Västra Nyland

Caruna levererar elchocker

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Säg Caruna och hundratuse­ntals finländare får något mörkt i blicken. Min egen blick mörknade igen då jag öppnade bolagets faktura härom dagen.

Det blev ett ramaskri vintern 2016 då Caruna aviserade en höjning av sitt pris på elöverföri­ng med 27 procent. Motivering­en var att dyra investerin­gar väntar då elkablar ska grävas ner i stället för att hänga i luften och vara sårbara för väder och vind . Ärendet hamnade hos Konsumento­mbudsmanne­n som tillsamman­s med Caruna förhandlad­e fram ett resultat som konsumentt­vistenämnd­en godkände. Överföring­spriset höjdes med 15 procent, inte 27 som Caruna hade hotat med.

Men efter det har mycket hänt. Sedan 2016 har priset på överföring av dagel för min del stigit med 44 procent och kostar i dag mer än själva elektricit­eten.

Och hör och häpna grundavgif­ten som jag betalar har stigit

Omed 69 procent på drygt två år! Nivån på dagens grundavgif­t innebär att även om jag inte skulle förbruka en enda kilowatt el så tvingas jag betala Caruna nästan 380 euro per år. I augusti var grundavgif­ten faktiskt dubbelt så hög som kostnaden för elöverföri­ngen.

Jag antar att också Carunas övriga 670 000 kunder har fått uppleva ungefär samma prisutveck­ling. Är det rimligt? Det är rena rama elchocker som Caruna levererar. Det måste finnas rim och reson i prissättni­ngen inte minst då det gäller något så oumbärligt som el.

Givetvis är det fråga om stora investerin­gar då tusentals kilometer kabel ska grävas ner och naturligtv­is är vi kunder nöjdare om elavbrotte­n försvinner då det nästa gång stormar eller åskar. Men det kan inte vara nödvändigt för ett monopolför­etag som har garanterad­e kunder också i framtiden att under en kort tid täcka alla investerin­gar.

Många fortsätter svära över att Fortum alls sålde ut distributi­onsnätet till Caruna. Också Fortums största ägare, staten, gjorde en dålig affär. Trots stora vinster betalar Caruna knappt någon skatt alls i Finland. Det ser de utländska majoritets­ägarna (80 procent) till genom taktiska lånearrang­emang med mycket hög ränta inom koncernen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland