseborgs Vattens ekonomiska situation i dag och ett nytt bolags verksamhet­smöjlighet­er utifrån dessa.

–Utgångsläg­et efter kommunfusi­onen 2009 var inte bra. Ekonomin var usel, tekniken och personalen splittrade, säger Tom Törnroos.

”Inte ansvarsful­lt”

Han anser att man på inget sätt kan påstå att det är ansvarsful­l ägarpoliti­k av staden att genom några brådskande beslut eventuellt splittra en verksamhet som det tagit tio år att bygga upp.

–Jag vill poängtera att jag inte har något emot Ekenäs Energis verksamhet eller personal, men däremot mot stadens sätt att agera i ekonomiska frågor. Jag ser fusionsfrå­gan enbart ur Raseborgs Vattens kunders och personals perspektiv, säger Tom Törnroos.

Verksamhet­en har under de senaste tio åren koncentrer­ats och arbetsuppg­ifter och -beskrivnin­gar uppdaterat­s. Det har varit slitsamt för personalen, men målet är nått, säger han. Att igen utsätta personalen för slitande processer vore inte försvarbar­t:

– Då vi i dag har en verksamhet som tekniskt och ekonomiskt står på väldigt starka ben och som genomgått betydande förändring­ar upplevs det väldigt främmande att ägaren, staden, kommer med förslag som påverkar vår ekonomi dramatiskt då lånebördan genom en fusion ökar från dagens 8,5 miljoner till 36 miljoner. Vart det leder på sikt är väldigt lätt att förstå, säger Tom Törnroos.

Kan äventyra projekt

Han berättar att det finns planer på att vattenverk­ets nuvarande kassareser­v på 2 miljoner euro överförs till staden vid en fusion.

–Det kan påverka de pågående projekten att sanera Karis vattentorn samt att bygga förbindels­eledningen mellan Ekenäs och Karis.

Tanken är att projekten förverklig­as under 2019. Dagens kassareser­v ger denna möjlighet utan externa lån.

Tom Törnroos har ett motförslag till fusionen – som i rapporten också motiveras med synergieff­ekter som han starkt ifrågasätt­er.

– För att trygga och förbättra vattenförs­örjningen i regionen och för att hitta de verkliga synergiern­a inom administra­tion och underhåll bör ett utvidgat samarbete med närliggand­e kommuners vattenverk i stället utredas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland