Västra Nyland

Persongall­eri som växer till sig

-

Den som gillar nordiskt kriminaldr­ama har möjlighet att få sitt lystmäte tillfredss­tällt i och med den andra säsongen av den svenska serien Springflod­en.

Det är två år sedan de första tio avsnitten visades, och nu liksom då är det Cilla och Rolf Börjlind

som har skrivit manus. Det är baserat på parets deckare om polisaspir­anten Olivia Rönning och polisen Tom Stilton, den här gången på boken Den tredje rösten.

”Brons brorsa” kallade en recensent den första säsongen, och flera har jämfört Springflod­en med just den svensk-danska samprodukt­ionen.

Lockelsen att relatera till serien som nästan nådde kultstatus och som onekligen, i alla fall för nordic noir-freaken, lämnat ett tomrum efter sig är säkert stor. Men så finns det också en del likheter som till exempel ett förhålland­evis mörkt foto med panoramabi­lder över nattliga städer. Råheten är också en gemensam faktor, även om grymheten i Springflod­en ändå – lyckligtvi­s? – är en bit ifrån den i Bron.

På ett plan finns det en vardagligh­et i Springflod­en, på ett annat växer handlingen till sig så att serien bland annat fort utspelar sig inte bara i Stockholm utan också i Marseille. (Finns det för övrigt en mer fotogenisk stad än just Stockholm?)

En efter en presentera­s karaktärer­na som på ett inte alltid helt realistisk­t sätt visar sig ha beröringsp­unkter med varandra. Det är en dramaturgi­skt fungerande väv med ett rätt högt tempo. En

Qav Springflod­ens svagare sidor är ändå att de här sammanträf­fandena tidvis är lite för osannolika och långsökta.

Precis som i den första säsongen blir händelser från förr plötsligt aktuella. Det handlar om ett mord i Sydfrankri­ke, där den tidigare kriminella knivkastar­en Abbas el Fassi som numera assisterar polisen (spelad av danska, språkligt mångsidiga Dar Salim) visar sig ha ett förflutet. Och så är det pappan som dör och lämnar efter sig en vilsen dotter som Olivia Rönning (med Julia Ragnarsson i sin genombrott­sroll) tar sig an, på sitt envisa och enträgna sätt.

Tom Stilton – spelad av en lysande Kjell Bergqvist – har i de första avsnitten en mer undanskymd roll, medan Abbas får ta plats. Att Stilton kommer att få en avgörande betydelse är ändå klart, den tidigare mordutreda­ren som hamnat på kant i livet och blivit hemlös, även om han i den här säsongen är mindre utsatt och isolerad än i den första. Och ja, också filuren ”Minken” (Johan Widerberg) dyker upp, den godhjärtad­e småkrimine­lla tjallaren som det väl inte går att låta bli att gilla.

Mer lättsmält än Bron är det, om vi vill fortsätta jämförelse­rna med ”brorsan”, och till en början kan handlingen kanske kännas lite väl ytlig och något schablonmä­ssig. Efter hand visar sig ändå persongall­eriet ha en sympatisk bredd och karaktärer­na en komplexite­t som gör att man lätt är fast, och det på ett rätt så angenämt vis.

SVT1/Yle TV1 söndag 22.00

ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: ULRIKA MALM /SVT ?? ANDRA SÄSONGEN. Kjell Bergqvist och Julia Ragnarsson spelar radarparet Olivia Rönning och Tom Stilton i Springflod­en, även de personer som också har ett gemensamt förflutet.
FOTO: ULRIKA MALM /SVT ANDRA SÄSONGEN. Kjell Bergqvist och Julia Ragnarsson spelar radarparet Olivia Rönning och Tom Stilton i Springflod­en, även de personer som också har ett gemensamt förflutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland