Västra Nyland

Åbo trånar efter entimmestå­get

En snabb tågförbind­else mellan Åbo och Helsingfor­s har länge varit ett av Åbo stads spetsproje­kt. För skeppsvarv­et Meyer Turku eller tågresenär­erna på Kuppis tågstation är det så kallade entimmestå­get däremot ingen hjärtesak.

- SPT-MIKAEL PIIPPO vnred@vastranyla­nd.fi

En snabb tågförbind­else mellan Åbo och Helsingfor­s skulle vara en trevlig bonus – men den nuvarande förbindels­en fungerar också fint. Det säger några tågresenär­er på Kuppis tågstation i Åbo.

– Jag tar hellre tåget än kör bil. På tåget kan jag jobba medan jag reser men i bilen kan jag högst tala i telefon, säger Marja Huhtala som jobbar inom it-branschen och som varit på arbetsresa i Åbo.

För tillfället tar tågresan mellan Åbo och Helsingfor­s knappt två timmar. Huhtala är nöjd med förbindels­en men konstatera­r att snabbare tåg skulle kunna göra tågtrafike­n mer lockande för folk som i dag väljer bilen som färdmedel.

– Då skulle det vara ännu lättare att åka hit och man skulle kanske inte ens behöva använda en hel arbetsdag till besöket, säger hon.

Nästa: Karis

Karisbon Jussi Konttinen är inne på samma linje som Huhtala. Han gillar också att åka tåg eftersom han kan utnyttja restiden. Konttinen studerar allmän litteratur­vetenskap vid Åbo universite­t och på tåget kan han till exempel bläddra i sina kursböcker.

– Jag har nyligen börjat studera och tågresan på ungefär en timme passar mig bra, säger Konttinen som valt att bo kvar i Karis för att kunna vara nära sina barn som bor på samma ort.

– En snabbare tågförbind­else skulle innebära att mina resedagar blir lite kortare, vilket naturligtv­is skulle vara trevligt, men det här passar mig också riktigt bra.

Det är å andra sidan möjligt att alla tåg mellan Åbo och Helsingfor­s inte stannar i Karis om den snabbare förbindels­en blir av.

Snabbare tåg, fler turister?

Åbo stad har trånat efter en snabb tågförbind­else till och från Helsingfor­s redan i flera år. I en intervju för SPT i mars konstatera­de Åbo stadsdirek­tör Minna Arve att entimmestå­get mellan städerna är ett av Åbos spetsproje­kt.

Också stadens turistdire­ktör Anne-Marget Hellén ser stora fördelar med en förkortnin­g av restiderna till och från huvudstads­regionen.

– För oss skulle det vara väldigt viktigt, till exempel med tanke på Finnairs direkta flygförbin­delser till Asien. Vi försöker få stopover-resenärer att stanna i Finland i några dagar, och då är det viktigt att de enkelt kan ta sig till Åbo, säger Hellén.

– Om man till exempel bara har en dag tid och vill komma på en konstutstä­llning till Åbo kan restiden vara avgörande för beslutet om man väljer att åka eller inte.

Få pendlar till Åbovarvet

Skeppsvarv­et Meyer Turku i stadsdelen Perno i utkanten av Åbo har cirka 1 900 anställda och dessutom en hel del underlever­antörer. Enligt uppskattni­ngar besöks varvet dagligen av ungefär 3 800 personer.

För varvet är en snabb tågförbind­else mellan Åbo och Helsingfor­s ändå ingen hjärtesak. Åbovarvets kommunikat­ionschef Tapani Mylly säger att endast en väldigt liten del av varvets anställda pendlar till arbetet.

– Vår orderbok sträcker sig så långt in i framtiden att vi vill rekrytera människor för en längre tidsperiod. Vi vill uppmuntra folk till att flytta till Åbotrakten och skapa en relation till det här landskapet. Det går naturligtv­is att pendla också, men det är få som gör det, säger Mylly.

Järnvägens betydelse är förhålland­evis liten också för Åbovarvets materialtr­ansporter. Enligt Mylly är det endast stål som fraktas med tåg. Största delen av materialet som kommer till varvet från andra delar av Finland fraktas med långtradar­e.

Mylly påpekar ändå att Åbovarvet har ett stort nätverk av samarbetsp­artner i huvudstads­regionen och konstatera­r att en snabbare tågförbind­else skulle förkorta arbetsreso­rna för en del anställda. Om representa­nter för varvet ska åka utomlands på arbetsresa tar de ofta flyget redan i Åbo och fortsätter sedan från Helsingfor­s-Vanda flygplats.

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ?? TAR GÄRNA TÅGET. Jussi Konttinen bor i Karis och studerar i Åbo. Han tycker att den nuvarande tågförbind­elsen fungerar bra.
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO TAR GÄRNA TÅGET. Jussi Konttinen bor i Karis och studerar i Åbo. Han tycker att den nuvarande tågförbind­elsen fungerar bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland