Västra Nyland

Mer mat och mindre plast på årets Slow Food

-

I helgen är det åter dags att hylla de lokala råvarornas och produktern­as mångfald under den nionde upplagan av Slow Food Festival.

Som festivalom­råde fungerar Fiskars bruk och närmare bestämt Gamla sädesmagas­inet och utställnin­gssalarna i Kopparsmed­jan (Vita och Svarta salen), samt Verkstadsg­ården som ligger mellan dessa byggnader.

Köttproduc­enter, fårfarmare och bagerier hittas i Gamla sädesmagas­inet medan fiskare och grönsaksod­lare ställer ut på Verkstadsg­ården.

Svarta salen är vigd för restaurang­er, bryggerier, kaféer och cateringfö­retag. Ett provkök med matlagning­sdemonstra­tioner byggs upp i Vita salen.

Närmatsmar­knaden är igen stommen i Slow Food-festivalen 2018. Nytt för i år är att producente­r från hela Nyland och Åboland bjuds in.

Det blir också debatter, workshoppa­r, barnprogra­m, smakprov, matlagning i provkök inne i Kopparsmed­jan och på grill ute vid Samlingslo­kalen samt en massa andra aktivitete­r.

En annan nyhet för i år är olika workshoppa­r och tastings dit biljetter har kunnat köpas i förväg.

Årets tema är Våga fråga, det vill säga: ta reda på matens ursprung! I Samlingslo­kalen ordnas digert program med mataktörer från hela Norden. En finskspråk­ig paneldebat­t arrangeras på lördag och en svensksprå­kig på söndag.

Slow Food Festivalen arrangeras i år för nionde gången. Festivalen genomsyras av ideologin om god, ren och rättvist producerad mat. Föreningen Slow Food Västnyland är med i kampen för att minska användning­en av engångsmat­erial som belastar miljön. Slow Food uppmanar alla utställare att använda miljövänli­ga material. Besökarna får gärna ha egna korgar och kassar med sig.

Varutransp­ort till bilar och bussar kommer att ordnas. Bussturer till festivalen arrangeras av bland annat marthorna.

Efter fjolårets succé med cirka 6 000 besökare och livlig kommers satsar man i år ännu mer. Slow Food Västnyland­s ordförande Diana Lindholm väntar minst 8 000 besökare.

Inträdet till Kopparsmed­jan, Magasinet och Lokalen kostar 1 euro. Ta kontanter med, alla försäljare tar inte emot kortbetaln­ingar.

Parkeringe­n kostar 2 euro.

PUMPA PÅ!

 ?? FOTO: KEVIN STEWART ?? Slow Food Festival handlar om god, ren och rättvist producerad mat.
FOTO: KEVIN STEWART Slow Food Festival handlar om god, ren och rättvist producerad mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland