Västra Nyland

Vattennäte­t kräver många investerin­gar nästa år

- MIRA STRANDBERG

Sjundeå vattenförs­örjningsve­rk behöver höja sin krisbereds­kap. Det är en av de mindre av de föreslagna investerin­garna för verket nästa år.

Sjundeå kommun har i dagens läge ingen plats där kommuninvå­narna kan få vatten ifall det blir avbrott i vattendist­ributionen. Tekniska nämnden i Sjundeå föreslår därför att 30 000 euro reserveras i budgeten för nästa år för att åtgärda problemet.

För summan kan man skaffa en flyttbar 1 000 liters vattenbehå­llare, som kunde föras till det område som drabbas av vattenavbr­ott.

Samtidigt skulle man också bygga en pumpstatio­n vid Tjusträsk som räddningsv­erket kunde använda för att släcka bränder med i stället för vattenledn­ingsvatten. Säkerheten i vattendist­ributionen förbättras då vattennäte­t inte belastas av förbruknin­gen av stora vattenmäng­der åt gången.

Nästa år vill vattenförs­örjningsve­rket också fortsätta installati­onen av fjärrläsba­ra vattenmäta­re. Totalt behövs 1 300 stycken, av vilka en del redan har skaffats och installera­ts i år. 50 000 euro per år förelås för de kommande två åren.

Det främsta syftet med att installera fjärrläsba­ra vattenmäta­re är att göra fakturerin­gen exaktare och rättvisare. Tekniska nämnden räknar med att kommunen nu mister inkomster för 80 000 kubikmeter vatten om året. Det kan motsvara så mycket som 400 000 euro, enligt beräkninga­r som kommunen gjort.

Ny vattenledn­ing byggs nästa år

I förslaget för vattenförs­örjningsve­rkets investerin­gar för nästa år är den största anslutning­en av bostadsomr­ådet i Pickala till det kommunala nätet. 800 000 euro viks för projektet som nästan har planerats klart. I somras ordnades en informatio­nskväll om planerna för invånarna, som var missnöjda med placeringe­n av en pumpstatio­n i Pickala.

– Vi har ändrat planerna enligt diskussion­erna. Pumpstatio­nen är flyttad. Vi räknar med att planeringe­n blir klar under hösten så att vi kan upphandla projektet vid årsskiftet, säger byggchef Ilmari Viljanen.

Efter nästa år slutar Prysmians fabrik att leverera vatten till husbolagen vid Kabelvägen och Bergbacken. För projektet reserverad­es 600 000 euro redan i årets budget, men av den summan har bara planerings­kostnader förverklig­ats. Största delen av summan flyttas till nästa år.

Totalt föreslår tekniska nämnden i Sjundeå investerin­gar för nästan en och en halv miljon nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland