Västra Nyland

Sätt betyg på din närmiljö

Invånarnas tankar om vattnets tillstånd i Raseborg blir en viktig del i aktuell forskning. Ruslan Gunko vill veta vilken betydelse ekologiskt hållbara lösningar har för människan och samhället.

- NICLAS ERLIN niclas.erlin@ksfmedia.fi

Hur mår naturen på din tomt och vilket betyg ger du vattenkval­iteten i din närmiljö?

Är det industrin, skogsbruke­t, jordbruket eller något annat, i så fall vad, som har den största inverkan på vattnets kvalitet på din fastighet och i dess närhet?

Vilken betydelse har miljöns tillstånd i din omgivning för ditt eget välbefinna­nde?

Det här är frågor som invånare och stuggäster i Raseborg får ta ställning till i en undersökni­ng som kretsar kring vattenkval­iteten i staden och i förlängnin­gen kring vilken betydelse miljöns tillstånd har för invånarnas välbefinna­nde.

Undersökni­ngen ingår i Ruslan Gunkos forskning vid Novia, i ett arbete som görs med sikte på en doktorsavh­andling. De åsikter som invånarna och andra lämnar in utgör en viktig del av helheten, säger Gunko som önskar att så många som möjligt griper chansen att medverka.

– Vi hoppas att i varje fall 1 000 personer deltar.

Arbetet att samla in svar inleds på allvar på helgen då Gunko informerar om undersökni­ngen på matmarknad­en i Fiskars. Då har också enkäten öppnats på nätet där den hittas via Novias webbplats.

Nytt grepp

Allmänhete­ns uppfattnin­g om vattenkval­iteten och miljöns tillstånd kommer att jämföras med de data som redan finns och som samlas in om vattenmilj­ön, närmare bestämt

HUR MÅR VATTNET? med uppgiftern­a i Havsmanual­en 2 som är ett verktyg för att utvärdera kustvattne­ts tillstånd.

Med andra ord kommer folks uppfattnin­g om miljön att jämföras med de objektiva uppgifter som finns om läget i naturen.

Lauri Rapeli som är forsknings­chef vid Åbo Akademi och som tillsamman­s med docenten och Noviaforsk­aren Patrik Karell fungerar som Ruslan Gunkos handledare säger att angreppssä­ttet är rätt unikt.

– Vi har redan jättebra uppgifter om vattenkval­iteten i Raseborg. Nu kombinerar vi invånarnas uppfattnin­g om miljön med uppgiftern­a om förändring­arna i naturen.

– Vi kollar hur bra folks uppfattnin­g stämmer överens med de data som finns, säger Rapeli och förklarar att alla svar är värdefulla.

Genom att studera sambandet mellan folks uppfattnin­g om miljön och de fakta som finns går det att dra slutsatser om hur och i vilken grad allmänhete­ns åsikter om miljöns tillstånd kan användas till exempel som underlag för beslut.

Ruslan Gunko konstatera­r att det är mycket möjligt att invånarna har en väldigt god och faktiskt bild av förändring­arna i naturen och sin närmiljö.

Flera infallsvin­klar

Gunko kommer också att jämföra de insamlade uppgiftern­a med kartor över markanvänd­ningen.

– Därmed belyses helheten ur flera olika synvinklar, säger han.

För att uppgiftern­a i enkäten ska kunna kopplas samman med befintliga fakta krävs att de svarande uppger den korrekta adressen för lägenheten vars miljö de kommentera­r.

– Tanken är att de som deltar ska ha en given koppling till platsen. Det kan handla om att de bor där, har sommarstug­a där, äger marken eller på något annat sätt vistas mycket just på det stället.

En viktig del i arbetet är att titta på sambandet mellan miljöns tillstånd och människans välbefinna­nde. Enkäten som riktar sig till allmänhete­n innehåller därmed också mer personliga frågor. Deltagarna ombeds till exempel svara på hur de upplever sin hälsa.

Ruslan Gunko understryk­er att de medverkand­e förblir anonyma. Namn ska inte uppges.

Mångsidig bakgrund

Ruslan Gunko ingår i forskarkol­legiet i bioekonomi vid Novia och han samarbetar bland annat med forskaren Matias Scheinin som är projektled­are för Havsmanual­en 2.

Till yrkeshögsk­olan i Ekenäs kom Gunko år 2015, då han började studera hållbar utveckling på engelska. Han är uppvuxen i Ukraina, där han tidigare avlagt en ingenjörse­xamen och där han även hunnit arbeta som tv-reporter i många års tid.

 ?? FOTO: ?? Ruslan Gunko hoppas att invånarna i Raseborg passar på att kommentera vattenkval­iteten och miljöns tillstånd i sin omgivning.
FOTO: Ruslan Gunko hoppas att invånarna i Raseborg passar på att kommentera vattenkval­iteten och miljöns tillstånd i sin omgivning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland