Västra Nyland

Nu borde BK alltså vinna tre matcher av tre, medan man hittills vunnit tre av nitton.

- Skribenten är sportredak­tör.

Det är länge sedan så mycket stått på spel för den västnyländ­ska fotbollen som det gör i morgon lördag. Ekenäs IF spelar i division 1 en bortamatch mot KPV i Karleby som kan öppna ligaporten ännu mera.

Samtidigt spelar BK-46 i division 2 en ödesmatch i Åggelby. En seger mot KäPa är egentligen det enda som gäller – en förlust kan i värsta fall betyda att degraderin­gen till division 3 redan på lördag kväll är ett faktum för Karislaget.

QBK-46 ligger riktigt risigt till i division 2, zon B. Med tre matcher kvar att spela har BK fjorton poäng och är sist i serien. Framför sig på nitton poäng har man trion FC Kiffen, HIFK/2 och HJS. Tavastehus­laget HJS ligger just nu ovanför nedflyttni­ngsstrecke­t, medan lördagens BK-motståndar­e KäPa har tjugo.

Så det finns ett och annat berg att bestiga. Den verkliga BK-niten på lördag skulle vara att man förlorar mot KäPa och att HJS Akatemia samma dag vinner borta över KaaPo. Då skulle BK:s degraderin­g till division 3 redan nu vara ett faktum trots att ännu två omgångar av serien återstår. Då hjälper det inte att två av huvudkonku­rrenterna – HIFK/2 och Kiffen – spelat en match mera i nuläget.

QVinner BK däremot över KäPa lever ännu hoppet inför de två avslutande matcherna mot MuSa (hemma) och Kiffen (borta). Matchen mot Kiffen i slutet av september kan i teorin bli helt avgörande, men faktum är att väldigt många resultat skall gå BK:s väg för att chansen då ännu skall finnas.

För BK finns det nu egentligen inget annat göra än att vinna sina matcher. Då stiger man till 23 poäng och det kan räcka till. Eventuellt.

Å andra sidan är inte oddsen på något sätt de bästa. Nu borde BK alltså vinna tre matcher av tre, medan man hittills vunnit tre av nitton. Dessutom kan BK:s motståndar­e i nuläget alla ha mycket att spela för.

QSå mycket talar dessvärre för att BK nästa år återfinns i division 3. Att falla ur en serie är förstås ingen katastrof, men varför säsongen blev så här svår kan diskuteras. Truppen förändrade­s kraftigt både på och utanför planen inför säsongen och också under seriens gång har spelare kommit och gått.

Men tiden verkar inte ha räckt till för att skapa ett samspelt lag. Några enskilt riktigt fina matcher har inte varit tillräckli­gt.

Dessutom har BK inte haft flyt så det stör – av elva förluster hittills är sju med ett mål. Redan några segrar till där skulle ha gett ett helt annat utgångsläg­e inför slutspurte­n.

QOckså i Ekenäs kan det bli seriebyte, men då i en helt annan riktning och då skulle vi tala om en av de största skrällarna i finländsk fotboll genom tiderna. För handen på hjärtat – hur många trodde att EIF hade ett avancemang i ligan helt i egna händer när sex matcher återstår att spela?

De senaste veckorna har det mesta handlat om helt andra saker än själva spelet, men nu är det hög tid att rikta blickarna mot fotbollspl­anen i stället. Faktum är att otroligt mycket står på spel under de tre följande omgångarna.

Serieledan­de EIF med 39 poäng spelar då i tur och ordning borta mot tvåan KPV (37), hemma mot trean HIFK (36) och hemma mot sexan Jaro (30) som sin något blygsamma tabellplac­ering till trots är seriens mest formstarka lag.

Jakobstads­laget har en lång väg upp till täten, men segarna i de två senaste omgångarna över KPV och HIFK talar sitt tydliga språk. Jaro har dessutom ett jämförelse­vis lätt slutprogra­m, medan topplagen kommer att tappa poäng åtminstone mot varandra.

QFörst ut är för EIF lördagens bortamatch mot KPV och den kan bli en riktig vattendela­re. EIF fick i söndags inkassera sin första förlust på tre månader och nu gäller det att komma igen efter det.

Att förlora är förstås aldrig bra, men var det någon match Ekenäslage­t skulle förlora i det här skedet av säsongen var det kanske just den i söndags i Jyväskylä. Alla sviter tar någon gång slut så i det avseendet var det en bara en tidsfråga när förlusten kom.

Noll poäng från Jyväskylä behöver inte heller påverka toppstride­n i någon avgörande mån. Betydligt mera står på spel i sexpoängsm­atcherna mot KPV och HIFK. Där kan ligadörren slås upp på vid gavel.

EIF kommer oberoende att göra sin bästa division 1-säsong genom tiderna. Om det blir ligaspel är en annan sak, men de i här lägena skall man nog ta till vara chansen när man får den. Det är inte sagt det kommer en ny.

Q

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland