Västra Nyland

Ny musik och kända visor på pianoafton

- JANNIKA LINDÉN

Kompositör­en, producente­n och musikern Thomas Enroth är aktuell med en serie konserter i höst. Det är hans första soloprojek­t någonsin.

Thomas Enroth (bilden) hade egentligen tänkt vara ledig för att skapa ny musik under hösten, men det blev inte så.

– Efter Skymning Gryning var tanken att ta en paus, men jag kände att jag vill fortsätta på samma spår lite till, så jag sköt fram min ledighet till efter jul, säger han.

I stället har konsertser­ien Flyttfågel­n tagit form. Det är en pianoafton med instrument­al musik, till största delen komponerad av Thomas Enroth men med inslag av kända finlandssv­enska visor som Höstvisan och Plocka vill jag skogsviol.

Oratoriet Skymning Gryning som Enroth skrev tillsamman­s med Thomas Lundin till Finlands 100-årsjubileu­m blev en succé. Pianoafton­en Flyttfågel­n är besläktad med oratoriet, men med en stor skillnad – konserten innehåller ingen sång. I stället spelar sex musiker från symfoniork­estern Orchestra Aurora Finlandica och Enroth själv på piano det som på affischen beskrivs som ”En rörande resa genom livet”.

Pianoafton­en innehåller musik varvat med historier om hur styckena kommit till.

– Kvällen är en kompott av vad jag gjort hittills. Jag binder samman den folkliga musiken med klassisk musik, säger Enroth.

Under kvällen spelas också låtar från den nya skivan som Thomas Enroth gett ut.

Det är en utmaning att locka publik så det går ihop ekonomiskt då man framför endast instrument­al musik.

– Jag vill ge publiken en mäktig och stor upplevelse. I en stressig tid kan det vara skönt att bara sitta och lyssna till musik.

Thomas Enroth har varit van att vara lite i skymundan under framträdan­dena vid sitt piano eller sin flygel. Nu kommer han för en gångs skull att befinna sig längst fram på scenen.

Kulturhuse­t Karelia, Ekenäs, fredagen den 28 september klockan 19, Hangö stadshus festsal, torsdagen den 11 oktober klockan 19.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland