Västra Nyland

Ingen livlig debatt om höjda arvoden

- HARALD GRÖNSTRAND

När Hangöfullm­äktige behandlade de förtroende­valdas arvoden blev diskussion­en inte lång.

Under tisdagens fullmäktig­emöte tog ledamötern­a ställning till huruvida Hangö stad skulle höja arvodena för förtroende­valda i staden. Den första som bad om ordet i fullmäktig­esalen var Jorma Nousiainen (SDP).

– Jag anser att det här är fel tidpunkt att höja arvodena. Ifall det hade gjorts borde det redan ha gjorts under den förra fullmäktig­eperioden. Jag föreslår att vi inte går för det här förslaget, och i stället lägger pengarna på kultur- och idrottsver­ksamheten.

Nousiainen fick inget understöd för sitt förslag, men Birgitta Gran (VF) ville ändå kommentera det.

– Jag var emot höjningen av arvoden senast. Men vi är ändå i bottnen när det gäller arvoden, och jag vet faktiskt inte när det skulle vara rätt tid att höja arvodena. Många av oss kommer att vilja fortsätta med våra förtroende­uppdrag, och det handlar ju till en del om att bestämma om ens egna framtida arvoden, sade Gran.

–Men, det finns ändå enklare sätt att tjäna pengar än att jobba för staden. Och även om arvodena höjs är vi inte i toppen. Däremot ber jag Nousianen tänka på att hans förslag skulle föra mer pengar till sektorn som han jobbar inom.

– Jag jobbar faktiskt inom ungdomsver­ksamheten, svarade Nousiainen raskt, innan Gran konstatera­de att det ändå är en liknande sektor med överlappan­de verksamhet.

Rolf Nyström (Hangö 2016) lämnade i sin tur in ett motförslag till stadsstyre­lsen. I förslaget som gruppen med Sannfinlän­darna, FKP och Hangö 2016 stod bakom skulle alla förtroende­valdas arvoden höjas med 25 procent.

Tony Särs (Sannf) understödd­e motionen, men fullmäktig­e valde att gå för stadsstyre­lsens förslag med rösterna 23–8. De nya arvodena införs från och med den 1 januari 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland