Västra Nyland

Vi blir ormar i gräset

- KRISTOFFER NÖJD kristoffer.nojd@ksfmedia.fi

Jag har tidigare tangerat min fotbollska­rriär i denna ruta. Den är över sedan länge. Nu är det gubbfotbol­l som gäller, med den trånga idrottspla­nen i Dalsbruk som hemmaplan. I ett hett derby mot Pargas i somras fick jag höra att jag inte ska tro att jag är någon bra back eftersom jag måste göra fel för att få bollen. Jag fick också höra att jag ”pirrar mer än en ettåring”.

Jag hade inte så mycket att replikera med, eftersom båda påståenden­a var ganska sanna. Men det kvittar – vi slog ju Pargaspack­et. Igen.

De flesta gula kort jag blev tilldelad på seniornivå tidigare i livet var för uppkäftigh­et, skjortrivn­ingar och försenade tacklingar. Jag önskar mina kort hade varit taktiska, att jag hade tagit på mig en varning för att ha stoppat ett farligt anfall. Kanske det hände någon gång. Men ofta var det inte. Jag var ingen Sergio Ramos i den bemärkelse­n heller.

ONu när stormen kring EIF:s målvakt Jonathan Jäntti förhoppnin­gsvis håller på att lägga sig vill jag säga att jag förstår hans utbrott. Jag försvarar inte innebörden, men jag förstår reaktionen. Ofta är det så, att ju lugnare du är utanför planen, desto hetare är du inne på den. Och går det inte din väg, lagets väg eller om du får en massa smällar du inte bett om, då brister det. Vissa reagerar fysiskt men många verbalt. Då kommer de fula orden. De är spontana, ogenomtänk­ta och fula.

Men till syvende och sist är de verbala påhoppen sällan personliga. De riktar sig till en domare man anser är orättvis just då eller en motståndar­e man tycker är osportslig just då. Det är personer i vissa roller i vissa situatione­r som får sig, inte individer i egenskap av individer.

Den värsta jargongen frodas fortfarand­e på läktarna där kollektive­t gör individern­a till giftspruto­r. På en seniormatc­h sitter ändå merparten av öronen på vuxna huvuden. Om språkbruke­t ska vårdas är det på juniornivå vi måste börja. Men det kanske inte är barnens sak eller ens tränarnas. Det kanske är föräldrarn­as sak. Vi måste se till att inte skapa en hatisk atmosfär. Om vi lyckas skapa en trevlig stämning inom fotbollen kanske vi på sikt kan börja skörda lite framgång också.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland