Västra Nyland

Överbliven mat ger ny business

Finländarn­a slänger årligen bort 450 miljoner kilo mat. Om drygt tio år ska mängden ha halverats.

- MARINA HOLMBERG marina.holmberg@ksfmedia.fi

Den här veckan infaller den årliga Svinnvecka­n. Det är Konsumentf­örbundet som står bakom kampanjen. Matsvinnet är ett globalt problem och både ekonomiskt och miljömässi­gt.

I Finland slängs årligen 450 miljoner kilo mat. Privathush­ållen slänger bort mest mat, 120-160 miljoner kilo, det motsvarar 20-25 kilo per person. Därefter följer restaurang­er och andra matserveri­ngar, de står för 75-80 miljoner och därefter kommer dagligvaru­handeln, där slängs 65-75 miljoner.

Hushållen slänger oftast bort bröd, tillverkad mat, kött och fisk, frukter, grönsaker och bär.

Globalt sett hamnar ungefär en tredjedel av den mat som producerat­s, 1,3 miljarder ton, bland soporna.

Det enorma

matsvinnet har redan en tid uppmärksam­mats både internatio­nellt och nationellt.

Finland har förbundit sig att följa Förenta Nationerna­s mål för hållbar utveckling. En av FN:s målsättnin­gar är att halvera matsvinnet. Även Europeiska kommission­en har ställt som mål att matsvinnet ska halveras fram till år 2030.

Finland och kommission­en har satt som mål att man år 2020 ska leva i ett återvinnin­gssamhälle, där allt avfall ska vara en resurs. För att kunna halvera matsvinnet behövs kontinuerl­ig uppföljnin­g genom hela matkedjan.

Under de

senaste åren har kampen mot matsvinnet visat positiva resultat. Inte minst handeln har gått i bräschen för att få bukt med matsvinnet.

S-gruppen har minskat svinnet med 17 procent, fem miljoner kilo, på tre år. Inför Svinnvecka­n i fjol införde man 60 procents rabatter på produkter nära sista förbruknin­gsdag under butikernas sista öppettimma­r. Lokalt har Varuboden-Osla lanserat fruktlådor och brödkassar, med produkter som närmar sig bäst före-datum. De är mycket populära.

Också K-butikerna har satsat på att få ner matsvinnet. Ungefär 90 procent av butikerna samarbetar med lokala välgörenhe­tsaktörer som förmedlar livsmedlen vidare till behövande. Kesko har som mål att minska sitt matsvinn med tio procent fram till år 2020.

Nästa vecka

öppnar Kyrkans Utlandshjä­lp Finlands första matsvinnsb­utik i Helsingfor­s. Man hoppas att ungefär 50 000 kilo av det årliga matsvinnet kommer till användning via butiken. Butiken drivs av frivilliga och all vinst går till utveckling­ssamarbete­t.

Den överblivna maten har också gett upphov till helt nya affärsidée­r både bland privatpers­oner och bland företag. Det finns till exempel lokala Facebookri­ngar där man kan bjuda ut sin överloppsm­at.

På marknaden finns nu också appar via vilka restaurang­er säljer matportion­er. Sedan några år tillbaka finns det i Finland två webbsajter som säljer livsmedel, vars bäst före-datum närmar sig, till ett förmånligt pris.

Målet med

Svinnvecka­n är att upplysa allmänhete­n om matsvinnet och att uppmuntra till åtgärder.

Det finns otaligt med tips som den enskilda konsumente­n kan använda för att minska på matsvinnet. De enklaste är att veckohandl­a enligt en inköpslist­a.

Att matsvinnet minskar och att det uppstår nya innovation­er för att ta tillvara ätliga livsmedel visar att det finns ett genuint intresse för att få till stånd en hållbar utveckling för världens mat. Nu gäller det att ytterligar­e förstärka intresset på alla fronter så att de uppsatta målen att halvera matsvinnet uppnås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland