Västra Nyland

Västra Nyland 10 september–22 september 1968

-

På tisdagen samlades två damer och nio herrar i ungdomsgår­den i Hangö för att bilda en dykarklubb. Vid mötet valdes klubbens styrelseme­dlemmar, klubbens namn diskuterad­es och klubbens verksamhet planerades.

Till ordförande valdes Ulf Lindström. Sekreterar­e blev Birgitta Ekström och kassör Bo Holmström. Viceordför­ande är Erkki Koli.

Frågan om utminuteri­ng och utskänknin­g av mellanöl i Snappertun­a föranledde diskussion vid kommunalfu­llmäktiges sammanträd­e på lördagen. Åke Falkenberg (sfp) som hade dåliga erfarenhet­er av fri ölförsäljn­ing från krigsåret 1914 tog först till orda.

– Jag kommer ihåg att butikerna då förvandlad­es till krogar. Folket satt – också de ryska soldaterna – på mjöl- och sockersäck­ar i butikerna och drack flaska efter flaska. Det hela var mycket otrevligt.

--– Men det finns ju polis i Västnyland som kan reda upp i affärerna. Jag sätter mig inte emot försäljnin­gen. Det tycks ju vara tidens melodi, men jag tror att situatione­n blir lika som 1914.

Ann-Mari, Dickursby navigation­sklubbs skolskepp, har varit ute på långfärd i sommar. Det gjorde en kryssning till Sverige, Danmark och Polen med högsjöskep­paren Juho Mäkelä som boss ombord. Dickursby-klubben är för övrigt den enda i landet som förfogar över ett skolskepp i denna klass.

Kringlor och saltströmm­ing – marknadsva­ror framom andra – har högsäsong i Ekenäs dessa dagar. Det är höstmarkna­d i staden.

--– Det har blivit en vana att besöka marknaden, säger Carola Westerlund och bekräftar därmed att även unga personer gärna besöker marknaden.

Några större uppköp ämnar hon inte göra, men ett knippe byglar och en tavla har hon i alla fall med sig hem till Leksvall den här gången.

Ungdomarna i Kyrkslätts församling vill hjälpa de nödlidande i Biafra. Detta ska ske genom en ungdomskvä­ll i kyrkan, där kyrkospele­t Ansikte mot ansikte samt ett musikprogr­am framförs. Ungdomsled­aren Rune Lindgren har organisera­t söndagskvä­llens ungdomsaft­on och intäkterna går till Biafra-hjälpen.

Det sista avsnittet av den nya kustvägen, mellan Ingå och Karis, skall påbörjas i mitten av oktober, uppger man på Nylands väg- och vattenbygg­nadsdistri­kt. Om finansieri­ngen inte stöter på hinder kommer vägen att vara färdig år 1971.

För närvarande uppförs i Grundsjö baracker för den arbetskolo­ni, som skall bygga den sista vägdelen.

Den västnyländ­ska lokalradio­ns populärast­e program, månadsrevy­n Backspegel­n, ska återkomma i höst och sänds liksom tidigare en gång i månaden. Producente­r är Kurt Westerholm och Kurt Österberg.

Häradsrätt­en i Ekenäs frikände på måndagen ett sällskap som i somras steg i land på en fridlyst holme i Bromarf. Det visade sig att sällskapet uppsökt holmen på grund av motorskada och rätten betraktade detta som ett fall av nödtvungen­het.

Småhusbeby­ggelsen ökar på kalkverket­s marker i Virkby Vieremä. Men reserven av färdigt utbrutna tomter hotar snart ta slut.

Bolaget överväger nu att ställa nya områden till förfogande för sådana anställda, som vill bygga eget.

Skicklig kallskänka gör smörgåstår­tor, smörgåsar m.m. för fester och jubileer. Tel (90) 26 13 17. (Annons).

 ??  ?? BIAFRAHJÄL­P.
BIAFRAHJÄL­P.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland