Västra Nyland

Jämnt genrep inför serien

Det krävdes två förlängnin­gar, men till slut tog sig BK-46:s handbollsd­amer till semifinal i cupen. Onsdagens kvartsfina­l mot Sjundeå IF slutade 36–35. På söndag möts lagen på nytt då FM-serien kör i gång.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

BK-46 och Sjundeå IF inledde nu säsongen på allvar med att spela en kvartsfina­l i cupen i Karis på onsdag kväll. Extra intressant var matchen eftersom just de här två lagen också möts i FM-ligans premiär på söndag. Enda skillnaden är att man då spelar i Sjundeå.

BK förde spelet i första halvlek och ledde med 16–12 i paus. I andra halvlek steg SIF raskt till underläge 19–18 och efter det följdes lagen åt.

Till slut blev det 27–27 och förlängnin­g 2x5 minuter. Under de första fem minuterna åstadkoms ett enda mål genom BK:s Mathilda Sandblom. Efter paus hade BK redan chansen, men två mål av Valeria Kirillova lyfte SIF till 31–31 och en ny förlängnin­g.

Där sågs sedan avgörandet. BK ledde med 35–33, men SIF kom i kapp till 35–35 då en minut återstod. Mathilda Sandblom blev sedan den stora matchhjält­en med sitt 36–35.

Spännande lag

BK har ett intressant lag i år och speciellt på backsidan har man alternativ. Inte minst Erica Gustafsson är ett spännande tillskott. Mot SIF steg också Mathilda Sandblom fram tillsamman­s med yttern Nicolina Fredriksso­n.

– I dag nådde vi nog inte vår nivå, men det var skönt att vi kunde reda upp saken, sade BK-tränaren Mathias Lindén.

SIF spelade ojämnt, men bättrade på efter hand. Madeleine Lindholm var viktig i första halvlek, medan Daria Kaganets kom i gång efter paus. Valeria Kirillova tog sedan hand om målskyttet efter det.

– Vi gjorde mycket bra, men orkade inte riktigt fram, sade SIF-tränaren Taavi Tibar.

Möte igen

BK är därmed klart för semifinal i cupen, medan SIF gjort sitt på den fronten för den här gången. Samtidigt har SIF chans att ta en snabb revansch då lagen alltså möts på nytt i FM-ligans premiär på söndag.

– Det blir intressant att mötas igen. En stor fråga blir säkert hur snabbt spelarna hinner återhämta sig efter den här långa matchen, sade Tibar.

– Det blir säkert en jämn match igen. I dag var vi litet nervösa, så det kan vara nyttigt att vi har den här segern i bakfickan när vi kommer till Sjundeå. Jag tror att det kan bli litet lättare att spela ut nu, sade Lindén.

Nytt seriesyste­m

Damernas FM-serie avgörs nu i en ny form med sex lag efter att Atlas och Åbo IFK hoppade av efter den förra säsongen. På papperet får HIFK gälla som den stora förhandsfa­voriten och man gav också ett formbesked i onsdagens cupmatch mot GrIFK. Där blev det en seger med hela 32–13.

Dicken – som vann onsdagens cupmatch mot div. 1-laget Pickala HD med 27–17 – har tappat en rad viktiga spelare, men lär oberoende bli att räkna med. Att på förhand rangordna kvartetten BK-46, Sjundeå IF, Kyrkslätt IF och Grankulla IFK är inte helt lätt.

– I dag såg det kanske inte riktigt ut så, men vi är väl nog ungefär där vi skall vara. Vi har ett ganska bra läge i truppen, sade Mathias Lindén efter cupmatchen.

– Ser man på dagens match är vi kanske till och med litet före i tidtabelle­n. Det är klart att vi har en ganska smal trupp. Men å andra sidan har vi flera spelare som kan stiga fram och ta ansvar, sade Taavi Tibar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland