Västra Nyland

Vem ska äga ditt vatten?

- Lauri Rapeli Lauri Rapeli är forsknings­chef vid Åbo Akademi.

Politikern­a i Raseborg funderar på att slå ihop Raseborgs Vatten och Ekenäs Energi. Detta skulle innebära att vattnet som vi använder i framtiden skulle styras av marknadslo­giken, vilket hittills inte varit fallet. Tillsvidar­e har Raseborgs Vatten som uppgift att sköta om vattenförs­örjningen, inte producera vinst. Enligt stadens ledning skulle en fusion leda till ”synergieff­ekter” och till besparinga­r på 300 000 euro. Då blir Raseborg säkert det första fallet i kommunalpo­litikens historia där fusionen mellan två organisati­oner i den här storlekskl­assen lett till sådana besparinga­r, eller besparinga­r över huvud taget.

Om vi däremot tänker på vad som på riktigt kommer att hända är att priset på vattnet kommer att stiga. Ekenäs Energi sköter sig utmärkt, men det är ett företag vars syfte är att skapa vinst åt aktieägarn­a. För tillfället ägs det av staden, men det är ingenting som säger att det är så i all evighet. Om vattnet ägs av ett företag kan vilken som helst privatpers­on eller annat företag i världen i framtiden äga vårt vatten. Din dusch blir en affärsmöjl­ighet.

Som konsument kan du inte heller välja någon annans vatten utan är tvungen att betala precis det pris som ägaren vill ha för sin investerin­g. Enligt FN är vattnet en mänsklig rättighet. Kanske delvis därför har de finländska kommunerna valt att inte sälja bort vattnet. Förutom Jyväskylä, som enligt en mätning från 2017 nu har det dyraste vattnet bland de stora städerna i Finland.

Politik kan ofta verka avlägsen för den vanliga människan, men vattnet är en grundförut­sättning för livet. Nu, bästa Raseborgar­e, har ni er chans att engagera er i den politiska debatten. Det går hur lätt som helst med hjälp av en telefon eller e-post att kontakta stadsdirek­tören och stadsfullm­äktigeleda­möterna och ställa åtminstone de följande frågorna: hur blir vattenförs­örjningen bättre för mig som invånare om fusionen går vidare? Vilket konkret problem löser det? Varför ska någon få tjäna pengar på vattnet över huvud taget?

Din dusch blir en affärsmöjl­ighet.

I politiken dyker det ibland upp förslag, som sedan börjar leva sina egna liv. Snart minns ingen varför förslaget gjordes och vilket problem det skulle lösa. Men vidare ska det för att alla nu tänker så. Jag är illa rädd att snart är vi i det skedet även i den här frågan och när hjulen satts i rullning går de inte längre att stoppa. Så ta fram e-posten och ställ frågorna nu.

Det är klart att det finns aspekter, som eventuellt handlar om kommunalte­kniken, där invånarna inte kan ta lika bra ställning som stadens tjänstemän och politiker. Men grundfråga­n om vem som ska få äga vårt vatten har varenda invånare en tillräckli­g förståelse för. Eftersom stadens ledning utan tvivel endast tänker på alla invånares bästa är jag fullkomlig­t övertygad om att det finns goda motivering­ar – alltså andra än ”synergieff­ekter” – till varför fusionen planeras. Nu är rätt tid att öppet berätta om dem så att även invånarna förstår.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland