Västra Nyland

Erik Johan Ossian Holmberg

- ANNA SVARTSTRÖM journalist och familjebek­ant

Född 29.8.1945

Död 25.9.2018

Erik Holmberg var jordbrukar­en och mångsyssla­ren som enträget arbetade för landsbygde­ns, skärgården­s och Barösunds bästa.

Erik föddes på Bisa på Barölandet i Ingå skärgård som näst äldst i en syskonskar­a på fyra. Efter folkskolan läste han vid lantbrukss­kolan i Västankvar­n, och tog senare över föräldragå­rden. Förutom att han drev jordbruket var han en entreprenö­r som åtog sig de mest varierande uppdrag, mindre som större.

Mångsidigh­eten återspegla­de sig också i hans övriga åtaganden – och de var inte få. Sedan 1976 och ända fram till sin död var han kommunalpo­litiskt aktiv i Svenska folkpartie­t. Han satt i kommunfull­mäktige, i kommunstyr­elsen och var under en lång period ordförande för byggnadsoc­h miljönämnd­en i Ingå.

Han hade också förtroende­uppdrag i bland annat Nylands förbund och Nylands svenska lantbruksp­roducenter.

Erik var inte den som förde kampanj och något behov av att framhäva sig själv hade han inte. Han var en utpräglad sakpolitik­er som verkade med uthållighe­t och stor principfas­thet. Till frågorna som han drev hörde bland annat planering och landsbygds­utveckling och han förde ofta fram vikten av svensk service.

Kärleken till hembygden var stark. Erik var verksam inom ungdomsför­eningsröre­lsen och hörde till dem som grundade Barösunds byaråd på 1990-talet där han var ordförande. Även det uppdraget skötte han med ett praktiskt handlag och tog i där det behövdes.

Under Eriks levnadstid genomgick orten stora förändring­ar. Från att landsvägen tidigare upphört i Fagervik knöts Barölandet i slutet av 1960-talet till fastlandet med en färja, som drygt tjugo år senare blev en broförbind­else. Erik hade inget emot denna utveckling, tvärtom såg han nyttan och möjlighete­rna i den. Att skolan och postkontor­et stängdes var däremot en förlust.

När byns butik var hotad arbetade han starkt för att bevara den, vilket hittills har lyckats bland annat tack vare att byarådet gått in i ett fastighets­bolag och genom emissioner där fast bosatta och fritidsboe­nde tecknat aktier.

Så mycket egentlig fritid hade Erik inte, men den stora hobbyn för honom var jakt, viltvård och jakthundar. Han var jaktledare och ingick in i det sista i det nätverk som på polisens och myndighete­rs uppdrag tar hand om djur som skadats eller förolyckat­s i olyckor. Han var också aktiv inom Ingå fiskeområd­e.

Erik Holmberg dog efter en kortare tids sjukdom. Han sörjs närmast av hustrun Siv samt sönerna Johan, Henrik och Jan-Erik med familjer.

Många, ortsbor som sommargäst­er, känner tacksamhet inför det som Erik på ett generöst och osjälviskt sätt gjort för oss.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland