Västra Nyland

Skolornas personal blir dyrare

-

I förslaget till budget för den svensksprå­kiga utbildning­en i Raseborg har personalko­stnaderna ökat med cirka 480 000 euro jämfört med årets budget.

Personalko­stnaderna är den största utgiftspos­ten i budgeten för den svensksprå­kiga utbildning­en. Personalko­stnaderna uppgår till cirka 12,4 miljoner och är knappt 12 miljoner euro i årets budget. Grundskolo­rnas del av kakan är 10,6 miljoner (10,2 miljoner euro 2018).

Ökningen av personalko­stnaderna beror bland annat på allmänna löneförhöj­ningar och inrättande­t av en så kallad Jopoklass i Ekenäs högstadies­kola. Klassen erbjuder flexibel grundlägga­nde utbildning för elever som underprest­erar, har hög frånvaro och låg studiemoti­vation.

Övriga faktorer som påverkat personalko­stnaderna är inrättande av svensk undervisni­ngschefstj­änst och bevarandet av småskolorn­a.

Den 13 november i fjol beslöt fullmäktig­e enhälligt att avstå från att stänga Västerby, Snappertun­a och Klinkbacka­n koulu såsom man beslutat i juni 2016.

Att ha två undervisni­ngschefer igen blev aktuellt i och med detta beslut, eftersom servicestr­ukturen bevarades.

En annan följd av beslutet var att samarbetsf­örfarandet från april 2016 inte verkställd­es. Resultatet från samarbetsf­örhandling­arna var att bildningss­ektorns personal skulle minska med åtta personer inom den grundlägga­nde utbildning­en och ett årsverke inom administra­tionen, vilket alltså inte skedde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland