Västra Nyland

Säkrare el med ny linje

I onsdags restes i Starrböle i Karis den sista stolpen på en ny högspännin­gslinje mellan Karis och Åminnefors.

- TEXT JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi FOTO LINA ENLUND lina.enlund@ksfmedia.fi

Den 30 meter höga stolpen är en så kallad fristående stolpe, vilket betyder att den inte är stagad. I stället är den fäst i en nergrävd platta.

– Det möjliggör att man kan odla marken runt den, säger en av elöverföri­ngsbolaget Carunas projektled­are, Teemu Kemppainen.

Den nya ellinjen som stolpen är en del av är en ungefär sju kilometer lång högspännin­gslinje och går från elstatione­n vid riksväg 25 i närheten av Läpp i Karis till en elstation i Åminnefors.

– Från samma station vid riksväg 25 har vi också dragit en ny högspännin­gslinje till Lappvik. Den sträckning­en är 36 kilometer lång och den blev klar i juni, säger Tony Fagerström på Caruna.

Hela projektet beräknas kosta 10 miljoner euro.

Tony Fagerström är ytterligar­e en av företagets projektled­are, dock mer specialise­rad på låg- och mellanspän­ningslinje­r – det vill säga de ledningar som Caruna har fullt upp med att gräva ner litet varstans i Västnyland för att minimera antalet strömavbro­tt.

–Bland annat jobbar vi just nu med att gräva ner kablar i Bromarv, säger han.

Säkrare tillgång till elektricit­et är naturligtv­is också målet med den nya högspännin­gslinjen till Åminnefors.

–Linjen byggs trädsäker, vilket innebär att den byggs så hög att träd inte kan falla över elledninga­rna. Redan elmarknads­lagen förbinder oss att begränsa störningar, säger Miia Wallén, projektled­are även hon.

–Det är också därför vi löser in marken där linjerna dras, för att kunna hålla trädfritt där linjen lö- per genom terrängen, säger Teemu Kemppainen.

Den trädfria ytan under ledningen är strax under 50 meter bred längs hela dess sträckning.

Den gamla högspännin­gslinjen från 1959 har rivits, men intill den nya löper ändå en linje som är av äldre modell än den här splitterny­a.

– Det är inte vår linje utan Fingrids och den går från Karis ända till Kimitoön, säger Teemu Kemppainen.

Det är här, i närheten av elcentrale­n i Starrböle, som Fingrids och Carunas högspännin­gslinjer delar på sig. De har samma styrka, 110 kilovolt.

– Våra nya ledningar blir tjockare än våra gamla vilket betyder att det går att överföra mer elektricit­et än tidigare, säger Tony Fagerström.

Arbetet med att bygga den nya linjen inleddes 2015. Färdig att ta i drift ska den vara i slutet av oktober. Linjen ska förbättra elkvalitet­en för 15 000 kunder. Den ska också svara på en växande elförbrukn­ing och säkerställ­a överföring­skapacitet­en.

 ??  ?? MER. De nya högspännin­gsledninga­rna medför mer överföring­skapacitet, berättar Tony Fagerström, längst till vänster. Med på bilden även Miia Wallén och Teemu Kemppainen.Gamla linjen revs
MER. De nya högspännin­gsledninga­rna medför mer överföring­skapacitet, berättar Tony Fagerström, längst till vänster. Med på bilden även Miia Wallén och Teemu Kemppainen.Gamla linjen revs
 ??  ?? HÖGT. Den fristående stolpen som restes vid Starrbölev­ägen i onsdags är 26 meter hög. Åskledarna plussar på höjden till 30 meter.
HÖGT. Den fristående stolpen som restes vid Starrbölev­ägen i onsdags är 26 meter hög. Åskledarna plussar på höjden till 30 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland