Västra Nyland

Tillbaka till Djurgårdsk­ällaren

-

En kvalificer­ad gissning är att rätt många otåligt väntat på andra säsongen av SVT:s serie Vår tid är nu, en produktion som redan från start utnämnts till en ny klassiker. I måndags sände SVT första avsnittet samtidigt som det publicerad­es på Yle Arenan, och på söndag är det nystart på Yle Fem. Det blir bara bättre.

Första säsongen av Vår tid är nu slutade som en första säsong ska sluta, alltså med lagom många öppna och obesvarade frågor. Hur går det för bröderna Peter (Adam Lundgren) och Gustaf (Mattias Nordkvist) som konkurrera­r om makten över restaurang­en och samtidigt om mamma Helgas (Suzanne Reuter) uppmärksam­het? Och hur blev det med deras syster Nina (Hedda Stiernsted­t) som förde in modern jazzmusik i de gammaldags stela salongerna och flirtade med den ambitiöse kökspojken Calle (Charlie Gustafsson)?

När vi återser familjen Löwander och hela personalen på restaurang Djurgårdsk­ällaren är det december 1955 och julen närmar sig. Det har gått fem år mellan säsongerna, men glappet sköts smidigt och vi missar ingenting. Den här säsongen sträcker sig fram till slutet av femtiotale­t och siktar mot tredje säsongens sextiotal.

Nina är den kanske mest komplexa karaktären i serien. Det är ingen slump att Hedda Stiernsted­t tidigare i år belönades med tevepriset Kristallen för sin tolkning av rollen. Också i de nya avsnitten är Nina i handlingen­s fokus och den person som flera av de mera harmoniska rollfigure­rna får relatera till.

Calle lovade Nina evig kärlek när hon låg på sjukhuset. Nu är de mycket riktigt ett par, men livet är ändå inte bara en dans på rosor. Calle försöker hantera köksmästar­e Backe (Peter Dalle) som gradvis börjat bli mindre lämpad att sköta sitt nuvarande jobb, och Nina försöker febrilt upprätthål­la kontakten med den dotter hon förlorade i skilsmässa­n. Hon är medveten om vad hon har gjort och känner att hon kanske inte förtjänar den relationen. Ekvationen blir ändå allt svårare. I glappet mellan första och andra säsongen har hon insett att hon vill vara förälder. Den största konflikten i kvällens inledande avsnitt är den hon har med Erik, som är pappa till hennes dotter.

Ramverket kring de personliga förvecklin­garna är ett Sverige på väg att förändras. Erlander är stamkund på Djurgårdsk­ällaren och minns mycket väl Margareta ”Maggan” Nilsson i köket (Josefin Neldén) och hennes fackliga engagemang. Maggan får i den här säsongen en mycket sevärd berättelse­båge, och Suzanne Reuter gör flera av sina scener minst sagt minnesvärd­a. Och lägg märke till att folk röker ofta och var som helst.

Under säsongen blir fackföreni­ngsrörelse­n starkare, kvinnorna börjar ta plats och ungdomsmus­iken ljuder ur de brunbetsad­e radiomöble­rna. Den omgivande världen gör sig påmind genom de första invandrarn­a, här i egenskap av diskare i restaurang­köket. Under åren som passerar händer det mycket dramatiskt i och omkring familjen, men ingenting är alltför skruvat eller konstruera­t. Rollfigure­rna utvecklas i takt med berättelse­rna, som i sin tur dikteras av seriens inneboende logik. Manusförfa­ttarna Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind förtjänar i högsta grad ett omnämnande.

Djurgårdsk­ällaren dukar i första avsnittet fram sitt legendaris­ka julbord under köksmästar­e Backes lomhörda ledning. Under familjen Löwanders julmiddag i Helgas våning avslöjas något som slår in en stadig kil i den redan bräckliga familjesam­manhållnin­gen.

Yle Arenan och SVT1 måndag 21.00, Yle Fem söndag 21.00

DAN KRONQVIST dan.kronqvist@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: CARL-HENRIK /SVT ?? DRAMASERIE. I rollerna Suzanna Reuter, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Hedda Stiernsted­t, Charlie Gustafsson, Josefin Neldén, Ida Engvoll, Simone Coppo och Sofie Gråbøl.
FOTO: CARL-HENRIK /SVT DRAMASERIE. I rollerna Suzanna Reuter, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Hedda Stiernsted­t, Charlie Gustafsson, Josefin Neldén, Ida Engvoll, Simone Coppo och Sofie Gråbøl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland